夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

delete

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

momoangel712 發表於 21-6-11 15:51
想了解下雙職家庭(兩公婆都有工作),老公會比幾錢家用?
無特別定同定期比,大家都工作,所有什費用就固男方定比,買樓[所有]都係男方全付付款

侯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

0,結婚10幾年無收過家用~不過屋企開支老公負責,供樓/管理費/水電等,他買菜煮飯,他付錢,有時我買菜煮飯,我出錢~

複式洋房

回覆樓主:

2公婆返工,人工差不多,屋企开支老公比,我计返每月大概开支除一半,每月比返佢添,有突佢攪掂。出街食大部份佢比,煮飯超市我比

子爵府

回覆 momoangel712 的帖子

你未有講你哋各自賺幾多喎,咁如果佢根本搵唔多,所以無呢啲資料,好難評論

再者你供兩層樓,咁係你自己名?定點?

大宅

就咁睇好似係你問題多啲喎,覺得冇錢咪供少一層樓囉,供少一層樓乜都搞掂晒。

自己d 錢供樓就得,無錢就要叫老公貼?
但自住層樓如果覺得老公家用唔夠,呢個位都可以出下聲。

子爵府

momoangel712 發表於 21-6-11 15:51
我唔知道自己係咪頭家費用孭得太多,所以想了解下其他家庭。請問雙職家庭(兩公婆都有工作),老公會比幾錢 ...

有兩層樓都話冇錢剩?其實你嘅資產增值中....

子爵府

回覆樓主:

你有兩層樓供緊,係咪有一層自住? 如果老公有能力俾多d,我會要求自住嗰層樓,佢供一半,另加平時一萬家用。
[img align=right]http://i116.photobucket.com/albums/o21/keiyan76/CEO.gif[/img]

複式洋房

0030 發表於 21-6-11 17:38
0,結婚10幾年無收過家用~不過屋企開支老公負責,供樓/管理費/水電等,他買菜煮飯,他付錢,有時我買菜煮 ...

咁佢都負責左大個d,都好

複式洋房

fitceo 發表於 21-6-11 19:21
你有兩層樓供緊,係咪有一層自住? 如果老公有能力俾多d,我會要求自住嗰層樓,佢供一半,另加平時一萬家用。
...

係呀,一層自住,仲要係寫佢名。我都覺得1萬唔夠,不過呢排唔景氣,我就由得佢。遲d等個市好d,試下叫佢加

複式洋房

alicewong18 發表於 21-6-11 19:08
有兩層樓都話冇錢剩?其實你嘅資產增值中....

但難有儲蓄,有起事上黎就好大鍋

水晶宮

回覆樓主:

兩公婆都有返工
我自己嘅嘢我自己出(eg 供樓/車位(我名),保險,稅等)
其餘嘅大數(例如工人費用,養車費用,差餉,管理費水電,小朋友學費/興趣班等)大概跟返比例,一人比一d
其他細數例如買餸,買雜物,買日用品,出街食飯等嗰d 無計,邊個去買邊個比
老公無比家用我,佢份糧月月清,我負責儲錢

複式洋房

Nbs 發表於 21-6-11 20:57
兩公婆都有返工
我自己嘅嘢我自己出(eg 供樓/車位(我名),保險,稅等)
其餘嘅大數(例如工人費用,養車 ...

你好西厲丫,供樓供車位都有錢儲到!

禁止訪問

大宅

我同太太兩個都有返工,有一個2歲 BB + 一個工人姐姐

供樓每月2萬老婆比(首期夾份,層樓老婆名)
工人姐姐人工老婆比

屋企所有其他固定開支我比 (水電、差餉、管理費上網、電話費等等)

非固定開支(買餸、BB 衫褲鞋襪玩具之類、出街食飯、娛樂等)大多數我比(大約 80我:20老婆)

以上之外,每個月比老婆4萬元當家

伯爵府

0030 發表於 21-6-11 17:38
0,結婚10幾年無收過家用~不過屋企開支老公負責,供樓/管理費/水電等,他買菜煮飯,他付錢,有時我買菜煮 ...

佢算係好好,所有屋企嘢都係佢俾晒,你唔使特別操心,佢仲要買埋餸煮埋飯,幸福!

伯爵府

其實兩公婆有乜好計,大家都肯負擔屋企開支或者分好各自負責費用,兩個人夾好咗就得

複式洋房

BEDL 發表於 21-6-12 02:09
我同太太兩個都有返工,有一個2歲 BB + 一個工人姐姐

供樓每月2萬老婆比(首期夾份,層樓老婆名)

好羨慕你太太(emoji)

複式洋房

回覆樓主:

我有時會覺得自己心理平衡唔到。

之前同老公傾起點安排將來退休,我話會一層樓比個女,一層樓我地自己住。然後我地啲積蓄、股票、仲有自己大陸啲物業都會留比自己退休。佢覺得ok。但問題係,呢啲所有野都係我自己辛苦搵返黎,係我未結婚前就有嘅東西。佢真係完全唔識投資。點解我要咁辛苦幫佢plan好曬將來?佢每月一萬家用就可以什麼都不用擔心?雖然佢已經盡左力,但我叫佢唸下自己將來,唔好打死一份唔會增大收入嘅工,佢就諸多藉口。

我真的好羨慕男人主導家裡重要資產決定嘅家庭。自己沒有那麼壓力大,身體都健康啲...

大宅

結婚7年無真正俾咩家用,但佢叫我唔夠錢係佢銀包自己拎,基本層樓首期同供,兩架車既所有費用都係我老公出,我出左修裝錢同屋企雜費,出街食都係佢俾,自己搵到錢唔介意佢俾唔俾家用,鍾意咪去佢銀包拎下d用。
我地各自再有儲錢,約定每年歐遊,我地都係每人俾返自己個份。
兩公婆結婚前都講定支出點分法,講錢傷感情,我覺得自己有打工又負擔到,咪分擔下,對方無咁大壓力,佢自己又儲到錢。

首頁

尾頁

跳至