自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

今日去買餸,途中見到有位美少女挨埋一邊睇個樣似係中暑,有位女士同陽光少男喺附近。本來我不以為意,但見少女好似好虛弱,女士想扶佢又唔太夠力,咁好自然就行近睇吓有咩幫到手。
跟住少男就打999,一路唔少途人都有問候,有人問駛唔駛搽油,有阿叔貢獻啱啱斟嘅水,有人去附近店舖借櫈仔……
我就做唔到啲咩,只係企喺少女後面,以防萬一佢真係暈可以扶住佢。
後來少女媽咪趕到(應該係本來一齊行但見個女跟唔上返轉頭揾女),我後知後覺地發現自己有帶冰涼濕紙巾,於是俾媽咪幫女抹身散熱。

侯爵府

回覆樓主:

之後999接通,少男盡力俾正確位置報案中心。因為此時少女已慢慢清醒,少女媽咪話佢自己係護士,打電話叫埋爹地嚟照顧就得,唔駛上救護車,成件事以父親趕到 一齊照顧女兒結束。
出呢個帖,一方面提醒大家小心,一方面好高興,香港人情唔係完全冷漠,仍有大部分正常人會有惻隱之心,後生仔唔係個個自私,仲有陽光少男咁見義勇為嘅大好青年
香港,仍然有希望,大家努力,唔好灰心。

wcpcelia    發表於 21-5-24 12:11

大宅

YolandaTam 發表於 21-5-23 14:16
今日去買餸,途中見到有位美少女挨埋一邊,有位女士同陽光少男喺附近。本來我不以為意,但見少女好似好虛弱 ...

值得尊敬

男爵府

YolandaTam 發表於 21-5-23 14:23

之後999接通,少男盡力俾正確位置報案中心。因為此時少女已慢慢清醒,少女媽咪話佢自己係護士,打電話叫 ...

好榜樣

首頁

尾頁

跳至