想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問大家用clearblue排卵棒時,係咪有「笑哈哈」做一次就得,定係要由有「笑哈哈」當日起隔日做呀?我成日唔識計住做。起碼隔日做三次?

複式洋房

lovedogsgirl 發表於 21-6-2 23:47
請問大家用clearblue排卵棒時,係咪有「笑哈哈」做一次就得,定係要由有「笑哈哈」當日起隔日做呀?我成日 ...

我諗當晚同隔一日個夜晚或朝早

別墅

最好哈哈笑出現前兩日做一次清一清先,然後哈哈笑出現嗰48小時內做到兩次會好啲,如果唔得就哈哈笑第一日做一次,隔日再補一次

大宅

immat 發表於 21-6-3 02:57
最好哈哈笑出現前兩日做一次清一清先,然後哈哈笑出現嗰48小時內做到兩次會好啲,如果唔得就哈哈笑第一日做 ...

昨晚一次後,今日見到哈哈笑又一次。係咪夠啦

別墅

回覆 lovedogsgirl 的帖子

即係你尋日同今日都有驗?唔係出左哈哈笑就唔可以再驗咩?定係你呢枝唔一樣呢。。。唔好理啦,開工啦!我用我講嘅方法剛中左,祝你都好孕!

別墅

呀~唔好意思,我睇得明你講咩啦 哈哈笑出現48小時,都有可能聽日先排,睇下可唔可以聽晚或者後朝補一次啦

大宅

lovedogsgirl 發表於 21-6-11 01:17
昨晚一次後,今日見到哈哈笑又一次。係咪夠啦
哈哈笑通常會持續約一日, 因為你的LH hormone 升高左都會持續一段時間. 所以通常做法係一日test一次, 有哈哈就可以唔洗再check, 一有哈哈笑就do, 隔日再do會增加機會, 因為有哈哈笑即係24-36小時會排卵, 咁卵子又可以生存約24小時. 補多次會增加機會

複式洋房

jmbk2 發表於 21-6-11 11:08
哈哈笑通常會持續約一日, 因為你的LH hormone 升高左都會持續一段時間. 所以通常做法係一日test一次, 有哈 ...

哎呀!我諗我都誤會左,我一直以為係哈哈笑當天就排卵,所以我呢兩個月都第一天哈哈笑同前一兩日do,之後就無do.

想請問如果我day14係哈哈笑,係咪最好就係day12&14&16 do?我驚我攪錯,唔該哂 :)

大宅

man927 發表於 21-6-11 12:15
哎呀!我諗我都誤會左,我一直以為係哈哈笑當天就排卵,所以我呢兩個月都第一天哈哈笑同前一兩日do,之後就 ...
其實你都唔係完全誤會, 例如你係星期一上午9點 LH 升高,佢其實可能會維持到星期二上午, 所以你星期一或星期二上午check都可能會見到笑哈哈.
如果你星期一上午check到笑哈哈, 即係你啱啱開始 LH 升高, 咁可能會係24-36小時後排, 即係隔日, 但係如果你咁啱星期一早上8點check,佢啱啱好仲未surge,未有笑哈哈, 到星期二你早上9點 先check 到笑哈哈, 但其實已經升高左一段時間, 咁都有可係當天排. 用笑哈哈真係冇法精確到知道邊日排, 只可以鎖定果2-3日. 不過卵子排後可以生存約24小時, 咁就算你係星期二早上先check到笑哈哈, 其實即使當日排, 卵子都仲會係所以dodo都係會有中的機會. 所以最好係前後包抄就實冇miss. haha

希望幫到你

大宅

不過排卵時間真係人人都唔同, 人人每個cycle都甚至不一樣~ relax d, 見到笑哈哈就勤力D~

大宅

jmbk2 發表於 21-6-11 13:08
其實你都唔係完全誤會, 例如你係星期一上午9點 LH 升高,佢其實可能會維持到星期二上午, 所以你星期一或星期 ...

咁請問如果想生男bb,係咪應該check到無左哈哈笑先開工(emoji)(emoji)‍♀️

大宅

babykimmykimmy 發表於 21-6-11 13:27
咁請問如果想生男bb,係咪應該check到無左哈哈笑先開工(emoji)(emoji)‍♀️
理論上生女的精子長命D 所以如果未到排卵日越前dodo 理論上生女的精子留到你排卵仲生存緊嘅機會大D...生男精子會短命D但游得快D, 所以近排卵甚至排左後先即刻dodo 生男精子會游得快D 遇到卵子的機會大D.. 咁你所講的會成立.

不過現實中我見呢有好幾個jm好似講過想生女, 已經係排前3/ 4日dodo 一次就中, 都係生仔...
所以真係睇彩數

係唔想check到無左哈哈笑 miss埋個卵子生存時間姐 haha

大宅

immat 發表於 21-6-11 01:58

即係你尋日同今日都有驗?唔係出左哈哈笑就唔可以再驗咩?定係你呢枝唔一樣呢。 ...

我係9號驗未有笑哈哈。有做。
跟住10號驗有笑哈哈,再做。
恭喜晒你

大宅

jmbk2 發表於 21-6-11 11:08
哈哈笑通常會持續約一日, 因為你的LH hormone 升高左都會持續一段時間. 所以通常做法係一日test一次, 有哈 ...

咁我12號再補一次啦。如果老公配合的話

大宅

我8號早驗係圓形
9號早有笑哈哈
10號再驗係圓形
係唔係正常的?

珍珠宮

我想問下驗呢款係咪都係唔可以用晨尿?

複式洋房

jmbk2 發表於 21-6-11 13:08
其實你都唔係完全誤會, 例如你係星期一上午9點 LH 升高,佢其實可能會維持到星期二上午, 所以你星期一或星期 ...

好多謝你詳細解釋!宜家清楚明白喇 :)
學你咁講,前後包炒就最安全,博多一個機會,今個月會試!

複式洋房

jmbk2 發表於 21-6-11 13:38
理論上生女的精子長命D 所以如果未到排卵日越前dodo 理論上生女的精子留到你排卵仲生存緊嘅機會大D...生男 ...

我睇緊個中醫都簡單講過如果係排卵愈前既精子入左就生女,排卵日前後就生仔,我話咁唔會知邊粒精子入到,除非排卵日唔do為生女但中既機會率就會降低哂,中醫叫我唔好咁執著,順其自然,哈哈哈(利申,因為我想生女)

別墅

回覆 蘋果姐姐^_^ 的帖子

Clearblue 係寫明要用晨尿架,同埋一日只驗一次直到出哈哈笑就唔洗再驗。

珍珠宮

immat 發表於 21-6-12 18:11
回覆 蘋果姐姐^_^ 的帖子

Clearblue 係寫明要用晨尿架,同埋一日只驗一次直到出哈哈笑就唔洗再驗。 ...

咁幾簡單。我今日都落單買佐10支

首頁

尾頁

跳至