自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

子爵府

尤其是果個DSE,一試定生死,一個DSE決定你升唔升到大學,我好奇問下,如果考試果下先來病或發生意外,咁咪對呢個學生唔公平?有人話咁咪重考囉,但問題係話,如果下年都係咁又點算呢?點解香港唔學西方國家咁,好似係計平時的考試分數和活動表現。

翡翠宮

牛年勳章

唔覺

點可能係得「少少」問題!!

珍珠宮

C.Humphrey 發表於 21-5-31 23:34
唔覺

簡直是「極大」問題!

水晶宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

最大問題
前局長退休換咗新
仲衰

公爵府

goodbuyer80 發表於 21-5-31 23:14
尤其是果個DSE,一試定生死,一個DSE決定你升唔升到大學,我好奇問下,如果考試果下先來病或發生意外,咁咪對呢 ...

考平時分咪仲唔公平
名校因以前學生高分
所以之後的學生都會高分
又無升中一pre S1 拉分
亦有唔少同學公開試先發力
二線級一可能比一線級中仲要低分

你睇近年幾多傳統名校「考好左」
反而二線學校更難上一線
所謂的校本評核仲唔公平

仲未計老師的「友情」分 比鍾意的學生

考公開試點睇都公平過校本評核

水晶宮

回覆樓主:

我覺得好公平,大家考同一個試,唔存在名校學生會著數d嘅情況!
況且,今年因病考唔到,明年又因為意外考唔到,相信呢d case唔多,樓主要攞呢d極端case, 其實都無乜討論價值!
仲有,而家入大學唔一定考dse, 大把銜接課程駁上去,有心、有時間、有錢唔怕無大學讀!

wcpcelia    發表於 21-6-1 11:28
ipmrs    發表於 21-6-1 08:45
goldpiglet    發表於 21-6-1 08:18
cakebite    發表於 21-6-1 07:25

伯爵府

goodbuyer80 發表於 21-5-31 23:14
尤其是果個DSE,一試定生死,一個DSE決定你升唔升到大學,我好奇問下,如果考試果下先來病或發生意外,咁咪對呢 ...

做學生時,已經有好大感受

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

其實我想問,西方國家 報頂尖大學 真係會 大量 計算 平時 考試分同埋 校外活動 嗎?
總有離別的時候

子爵府

cyyiu 發表於 21-5-31 23:46
我覺得好公平,大家考同一個試,唔存在名校學生會著數d嘅情況!
況且,今年因病考唔到,明年又因為意外考唔 ...

我時時都話「運氣」都係考核的一部份,人生有邊一樣嘢唔係靠運氣?如果考試嘅時候真係「病倒、遇意外」只可以講一句連個天都唔幫你~

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

香港教育點會少少問題,係極多問題

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

如果考考下病咗,可以申請用已考嘅卷別估算整科成績。我之前幫人問過。

珍珠宮

回覆樓主:

英國好似取消咗gcse 同alevel,比啲學校計平時分,咁班貴族同精英學校win晒,咁咪仲唔公平。自古以來,科舉助脫貧,窮人都可以出頭。不過你話個制度是否有改善空間,一定有~~~

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

如果講唔公平,我覺得升中個呈分試更唔公平,呢個正正係計學校自己校內考試成績同之前畢業生Pre S1成績。有乜理由之前畢業生嘅表現決定今屆個別學生嘅分數,真係黐線嘅先諗得出。

珍珠宮

回覆樓主:

如果你唔係名校,你啲平時分去到教育局一定打折,佢哋自己對學校有個ranking,唔通你band 3考第一等於band 1考第一咩,公開試先能出頭呀~~~

伯爵府

回覆樓主:

何止.....少少.....問題?!

男爵府

唔覺!如果年年都咁岩病左/有意外,身體咁差/不幸,比你讀到大學一樣係缺席

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章

回覆樓主:

但當年用DSE 取代會考同a level, 唔係就係話分兩次學生要面對兩次壓力,至會改為一次過咩?

珍珠宮

tantanmama 發表於 21-6-1 00:03
如果講唔公平,我覺得升中個呈分試更唔公平,呢個正正係計學校自己校內考試成績同之前畢業生Pre S1成績。有 ...

其實我唔明點解佢覺得呈分好過學能測驗,難道校內呈分就唔使操練?佢唔可以優化下個學能測驗嗎?如果男女差距大不能分開計分?

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

daijuju 發表於 21-6-1 00:29
其實我唔明點解佢覺得呈分好過學能測驗,難道校內呈分就唔使操練?佢唔可以優化下個學能測驗嗎?如果男女 ...

學能測試 類似 推理 題目, 平時 上堂唔會學,原意唔想大家操練,結果大家另外搵時間練習,當年反對 聲音好大,話要練習不如練 d 會 用嘅嘢,味變成咁囉
總有離別的時候

侯爵府

回覆樓主:

香港教育制度好多問題,但DSE公開試唔算問題之最,近年有SBA,即部份是平時分。近年已多好多升學途徑,比二三十年前放榜比,已無咩人會跳樓。依家學生的壓力,未必直接係DSE個試,而係學校,家長或自己。

首頁
12345...7

尾頁

跳至