自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

見到有D家長講一定要同小朋友報playgroup, 如果唔係會好蝕底, 係咪好普遍既現象?
就好似小學生要補習報興趣班咁

侯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 BK Milk勳章

預早俾小朋友習慣群體生活,都係好事

珍珠宮

就係好多人驚蝕底,見人去又跟住去

子爵府

熱血勳章

ipoddvd 發表於 21-5-25 10:03
見到有D家長講一定要同小朋友報playgroup, 如果唔係會好蝕底, 係咪好普遍既現象?
就好似小學生要補習報興趣 ...

我窮。。三個小朋友都無報到。。但又唔覺有咩問題。。大個都中學。。成績自理都好好。。細個都好正常。。當然我ftm有時間教佢哋。。要反工長老湊的話我覺得報都係好。。一來長老可以休息下。。二來小朋友有人一齊玩都開心

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆 ipoddvd 的帖子

人地話﹐佢D仔5歲已有5級樂器﹐你又跟住要佢考5級嗎? 人地又話﹐佢D仔5歲已考FLYERS FULL盾﹐你係咪又即刻考? 有時有D野唔係人人做你都要做。E+ D家長就係咁﹐將所有野谷前佢﹐乜都要鬥鬥鬥﹐鬥學得多﹐鬥深﹐鬥高LEVEL。

男爵府

女仔唔化妝會唔會好蝕底?
化咗妝一定係靚啲㗎啦,但都有好多人覺得唔化妝都可以好靚⋯
所以,呢個問題問自己,問其他人係唔會有一個標準答案⋯
生活可以将就,生活也可以讲究⋯⋯

男爵府

wendyaupooh 發表於 21-5-25 10:15

人地話﹐佢D仔5歲已有5級樂器﹐你又跟住要佢考5級嗎? 人地又話﹐佢D仔5歲已考FLYERS ...

你講呢種人又誇張咗嘅,大多媽咪俾小朋友返興趣班,只係想自己小朋友進步,唔會想同其他人比較囉。

生活可以将就,生活也可以讲究⋯⋯

水晶宮

多數第一胎緊張大師,會報. 仲要歲幾就上,
當有第2胎, 就知道

"唔好晒錢,晒時間.............."

反而N班要報.

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

睇家長有無抽時間溝通,有啲家長長期俾手機由小朋友自己睇,唔好嘈,咁就要上啦。如果家長有同小朋友睇書/出街/傾計,其實唔駛上都得。

adcyf    發表於 21-5-25 12:29
想認識多啲屯門友

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

wendyaupooh 發表於 21-5-25 10:15

人地話﹐佢D仔5歲已有5級樂器﹐你又跟住要佢考5級嗎? 人地又話﹐佢D仔5歲已考FLYERS ...

家長想,都要小朋友能力到至得
如果個個家長谷下,小朋友就變5級變滿盾,就唔會有學校覺得小朋友特別叻啦

大宅

2023年兔年勳章

回覆樓主:

有需要,可以了解到小朋友社交能力,跟同齡有無出入

btw 尋日去EK,見到有個 CLASSMINER,你可以去睇下

子爵府

笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 親子王國15週年勳章

阿女有上playgroup
個人覺得對佢係有幫助

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主:

有錢有時間咪當去玩吓,你估真係上吓堂就變5級咩
呢一代小朋友,社交圈子除咗同學,就係呢d課外班(家長亦係),當玩吓發掘吓興趣,俾小朋友習慣吓有規律生活,而唔係去鬥一番睇吓邊個學得多就贏
好過在家on居居,尤其長老工人湊

珍珠宮

呢啲野無絕對。。
我女 10個月開始上 playgroup.. 仲要一星期返足 4-5日。。
因為我得一個女。。我平時又要做野。。
我當係每日比佢出去玩咋。。上左 playgroup 佢又無話學左啲咩又無話比人叻喎。。
其實你可以話帶去公園玩都一樣。。
只不過係當時我唔太放心姐姐帶佢去公園。。

男爵府

2024勳章

秋天與楓葉 發表於 21-5-25 10:07
就係好多人驚蝕底,見人去又跟住去

都吾一定既, 我朋友得一個小朋友, 又有能力, 咪早d俾佢學習同其他小朋友相處

侯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 BK Milk勳章

Charlotte_mom 發表於 21-5-25 10:30
有錢有時間咪當去玩吓,你估真係上吓堂就變5級咩
呢一代小朋友,社交圈子除咗同學,就係呢d課外班(家長亦 ...

同意

俾小朋友習慣吓有規律生活係好D

男爵府

牛年勳章

回覆樓主:

如果係一個小朋友, 都係比較建議上, 可以大膽D, 同埋活動時,媽媽透過觀察,對小朋友有更多了解

珍珠宮

not must

大宅

湘 發表於 21-5-25 10:49
如果係一個小朋友, 都係比較建議上, 可以大膽D, 同埋活動時,媽媽透過觀察,對小朋友有更多了解
...

同意,見到自己個BB識得同老師和同學有互動,會覺得好開心,同埋見到佢啲character慢慢表現出來

複式洋房

ipoddvd 發表於 21-5-25 10:03
就好似小學生要補習報興趣 ...

唔好比較就冇蝕底。睇個人需要啦~如果有相識又同年齡小朋友一齊玩已可以自組一隊啦~

首頁

尾頁

跳至