自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我減肥中,發現磅數同bmi指數下跌時,體脂率上升.當體脂率下跌時,磅數同bmi指數就上升.我已經食得好清,亦有急步(有氧的)唔想用211,168及生酮方法去減.
我唔明嘅地方係體脂率,當佢上升時,即係我肥咗?
我應該重訓先,後有氧運動?定係相反?
求教導thx

象牙宮

馬騮狗 發表於 21-5-20 21:15
我減肥中,發現磅數同bmi指數下跌時,體脂率上升.當體脂率下跌時,磅數同bmi指數就上升.我已經食得好清,亦有急 ...

人体需要脂肪維持正常运作。
bmi 下跌、体重跌。
运动令肪脂成肌肉。肌肉多了、体重並不一定下降的。人是显瘦。
排水多体重会減少。
重訓令脂肪成肌肉。肌增、脂減。
人体脂肪細胞数量不会減少、只会压缩。身体本身制造脂肪。识储存脂肪来保护身体。平行身体。
減肥到一定程度、会反彈或減极都无法再瘦下去。dna, 脂肪細胞、代謝差。年紀愈大、代謝会更差。人机件会衰老的。才有中央肥胖。
肥胖不运动、脂肪会增加。肌肉会減少。老人皮松、因肌肉一直消失。
減肥得明白人体構造。免疫系統、情緒、成減肥障阻。大家互相学习。
运动令身体机能延迟老化。
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

伯爵府

333s 發表於 21-5-23 15:08
人体需要脂肪維持正常运作。
bmi 下跌、体重跌。
运动令肪脂成肌肉。肌肉多了、体重並不一定下降的。人是 ...

侯爵府

幾耐磅一次? 日日磅係好易升升跌跌
減咗幾耐? 開頭同收尾都有段時間會體重升體脂跌
肌肉比脂肪重, 可能你係減緊脂肪增緊肌肉
咁樣體重可能升, 但體脂會跌, 睇落個人仍然會瘦咗

食得清, 但如果食得多都係唔得架
我就純做有氧運動同控制飲食, 絕大部份時間都係雙跌

男爵府

naicha 發表於 21-5-23 21:32
幾耐磅一次? 日日磅係好易升升跌跌
減咗幾耐? 開頭同收尾都有段時間會體重升體脂跌
肌肉比脂肪重, 可能你係 ...

我日日磅,3/5減到宜家.食完全變哂,由細到大,都未試過咁健康 早餐食麥皮或者烚蛋加蘋果.中午少飯多菜雞胸肉.晚餐唔食飯,只食餸.宜家唔急步,改為跟coffee媽嘅減脂增肌運動,好爆汗,你去youtube睇下.我做咗7日,今日先跟得足

wcpcelia    發表於 21-5-24 11:43

侯爵府

建議你一星期磅一次, 會準D, 唔需要被每日的上落影響心情
體脂要慢慢減, 我記得自己要成4-5星期先落到1%

同埋飯其實唔係好肥的, 唔好覺得冇食飯就食多咗餸, 仲肥呀

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

日日磅無乜意思
所謂體脂個數係用微弱電流由腳通到全身計算電阻而得出數字
唔會有磅exactly準
用一個period同一個時間去睇個trend好過日日咁去比較
Let say day 1 體脂29
去到1個月有效既減脂應該減到1%去到28%

男爵府

naicha 發表於 21-5-23 22:25
建議你一星期磅一次, 會準D, 唔需要被每日的上落影響心情
體脂要慢慢減, 我記得自己要成4-5星期先落到1%

明白.明天起,改為一星期磅一次,個人無咁大壓力 結婚都未有咁勤力減肥

男爵府

littlefunpig 發表於 21-5-23 22:27
日日磅無乜意思
所謂體脂個數係用微弱電流由腳通到全身計算電阻而得出數字
唔會有磅exactly準

明白

珍珠宮

我減左成年體脂先減咗1%,唔係咁易減.....但如果肌肉率多咗,體重會高咗,望落去瘦咗,但消耗嘅卡路里亦都多咗,會冇咁易肥返....

首頁

尾頁

跳至