自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

話說大家3個人係中學同學,一個已婚有仔有女,我已婚懷孕中,另一個未婚暫時無男朋友獨居。本來大家幾個月,出來食餐飯講下近况都開心,但幾年前未婚個friend話要月月出來,已經觉得有D壓力,仲要次次食果間食果幾味。疫情下,有幾個月唔俾晚市,都叫鬆口氣,近排又來過。上個星期先聚過,又whatsapp話要約。真係拒絕又唔好意思,但monthly gathering心谂太累了。點處理?

公爵府

2024年龍年勳章

你唔識拒絶?

子爵府

咪話唔去囉 有咩甘難

公爵府

平平無奇2 發表於 21-6-10 13:58
你唔識拒絶?

如果係好朋友 一個月一次都唔算密呀

alice0606    發表於 21-6-10 14:06

禁止訪問

回覆樓主:

子爵府

如果30日裡面抽1日出嚟都咁唔願意,都唔算得上咩好朋友,直接拒絕就可以了

子爵府

回覆 good_good 的帖子

關係真係好Keep,遲d 你生完BB更忙碌,
到時候更唔想見面,慢慢只會所有注意力放在家庭度,

如果有咩心事,想搵個朋友傾都難
Keep on going never give up.
因為有我,這個世界更美好了!

男爵府

直接話唔得閒唔去, 下次再約, 一咁講正常都明啦!...

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

咪話忙或懷孕好攰,推多幾次佢識做掛。

瑪瑙宮

一個月一次又唔算多, 你唔 join 開就漸漸淡出, 多數係咁, 第時無人搵你你要預左.

不過, 女人係咁架喇, 婚後就老公小朋友(s)攞晒你 D 時間. 尤其是單身果 D 又倚賴人地去減少佢的孤獨感, 久而久之大家頂大家唔順就 bye.

大宅

平平無奇2 發表於 21-6-10 13:58
你唔識拒絶?

係啊!我本身性格可以做到,都盡量做。性格缺失

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

good_good 發表於 21-6-10 13:54
話說大家3個人係中學同學,一個已婚有仔有女,我已婚懷孕中,另一個未婚暫時無男朋友獨居。本來大家幾個月 ...

你有左更易推
好攰,不太舒服
不要從別人的嘴裡去認識我

侯爵府

2024年龍年勳章

好正常話唔得閒咪得囉
真朋友唔會介意

琥珀宮

話說大家3個人係中學同學,一個已婚有仔有女,我已婚懷孕中,另一個未婚暫時無男朋友獨居。本來大家幾個月 ...

大肚,大把理由唔出街啦

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

大肚大把藉口啦

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章

傾下改2-3個月1次?

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

wannabe118 發表於 21-6-10 14:00
如果係好朋友 一個月一次都唔算密呀

同感

大宅

Nancy20090615 發表於 21-6-10 14:20
一個月一次又唔算多, 你唔 join 開就漸漸淡出, 多數係咁, 第時無人搵你你要預左.

不過, 女人係咁架喇, ...

係wor, 可能大家嘅期望管理有差別。我就觉得人大咗,同细個唔同啦,樣樣嘢唔會再下下揾friend傾,日常除工作外,又要俾D時間家人,又會有自己運動時間,七除八扣,me time時間所餘無幾,或者我期望朋友係不定期聚會,唔係monthly meeting. 所以纯呻下。

大宅

Carrot媽 發表於 21-6-10 14:32
傾下改2-3個月1次?

好,真係要咁做,未時轉頭又話要约,似返工meeting多過朋友gathering

珍珠宮

我都唔鐘意應酬,就算好朋友都咁話……如果覺得壓力大就推咯

首頁

尾頁

跳至