自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

每日放學後仔都會同幾個同學仔一齊落公園玩,最近有個低1年級嘅小朋友群埋一齊玩,咁無問題,但最大問題係呢個小朋友成日郁手打人,我親眼都見過佢打同學仔,我問佢做咩郁手推人落地?佢爸爸走來,問佢自己個仔,佢仔唔出聲,轉頭就問被佢仔推跌嘅同學仔,問佢仔做咩事要推你?然後就不了了之!
又成日同其他高年班同學打交,前日我仔玩緊平行木又走去推跌我仔。
前日又再推我仔,我於是行埋去問佢做咩成日打人,推人,再係咁我就同佢班主任投訴。
呢種小朋友點搞? 已經話左唔同佢玩,佢爸爸仲同佢仔講,人哋打你,你就打返人,但大前提係佢仔日日同人打或者推人

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

lukelukeu 發表於 21-6-12 15:19
每日放學後仔都會同幾個同學仔一齊落公園玩,最近有個低1年級嘅小朋友群埋一齊玩,咁無問題,但最大問題係 ...

見到佢嚟,即散band

珍珠宮

每日放學後仔都會同幾個同學仔一齊落公園玩,最近有個低1年級嘅小朋友群埋一齊玩,咁無問題,但最大問題係 ...
呢個人,將來一定比人打死

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

唔同佢玩就是了,避唔到就連公園都唔去,或者去第二度玩。

唔會幫人教仔。

我搞下笑架咋, 唔好插我呀!!!!!!!!!!

公爵府

2024年龍年勳章

lukelukeu 發表於 21-6-12 19:19

同意樓上講,唔會幫人教仔。
你仔幾歲?你要做嘅係教仔保護自己先,
有「危險」人物、事件,都要避開,
阿仔唔識你睇見就要去隔開,
引導個仔行過少少玩。

男爵府

我會教自己小朋友避開哩種人,同埋都會訓話係無源無固打人個細路

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

anna59 發表於 21-6-12 15:23
呢個人,將來一定比人打死

有其父、必有其子 ~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珊瑚宮

2024年龍年勳章

唔好再同佢玩,見到佢都避佢

男爵府

李豆豆 發表於 21-6-12 15:33
唔好再同佢玩,見到佢都避佢

無同佢玩,佢痴埋來。我仔本身都有幾個同學玩緊。果個k1(4歲) 我仔k2

大宅

幼稚園有日落遊樂場,有個小男孩又係咁跑過來推人,避開幾次仲要特登追住推。我實在忍唔到同佢阿媽講,個阿媽竟然話,你唔使理佢哋㗎啦,你咁樣保護佢唔得㗎,佢哋要學同人相處嘅嘛。。真係O嘴即走。。

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

qq媽媽咪 發表於 21-6-12 15:23
見到佢嚟,即散band

對,等佢爸爸查下點解人人一見佢仔來就走人。

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

lukelukeu 發表於 21-6-12 15:35
無同佢玩,佢痴埋來。我仔本身都有幾個同學玩緊。果個k1(4歲) 我仔k2

教阿仔一見佢痴埋來玩就即走

男爵府

dingyan 發表於 21-6-12 15:39
幼稚園有日落遊樂場,有個小男孩又係咁跑過來推人,避開幾次仲要特登追住推。我實在忍唔到同佢阿媽講,個阿 ...

就係呢啲家長先有咁嘅仔女。佢爸爸都話人哋打人,你就打返人。但次次都係佢仔郁手打人。
4歲人,仲係日日同人打。遲早出事

伯爵府

真係,同其他同學仔夾下,一見佢即走轉場,得佢自己玩,就唔會再尼~

珍珠宮

1. 我唔會同佢爸爸講,你估佢爸爸唔知自己個仔係點,佢啲DNA係佢爸+佢媽㗎嘛,個細路係咁,你都唔好期望佢父母會講道理。

2. 我唔會問佢點解推人,推咗就係推咗,冇任何藉口,我都唔會有時間聽佢解釋。

珍珠宮

會點做?我唔會去呢啲地方玩,當係避咗個傻人又好,保護自己小朋友都好。

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我都遇到咁情況,小朋友手腳快過講野,我孫想同人玩,但又唔識講,佢會推人,我多數捉住佢,同拖被推小朋友,要我孫講sorry,唔好嬲我,同我做朋友好嗎?一定要佢咁做,之後佢知道唔岩就唔咁推人,教佢:可唔可以同我玩呀,一定要問人,而家佢好多朋友仔啦.
<br><br>

公爵府

2024年龍年勳章

qq媽媽咪 發表於 21-6-12 15:23
見到佢嚟,即散band
得佢感受吓被人unfriend 嘅滋味

男爵府

呢啲人避之則吉,佢爸爸應該都唔係啲講道理既人,講多浪費口水

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

避之則吉
Everyday, in every aspect, I become better & better. I always love myself.

I am totally open and receptive to all good.

首頁

尾頁

跳至