1-3歲

跳至

首頁

尾頁

男爵府

想請教下多唔多媽媽幫2歲小朋友報N班?
N班唔讀係咪報K班難入啲或唔收?
因為開頭都有問過老公要唔要報N班,佢又話無咩用因為阿囡本身有返playgroup,一星期一堂,但因疫情關係,中間停課斷斷續續左好耐。(報左10堂)由上年11月到今年6月中先上晒10堂。
跟住呢排開始上返,見啲教學頭半part都係重複一樣,跟住啲老師話阿囡2歲3個月要讀N班,一星期3-4堂。
但老公話N班應該報返幼稚園,(跟住佢又想阿囡讀N)其實我地已經俾人遲好多報,之後揀左一間,本身是返全日的N班,連收費都是收全日。
一星期返5日,現在暫時都是返上午(3個鐘)但驚阿囡會辛苦,我就想同阿囡報其他出面啲N班

男爵府

回覆樓主:

不是幼稚園果種,一星期3-4堂(返2-3個鐘左右)起碼阿囡無咁辛苦,但老公話唔係幼稚園果種N班。讀黎無咩用。但我唔想個囡辛苦啊。
大家點睇?係咪一定要讀N先上到K班?我媽都話唔洗俾阿囡讀,我正在懊惱中。
(咁樣有啲寧願唔想阿囡讀N,上返playgroup算)

男爵府

nalinacc 發表於 21-6-15 11:56
不是幼稚園果種,一星期3-4堂(返2-3個鐘左右)起碼阿囡無咁辛苦,但老公話唔係幼稚園果種N班。讀黎無咩用 ...

入唔入到K 要睇你心儀邊間幼稚園,有啲幼稚園有N,咁佢既K 一定係俾晒N 嗰啲直升,仲有位先俾街外人考入去。有啲幼稚園2班K 2班N,咁你話仲有冇位俾街外人?有啲幼稚園1班N 2班K。其實入N 只係一個策略。又有啲名幼冇N,K1 先開始有班,但你要諗吓同你一齊考嗰班小朋友讀過名幼N,可能又真係對面試有幫助。其實到最後係你女女出去同人「拗手瓜」,你對間學校有冇任何期望/ 對你女女既信心去到邊。如果你係輕鬆派既話,而家出生率咁低,點都有幼稚園收。

水晶宮

我女有讀N, 每日兩個鐘
佢唔辛苦喎,返學都係玩,放學就瞓晏覺
辛苦嗰個係負責接送嘅人。。。

大宅

我小朋友2月出世,一足兩歲就同佢插N班,每日3小時。
佢完全唔辛苦wor...一放學就話想再番學,又會同我講學校嘢,番學對佢來講好開心,係放學之後一定要瞓番2-3hrs

大宅

回覆 sodaleave 的帖子

開.頭有冇狂哭?哭左幾耐?點處理?thx

大宅

sabsab122 發表於 21-6-16 06:35
回覆 sodaleave 的帖子

開.頭有冇狂哭?哭左幾耐?點處理?thx

當然有,喊左1-2星期。唔洗處理,慣咗就自動唔喊,同埋老師亦有方法安排撫學生

男爵府

果時我囡返playgroup都喊左差唔多2-3堂,Playgroup上一個鐘左右,佢會喊成30分鐘左右,跟住就都會一齊玩

大宅

首先,K1的學額一定夠全港適齡的小朋友入讀,所以即使小朋友未讀過N班,都一定會有K1讀,分別只是那間是不是你最心儀的學校。

正如樓上所講,如果心儀的K1學校有N班,你讀咗N而直升K1,咁當然避咗競爭會輕鬆好多;假如想讀果間根本冇N班,大家都係考入去K1,咁就要睇你對囡囡的信心,如果你覺得平時自己都教得好好,即使同其他讀過N的小朋友一齊競爭都可以的話,N班的確可以唔需要,所以都係你自己選擇

至於小朋友會不會辛苦,如果連返3小時就會辛苦,那只是早一年還是遲一年的問題,遲早都要去做,基本上N班內容大多數都係唱遊、勞作手工、基本認讀之類,應該沒有功課,況且小朋友的適應力遠比我們想像中高。

上學會喊也是必經階段,小朋友只是需要時間,小朋友會做得到的。

男爵府

Jamy413 發表於 21-6-16 12:04
首先,K1的學額一定夠全港適齡的小朋友入讀,所以即使小朋友未讀過N班,都一定會有K1讀,分別只是那間是不 ...

好的,明白

複式洋房

Jamy413 發表於 21-6-16 12:04
首先,K1的學額一定夠全港適齡的小朋友入讀,所以即使小朋友未讀過N班,都一定會有K1讀,分別只是那間是不 ...

請問只有K無N的幼稚園係邊間?我個仔2020年2月出世,係咪要足三歲先可以插班讀K?我C6話唔讀N,直接讀K。我本身無名校情結,不過係ftm,想話阿仔去讀N起碼我有半日可以抖下遮。

大宅

回覆 coolbaby2020 的帖子

只有K而冇N的幼稚園應該唔止一間半間,唔清楚你邊區,抱歉答唔到。
如果你仔仔2月出世,已經係大B,應該唔使插班去讀K,直接9月先讀就得

子爵府

coolbaby2020 發表於 21-6-17 12:12
請問只有K無N的幼稚園係邊間?我個仔2020年2月出世,係咪要足三歲先可以插班讀K?我C6話唔讀N,直接讀K。 ...

大b唔係足3歲插班K,係跟9月入學,讀時已3歲幾

如唔讀N到3歲幾至入學都可以

子爵府

nalinacc 發表於 21-6-15 11:54
想請教下多唔多媽媽幫2歲小朋友報N班?
N班唔讀係咪報K班難入啲或唔收?
因為開頭都有問過老公要唔 ...

如你出面d機構都一星期返3-4日,咁緊係正式搵間幼稚園讀N啦

複式洋房

wowobibi 發表於 21-6-19 12:00

明白曬!即係K一定係九月開學,九月未夠三歲就要等下年!咁都好D唔使咁急,搵下屋企附近N班了解左先,多謝!

洋房

wowobibi 發表於 21-6-19 12:00

請問細B(9月出世),9月都未夠3歲,咁俾唔俾返k架?

子爵府

coolbaby2020 發表於 21-6-22 10:32
明白曬!即係K一定係九月開學,九月未夠三歲就要等下年!咁都好D唔使咁急,搵下屋企附近N班了解左先,多謝 ...

K係以出生年份計的,唔係以3歲計

好似今年2019年的媽媽就要開始留意報下年K1

我回覆你3歲幾入K係因為你一開始話係大B jaa

子爵府

Clara223 發表於 21-6-22 13:10
請問細B(9月出世),9月都未夠3歲,咁俾唔俾返k架?

報K係以出生年份計的,其實最細2歲8個月已經可以讀

別墅

coolbaby2020 發表於 21-6-17 12:12
請問只有K無N的幼稚園係邊間?我個仔2020年2月出世,係咪要足三歲先可以插班讀K?我C6話唔讀N,直接讀K。 ...

2020年出生小朋友應在2022年報名面試K1, 然後在2023年9月入學。
提提家長要係2022年9月至11月去教育局或幼稚園攞表格申請幼稚園註冊証

大宅

你搵返自己住個區睇啦!真係好難答到你邊間有邊間冇!!

首頁

尾頁

跳至