自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

想問下而家點樣入人民幣去微信或者支付寶最抵?有冇邊間找換店可以做?thanks

男爵府

回覆樓主:

推,我都想知,我欠國內朋友錢,又上唔到去還錢,我想喺香港入支付寶再還俾佢

子爵府

找換店 ?

侯爵府

可去中國銀行開個大灣區戶口, 之後自行匯錢去國內自已名戶口, 可綁微信和支付寶,
如冇記錯, 每日匯錢上限¥1萬, 每年上限¥20萬

珍珠宮

lakgarden 發表於 21-5-31 18:05
可去中國銀行開個大灣區戶口, 之後自行匯錢去國內自已名戶口, 可綁微信和支付寶,
如冇記錯, 每日匯錢上限¥ ...

請問綁定we chat 錢包是否可以用香港中國銀行開的大灣區信用卡?

因為自己無大陸電話卡又無身份證,但是有大陸銀行戶口,試過綁,但是佢要電話no.同身份證。

水晶宮

2024勳章

回覆樓主:

微信有個功能係跨境匯款,可以匯出港幣,對方收到人民幣,前提係你需要先做實名認證

侯爵府

mln 發表於 21-5-31 18:39
請問綁定we chat 錢包是否可以用香港中國銀行開的大灣區信用卡?

因為自己無大陸電話卡又無身份證,但是 ...

我早前已開大灣區戶口, 當時開戶要有收到sms的內地電話號碼.

好似近期有改動,可用香港電話, 你不妨問吓中銀.

你已有大陸銀行戶口?開戶時應該用回鄉證+內地電話收sms, 依家冇咗內地電話號碼?

珍珠宮

lakgarden 發表於 21-5-31 22:15
我早前已開大灣區戶口, 當時開戶要有收到sms的內地電話號碼.

好似近期有改動,可用香港電話, 你不妨問吓中 ...

好,唔該。

我這個大陸銀行戶口是好耐之前開的,當年都無需要可以收到短訊的電話,只要填地址同家居電話就可以開得。

侯爵府

mln 發表於 21-5-31 22:22
好,唔該。

我這個大陸銀行戶口是好耐之前開的,當年都無需要可以收到短訊的電話,只要填地址同家居電話 ...

原來依家用香港手機就得, 方便好多

https://www.bochk.com/dam/crossborderservices/tc/gbaaccountopening.html
大灣區「開戶易」

見證開立內地賬戶 用香港手機號碼就可以

珍珠宮

lakgarden 發表於 21-5-31 22:30
原來依家用香港手機就得, 方便好多

https://www.bochk.com/dam/crossborderservices/tc/gbaaccountopeni ...

謝謝分享

別墅

香港支付寶匯大陸支付寶就可以了,秒到...直接入落大陸銀行戶口,微信有綁大陸戶口就自然可以用了

大宅

chicako28 發表於 21-5-31 16:12
想問下而家點樣入人民幣去微信或者支付寶最抵?有冇邊間找換店可以做?thanks
...

有無國內銀行戶口,我剛試由香港支付寶轉去大陸成功,仲即時好到,但香港支付寶要先實名

水晶宮

回覆樓主:

如有內地銀行戶口或中銀開大灣區戶口,可以用香港支付寶匯款去大陸銀行戶口,大陸銀行戶口要綁定大陸支付寶,匯到大陸戶口後可以增值番入大陸支付寶個餘額或揀用錢時係銀行戶口扣

首頁

尾頁

跳至