自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

之前佢一直都係姣精一名~~ 估唔到佢好有愛心
希望佢囝囝大過一定要孝順媽媽~ 亦希望佢可以遇到一樣有愛心既 mr. right, 同佢一齊照顧囝囝

[轉貼] 忽然一週
http://www.hkmagazine.org/newfull1/view.php?mag=sudden&issue=723&site=12840836

風 騷 張 慧 儀 洗 盡 鉛 華   收 養 大 陸 心 臟 病 孤 兒

張 慧 儀 曾 經 是 圈 中 發 電 機 , 緋 聞 多 多 , 99 年 更 被 指 介 入 阿 叻 陳 百 祥 及 黃 杏 秀 感 情 。
03 年 張 慧 儀 被 前 未 婚 夫 霍 紹 裘 毆 打 一 事 震 動 全 港 , 為 離 開 傷 心 地 她 獨 自 到 北 京 重 新 開 始 , 多 年 來 她 偶 有 出 現 香 港 的 電 視 節 目 , 不 過 每 次 只 留 港 數 天 。 前 周 五 ( 22 日 ) 記 者 發 現 她 再 度 來 港 為 港 台 拍 劇 , 洗 盡 鉛 華 的 她 身 邊 竟 帶 着 一 位 年 約 五 歲 的 男 孩 , 還 向 工 作 人 員 介 紹 , 「 呢 個 係 我 個 仔 。 」
經 過 記 者 連 日 追 訪 發 現 , 這 位 現 時 叫 Hanson 的 男 孩 , 是 慧 儀 兩 年 多 前 在 北 京 收 養 的 孤 兒 , 他 患 有 嚴 重 先 天 性 心 臟 病 , 醫 生 說 他 能 活 到 今 天 已 是 奇 蹟 。 慧 儀 打 算 於 兩 年 內 安 排 兒 子 做 心 臟 大 手 術 。 雖 然 兩 年 來 為 照 顧 這 位 病 童 花 了 不 少 心 力 及 金 錢 , 但 她 並 不 言 悔 , 「 同 佢 一 齊 好 幸 福 , 我 會 照 顧 佢 一 生 一 世 。 」 絕 對 是 人 間 有 情 。

上 月 22 日 , 記 者 發 現 離 港 6 年 的 張 慧 儀 來 港 為 港 台 劇 集 開 工 , 由 步 出 下 榻 酒 店 開 始 , 慧 儀 抱 着 一 位 年 幼 男 孩 , 到 片 場 開 工 亦 帶 在 身 邊 。
記 者 隨 即 打 聽 , 原 來 慧 儀 去 年 將 基 地 由 北 京 移 至 廣 州 , 於 是 便 到 廣 州 查 探 她 生 仔 之 謎 。
本 周 二 ( 2 日 ) 下 午 約 4 時 , 記 者 於 廣 州 番 禺 發 現 一 身 行 政 look 的 慧 儀 , 出 現 於 一 間 幼 稚 園 , 然 後 熟 路 地 進 入 課 室 , 接 走 她 曾 帶 來 香 港 的 男 孩 , 男 孩 一 見 她 即 開 心 叫 「 媽 媽 , 你 來 了 。 」
做 義 工 識 囝 囝
兩 母 子 隨 後 返 回 居 住 的 祈 福 新 邨 , 其 間 記 者 上 前 截 住 慧 儀 , 問 男 孩 是 否 她 的 兒 子 , 她 雖 然 感 到 愕 然 , 仍 大 方 說 : 「 係 , 我 唔 會 專 登 講 , 不 過 俾 人 影 到 , 亦 冇 必 要 隱 瞞 。 」
原 來 男 孩 叫 Hanson , 現 時 跟 她 姓 張 和 同 住 , 「 佢 係 我 個 仔 , 不 過 唔 係 我 生 , 係 收 養 返 嚟 嘅 。 」
憑 《 真 情 》 彩 瑤 一 角 成 名 的 張 慧 儀 , 是 圈 中 電 眼 王 , 不 過 現 時 已 洗 盡 鉛 華 , 只 想 做 位 好 媽 媽 , 而 他 倆 的 故 事 , 要 從 她 年 前 由 香 港 轉 戰 北 京 開 始 。 當 時 慧 儀 在 北 京 , 主 力 搞 家 族 食 品 生 意 , 閒 時 和 朋 友 到 由 港 人 Teresa 開 設 、 專 收 留 患 病 孤 兒 的 「 平 安 之 家 」 做 義 工 。
在 「 平 安 之 家 」 , 慧 儀 遇 上 了 Hanson , 立 即 滿 心 歡 喜 , 「 好 神 奇 , 第 一 眼 就 好 鍾 意 佢 , 可 能 呢 啲 就 係 緣 份 。 」

03 年 出 世 的 Hanson , 04 年 初 被 遺 棄 於 北 京 一 天 橋 , 後 被 送 進 「 平 安 之 家 」 。 該 會 創 辦 人 Teresa 曾 寫 了 一 篇 文 章 希 望 有 家 庭 可 收 養 Hanson , 結 果 他 遇 上 張 慧 儀 , Teresa 說 : 「 慧 儀 呢 幾 年 , 不 離 不 棄 俾 佢 最 好 嘅 照 顧 , 令 人 讚 賞 。 」
患 嚴 重 心 臟 病
慧 儀 跟 Hanson 投 緣 , 但 他 卻 有 嚴 重 心 臟 病 , 隨 時 死 亡 , 「 佢 嘅 問 題 好 複 雜 , 佢 患 有 室 間 隔 完 整 肺 動 脈 閉 鎖 , 這 是 常 見 先 天 性 心 臟 病 之 一 , 呢 個 病 好 危 險 , 因 為 心 臟 駁 落 肺 嘅 血 管 冇 發 育 , 因 此 由 心 臟 輸 送 到 肺 嘅 血 行 得 唔 好 , 仲 好 易 缺 氧 , 所 以 Hanson 嘴 唇 好 紫 。 曾 經 治 療 他 的 醫 生 都 話 , 佢 能 夠 活 到 今 天 係 奇 蹟 。 我 遇 到 佢 之 前 , \ 曾 做 過 大 手 術 , 將 血 管 通 番 , 但 唔 會 係 永 久 。 手 術 後 做 過 九 個 星 期 植 物 人 , 好 彩 佢 鬥 志 好 強 , 後 來 醒 番 。 佢 睇 嚟 同 一 般 小 朋 友 差 不 多 , 不 過 學 習 比 較 遲 緩 , 兩 歲 幾 都 唔 識 講 嘢 , 只 可 講 幾 個 單 字 , 後 來 先 慢 慢 識 講 。 我 同 佢 相 處 咗 幾 個 月 , 覺 得 自 己 各 方 面 都 準 備 好 , 就 決 定 正 式 領 養 佢 。 」
她 單 身 一 個 女 子 , 未 結 婚 又 未 有 家 庭 , 因 此 慧 儀 父 母 亦 擔 心 她 只 是 一 時 衝 動 , 「 媽 媽 嘅 擔 心 我 好 明 白 , 因 為 佢 身 體 始 終 有 個 計 時 炸 彈 , 不 過 我 一 直 覺 得 , 生 命 不 在 乎 長 短 , 最 緊 要 活 在 當 下 , 依 家 我 同 佢 一 齊 真 係 好 開 心 、 好 幸 福 。 」
上 月 22 日 , 張 慧 儀 答 應 接 拍 港 台 劇 集 而 專 程 返 港 , 因 為 一 個 女 人 帶 住 小 朋 友 , 惟 有 帶 埋 囝 囝 來 港 , 仲 要 帶 埋 佢 去 開 工 。 一 步 出 酒 店 , 慧 儀 見 大 風 即 為 囝 囝 着 上 風 褸 ( 小 圖 ) , 非 常 細 心 , 是 位 稱 職 媽 媽 。

為 愛 兒 努 力 賺 錢
慧 儀 跟 Hanson 一 齊 生 活 兩 年 多 , 為 了 他 , 她 願 付 出 所 有 愛 , 甚 至 為 他 搏 命 賺 錢 , 「 佢 係 我 嘅 動 力 , 以 前 我 都 會 去 蒲 去 玩 去 飲 酒 , 依 家 每 朝 六 點 半 起 身 , 陪 佢 食 早 餐 , 然 後 送 返 學 , 下 晝 放 學 都 盡 量 去 接 , 如 要 做 嘢 或 應 酬 , 一 夜 返 屋 企 我 會 好 內 疚 。 以 前 , 我 可 以 一 個 星 期 幾 日 去 半 島 飲 香 檳 , 但 依 家 就 好 樸 實 , 有 時 仲 去 買 餸 煮 飯 俾 佢 食 。 」
慧 儀 現 時 在 廣 州 拓 展 直 銷 生 意 , 時 間 許 可 亦 會 接 幕 前 工 作 , 「 我 真 係 要 努 力 做 嘢 , 因 為 可 能 範 圍 之 內 , 我 希 望 給 予 個 仔 最 好 嘅 。 喺 北 京 我 俾 佢 讀 國 際 學 校 , 日 日 有 司 機 接 送 。 嚟 到 廣 州 , 好 多 學 校 聽 到 佢 有 心 臟 病 都 話 唔 收 , 好 難 至 搵 到 一 間 肯 收 。 照 顧 健 康 有 問 題 嘅 小 朋 友 , 我 亦 要 未 雨 綢 繆 , 因 為 我 計 劃 兩 年 內 安 排 佢 做 心 臟 手 術 , 改 善 佢 嘅 血 管 問 題 。 初 步 問 過 , 手 術 費 同 雜 項 開 支 , 要 一 百 萬 以 上 , 平 日 我 亦 帶 佢 睇 好 多 心 臟 科 醫 生 , 不 過 我 從 來 唔 認 為 呢 啲 係 負 擔 , 因 為 錢 只 不 過 係 身 外 物 。 」
即 使 努 力 工 作 , 亦 會 有 不 如 意 的 時 候 , 她 都 曾 經 試 過 躲 在 房 間 痛 哭 , 「 點 知 佢 就 走 入 嚟 安 慰 我 , 叫 媽 媽 不 要 哭 , 見 佢 咁 懂 性 , 即 刻 又 開 心 番 。 我 成 日 諗 世 界 上 真 係 好 心 有 好 報 , 因 為 好 多 人 見 到 我 一 個 女 人 帶 住 個 小 朋 友 , 而 且 仲 唔 係 自 己 生 , 覺 得 我 好 偉 大 , 於 是 介 紹 好 多 生 意 俾 我 , 呢 啲 就 係 意 外 收 穫 。 」
男 友 要 接 受 兒 子
正 如 她 所 講 , 一 個 單 身 女 子 帶 着 一 位 小 朋 友 , 搵 對 象 都 會 更 難 , 「 我 依 然 單 身 , 我 媽 媽 都 提 過 我 , 依 家 情 況 好 難 搵 對 象 , 但 我 就 覺 得 如 果 對 方 唔 接 受 Hanson 嘅 話 , 根 本 就 唔 係 適 合 我 嘅 人 。 呢 幾 年 都 出 現 過 三 位 追 求 者 , 最 終 都 係 因 唔 接 受 Hanson 而 分 手 , 但 我 都 唔 覺 得 可 惜 , 唔 通 我 有 男 朋 友 就 一 定 要 丟 低 個 仔 , 我 做 唔 到 。 人 際 間 感 情 有 好 多 種 , 可 以 係 親 情 同 友 情 , 何 況 我 經 歷 過 唔 開 心 嘅 感 情 , 依 家 覺 得 傾 盡 所 有 去 愛 佢 好 滿 足 。 如 果 可 以 嘅 話 , 我 會 照 顧 佢 一 生 一 世 。 」 現 時 的 她 是 有 子 萬 事 足 , 心 目 中 最 大 追 求 , 就 是 Hanson 健 康 快 樂 成 長 , 其 他 兒 女 私 情 , 一 切 隨 緣 。

伯爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

公爵府

好媽媽勳章

有多d呢d人就好啦

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

珍珠宮

原來佢唔化妝,反而我覺得幾好樣,起碼眉清目秀,五官端正,化濃妝仲唔靚

公爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

岩啦, 肯接受佢個仔, 應當係好男人, 咁先付託終身啦. 果 d 只貪佢美色就一試現形.

大宅

係幕前演哀人, 大反派o既, 通常都係一等一好人. 石堅就係一個好例子.

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

別墅

其實佢囝囝有d似係混血兒
大個左應該幾靚仔
希望佢健康快樂成長啦

珍珠宮

2024勳章 認識瑞士牛牛第一回 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

掌聲鼓勵 (拍拍拍拍拍拍拍拍拍.......)

子爵府

熱血勳章

禁止訪問

禁止訪問

畀面勳章

複式洋房

侯爵府

張慧儀個樸素look,又真係好一個慈母樣..希望佢兩母子可以幸福快樂咁生活落去....

別墅

2024年龍年勳章

大宅

原帖由 jadeling 於 09-6-7 15:11 發表
之前佢一直都係姣精一名~~ 估唔到佢好有愛心
希望佢囝囝大過一定要孝順媽媽~ 亦希望佢可以遇到一樣有愛心既 mr. right, 同佢一齊照顧囝囝

[轉貼] 忽然一週
http://www.hkmagazine.org/newfull ...

好有同感呀!睇完報導,覺得佢好有善心!

伯爵府

希望佢搵到幸福LA

首頁

尾頁

跳至