自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我買咗部二手2017年出廠的VW Sharan七人車,部車冷氣有少少問題拎咗去整,車房師傅話明天可以拎返部車,又提我四條車胎應該差唔多要換,我明天都打算去胎舖換埋四條車胎安心啲!
我老公叫我換晒Michelin胎,我問親戚佢地就話換石橋牌較好,話Michelin唔襟用得個名,各位有養車的朋友有咩建議?換邊款胎比較適合?我完全唔識車唔知點揀好.....

男爵府

我用緊石橋,上年換的,Benz
其實聽車房同原廠師傅講,呢兩個牌子都差唔多係最好,師傅都有話石橋好少少,所我哋最後都換咗石橋,揸落咬地力好,very good

大宅

回覆 睇樓王 的帖子

輪呔係咪有分唔同model?Sharan應該換邊隻model軚比較好?我成日要行斜路同埋落雨行條呔排水性能要好。

男爵府

其實我都唔係好識,怕教錯你,
不過之前問過師傅,佢話石橋算頂級,性能非常好,你可以問問換飴間車行比多啲意見你

男爵府

snorlax 發表於 21-6-7 22:59
我買咗部二手2017年出廠的VW Sharan七人車,部車冷氣有少少問題拎咗去整,車房師傅話明天可以拎返部車,又 ...

歐洲車最好用返 Michelin,因為胎壁比較硬身,承托力比日系胎較好… 如果斯文揸,Primacy 系列已經足夠;記得換胎後頭 1000 公里唔好太進取,等條胎「開」咗後效果係最理想,米仔胎後期胎噪比較大,但性能算係數一數二…

大宅

renapapa 發表於 21-6-8 22:11
歐洲車最好用返 Michelin,因為胎壁比較硬身,承托力比日系胎較好… 如果斯文揸,Primacy 系列已經足夠; ...
最後車房推介我換晒四條Michelin Primacy 4,車房話呢款胎啱七人車同埋較靜音,我揸車好慢,話部車唔需要用更貴的Pilot Sport 4。

侯爵府

snorlax 發表於 21-6-9 13:16
最後車房推介我換晒四條Michelin Primacy 4,車房話呢款胎啱七人車同埋較靜音,我揸車好慢,話部車唔需要用 ...

請問四條幾錢呀?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

石橋

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我架 Mercedes 係用 Pirelli
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

大宅

VickiC 發表於 21-6-9 13:23
請問四條幾錢呀?
$1,200/條,換晒四條差唔多五千大元。

侯爵府

snorlax 發表於 21-6-9 14:36

收到thanks

男爵府

snorlax 發表於 21-6-9 13:16
最後車房推介我換晒四條Michelin Primacy 4,車房話呢款胎啱七人車同埋較靜音,我揸車好慢,話部車唔需要用 ...

Primacy 4 唔錯吖, 排水性能高, 濕地比較抓地, 如果唔係進取型, 確實係性價比高...

PS4S 係比高性能大馬力車用, 一般 SUV 唔會用到, 裝咗都係嘥, 但用過真係返唔到轉頭, 係我用過最滿意嘅胎之一...

記得頭 1000 公里唔好太進取, 同預返剎車距離, 條胎過咗 1000 公里開好晒之後會更好揸; 但米仔胎一過兩三萬就開始有胎噪; 另外如果你架車成日 full load, 可以試吓打高一兩磅, 靈活性會有所提高...

男爵府

snorlax 發表於 21-6-9 14:36

18 吋 235 闊?

水晶宮

好媽媽勳章

我買咗部二手2017年出廠的VW Sharan七人車,部車冷氣有少少問題拎咗去整,車房師傅話明天可以拎返部車,又 ...

石橋
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

子爵府

回覆樓主:

Pirelli

侯爵府

石橋re004

伯爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

用緊石橋

別墅

平平地買就得啦

侯爵府

dup brake 幾快停到,轉彎/雨天路滑線唔線就全靠四條呔,我一定唔會慳呢d$,仲有香港好奇怪,有牌子普通貨色都要900一條,性能好的只貴2/300

侯爵府

所有胎都有個wear indicator, 自己望下唔使比車房佬老點,that said, 膠是會老化變硬,若你好重視性能亦冇可厚非

首頁

尾頁

跳至