自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

岩岩係網上睇到呢文章好有同感想同大家分享下, 有自閉兒的父母真係多好多野要諗同顧慮, 精神壓力都好大, 尤其係我哋身處於香港呢個咁大競爭嘅城市, 我自己小朋友都岩岩check 左有亞氏保加症,希望各位爸爸媽媽一齊努力加油

平時我哋成日分享研究,等大家了解小朋友多一點,其實我哋同樣關心家長們身心健康,畢竟湊細路一啲都唔容易~如果家有自閉兒,親職更加唔簡單,佢哋面對挑戰亦更少人提及。

詹姆斯庫克大學新加坡國際校區 2015 年嘅一個研究發現,相比一般孩童的家長,自閉兒的父母有更多親職壓力和抑鬱症狀,而且他們較常用無助於適應的應對方式(maladaptive coping strategy)去回應眼前嘅挑戰,例如抽離或逃避。

你或者會話,條路自己揀……但參與這次研究的 136 名家長中,有超過八成都是華人,研究員比對過去其他西方國家的研究,指出華人社會的文化才有機會是「幕後黑手」。新加坡和香港的學習氣氛相近,都一樣推崇學術成績,父母若看到孩子追不上,自不然會擔心;華人社會亦有所謂「家醜不出外傳」,當社會對自閉症普遍有負面的理解,家長有機會出於害怕社會污名化而不去求助。

然而,採取這些應對,父母亦是心裡苦自己知。有研究指當父母抽離或逃避,他們會傾向責備自己,負面情緒反而與日俱增,更會令他們放棄解決眼前的問題。

寫都寫到灰灰哋,但如果可以從硬幣的另一面看,呢個研究正正話畀我哋知,學界一直都沒有忘記含辛茹苦的照顧者們。而且並非完全無出路,過去有其他研究指出,父母是否能接受孩子需面對社交溝通等挑戰,對他們自己的身心狀況有關鍵作用;孩子的自閉症狀、學習能力高低以及學校怎安排,同樣可以影響家長的壓力。…….

https://www.facebook.com/1451092678514883/posts/2768598256764312/?d=n

侯爵府

2024年龍年勳章

加油!多啲來BK,
呢度有好多成功ASD媽媽,
將小孩撫養到大學畢業,投入社交充滿自信。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

華人社會的文化才有機會是「幕後黑手」>> 同意,我同老公之前跟一個資深學校社工傾開,佢話華人家長比較逃避自己係自閉兒,特別係男性,好多爸爸將責任推俾媽媽,社工話一般佢見家長時都係只有媽媽出席,爸爸一齊出現為數好少,相對西方男性喺呢一方面比較公開。

我自己親身見到唔少例子,有爸爸喺公眾地方教訓自己有SEN嘅女,點都唔肯承認個女係SEN,但就不斷指責其他人唔包容,其實佢只要講一句個女係SEN,情況就會唔同晒,但佢死都唔肯同其他人解釋,但就好大聲鬧到個女情緒失控,搞到好似其他人欺凌佢個女咁。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

大宅

真心做家長真係好大壓力,除咗要照顧小朋友仲要受親人外人旣指指點點,好多時真係好想有人理解可以比我呻下,好可惜無人體諒,外人都可以唔理,但親人唔體諒不特止,仲要比說話聽,成日比人話我唔識教,無心機湊,因為我基因出錯害咗個仔……好在老公好支持我,除工作外我全部時間心機都比曬個仔,宜家16歲勒,真係好累好累

uglytwins    發表於 21-6-17 22:40
wcpcelia    發表於 21-6-10 11:12

珍珠宮

回覆樓主:

曾經聽兒童精神科姑娘講,照顧一個SEN小朋友,等於同時照顧4個普通小朋友。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

rose-mag 發表於 21-6-10 04:17
華人社會的文化才有機會是「幕後黑手」>> 同意,我同老公之前跟一個資深學校社工傾開,佢話華人家長比較 ...
你講中晒

我哥個仔真係一絕, 父母都唔認佢有問題, 不停谷佢, 但有問題時又彈出黎話佢係 ASD+ODD+ADHD, 真係佢玩晒啦

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

大宅

coconuts88 發表於 21-6-10 08:59
真心做家長真係好大壓力,除咗要照顧小朋友仲要受親人外人旣指指點點,好多時真係好想有人理解可以比我呻下 ...

加油呀,我仔仔兩歲都岩岩check 到係亞氏保加症,呢掛同老公都心情好差, 大家都調整緊心情一齊加油努力,都有好多問題想請教你(emoji)(emoji)

大宅

miriam 發表於 21-6-10 10:42
你講中晒

我哥個仔真係一絕, 父母都唔認佢有問題, 不停谷佢, 但有問題時又彈出黎話佢係 ASD+ODD+ADHD, 真 ...

但係你呀哥個仔本身係有問題,但係佢地唔肯面對?

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

daisydaiswong 發表於 21-6-10 11:31
但係你呀哥個仔本身係有問題,但係佢地唔肯面對?
肯面對就唔會依家咁, 我地都由得佢地, 鍾意點就點

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

大宅

daisydaiswong 發表於 21-6-10 02:46
岩岩係網上睇到呢文章好有同感想同大家分享下, 有自閉兒的父母真係多好多野要諗同顧慮, 精神壓力都好大, 尤 ...

一齊加油!

我17歲仔ADHD, 9歲仔ASD+AD。兩個都讀主流學校。

大宅

小菜豆 發表於 21-6-10 03:26
加油!多啲來BK,
呢度有好多成功ASD媽媽,
將小孩撫養到大學畢業,投入社交充滿自信。 ...

我都希望可以係呢度同大家吸收多d 正能量, 我而家都知點同99 佢地講呢件事

公爵府

牛年勳章

miriam 發表於 21-6-10 10:42
你講中晒

我哥個仔真係一絕, 父母都唔認佢有問題, 不停谷佢, 但有問題時又彈出黎話佢係 ASD+ODD+ADHD, 真 ...

我都識一個人係咁,個仔其實係幾嚴重嘅自閉症!但係佢拒絕入讀特殊幼稚園,過咗兩三年之後,佢話佢個仔已經好返曬!

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

daisydaiswong 發表於 21-6-10 19:34
我都希望可以係呢度同大家吸收多d 正能量, 我而家都知點同99 佢地講呢件事
...

我仔都係阿氏
我當年無特別同6299講
我覺得無必要 反正湊仔果個係我吾係佢地
你預左會有好多人有不同難聽說話
但只要你堅信自己小朋友係獨一無二

我當年知道仔確診後 我曾經都有心情低落
但好快我就正面咁去面對
我吾怕比其他人知阿仔係自閉
如果連我自己都標籤左嘅話,外間嘅人就一樣會標籤佢。我對仔係正常小朋友咁去教 獎罰分明
吾會特別有包容 因為我覺得我做媽媽要包容佢有幾容易。外面既人吾一定要包容佢

阿氏小朋友好多都係高智能
只係社交能力差 表達自己有阻礙
但可上言語治療 中小學都有跟進 吾使擔心

小菜豆    發表於 21-6-11 05:42
若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

大宅

BB12345678 發表於 21-6-10 12:06
一齊加油!

我17歲仔ADHD, 9歲仔ASD+AD。兩個都讀主流學校。

兩個仔都有? 你點樣照顧佢哋㗎?

大宅

miriam 發表於 21-6-10 11:51
肯面對就唔會依家咁, 我地都由得佢地, 鍾意點就點

佢個仔而家幾大個??

大宅

daisydaiswong 發表於 21-6-10 02:46
岩岩係網上睇到呢文章好有同感想同大家分享下, 有自閉兒的父母真係多好多野要諗同顧慮, 精神壓力都好大, 尤 ...

你仔有咩症狀?

別墅

加油呀,有咩就上黎講,會舒服D

大宅

bbchu0316 發表於 21-6-10 22:50
你仔有咩症狀?

前排搵醫生check咗, 確診亞氏保加症

王國長老

熊熊老婆 發表於 21-6-10 19:48
我都識一個人係咁,個仔其實係幾嚴重嘅自閉症!但係佢拒絕入讀特殊幼稚園,過咗兩三年之後,佢話佢個仔已經好 ...
父母唔願意接受, 我地都無辦法, 睇見佢地真係好頂唔順

所以做父母知道仔女有問題, 係尋求援助同方法去處理, 逃避只會害左所有人

王國長老

daisydaiswong 發表於 21-6-10 22:42
佢個仔而家幾大個??
S.3

首頁

尾頁

跳至