自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024勳章

據朝鮮脫北者經營的南韓報刊《每日北韓》報道,繼韓劇《愛的迫降》後,《Penthouse》熱潮亦席捲北韓,最近便有北韓青年因違反當地去年12月制定的「反動思想文化排斥法」,偷看南韓電視劇而被捕兼送往勞改營。
據悉當中不少被捕青年便是因為犯禁偷煲《Penthouse》。報道指當中有4名北韓青年為慶祝其中一人的生日,而聚在一起至深夜觀看劇集被捕,而在他們身上搜獲的記憶卡內,儲存了逾30部南韓電視劇及電影,以及K-pop MV,當中包括《Penthouse》,結果4人被嚴懲,分別被判入勞改營長達10至12年。而據相關法例,偷看南韓、日本或美劇,最高刑罰可判處死刑,但依然有不少北韓年輕人甘願冒險。

大宅

公爵府

回覆樓主:

我而家開始唔係好信呢D新聞了

opclk99    發表於 21-6-17 16:46

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 笑得好勳章

BGCOME08 發表於 21-6-17 12:40

之前都好似有逃出北韓人講過

珍珠宮

自從呢個脫北者新聞多年前話肥仔金女友玄松月因為睇4仔被處決,結果過幾年後玄松月以北韓代表身份帶團去北京交流,就知呢個脫卝者新聞啲料有寫作成份。

脫北者喺北韓以外地方要靠咩人咩組織揾食? 就可以諗到佢哋啲料有咁堅,有幾個誇大嚟up。 曱甴之亂仲有至少200幻yc 仲係睇唔清係點操作。

公爵府

大聲公 發表於 21-6-17 12:44
之前都好似有逃出北韓人講過

反正經過過去2年,我就知道有好多抹黑新聞。以前我真係信,而家我就唔會一味去相信。

hihi21    發表於 21-6-17 14:21

珍珠宮

熱血勳章 畀面勳章 陪月勳章

由南韓報既北韓D新聞睇下就算...既然講到咁封閉, 咩都唔傳出嚟就係傳埋D咁"別開新面" 既新聞??!!

公爵府

RelaxHippo 發表於 21-6-17 12:46

自從呢個脫北者新聞多年前話肥仔金女友玄松月因為睇4仔 ...

反正經過過去2年,我就知道有好多抹黑新聞。以前我真係信,而家我就唔會一味去相信。

珍珠宮

我見到嗰個"我要活下去"個作者, 真心頂唔順, 又話佢逃走左, d家姐會好慘乜乜乜乜...自己就鬼死咁高調, 低胸花枝招展咁做youtuber咁款, 有呢d咁嘅妹貓哭老鼠真係多謝晒

出書上電視做youtuber, 幾乎全球都識佢, 唔知呢個夾硬攞左家姐個quota嘅, 名成利就之後有冇試吓搵吓家姐呢, 只係覺得上電視就申都葉落, 宜家私底下風流快活

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

siuleung 發表於 21-6-17 12:30
據朝鮮脫北者經營的南韓報刊《每日北韓》報道,繼韓劇《愛的迫降》後,《Penthouse》熱潮亦席捲北韓,最近 ...

送班黃人去北韓

男爵府

自從呢個脫北者新聞多年前話肥仔金女友玄松月因為睇4仔 ...

對 以前都信 自從19年6月後出現大量「作」者之後

水晶宮

畀面勳章

Anpanmama 發表於 21-6-17 12:50
送班黃人去北韓

食窮人地北韓

翡翠宮

畀面勳章

如果北韓真係一個封閉的體系,脫北者從何知道這些「新聞」?連偷睇電視劇都知,長期與脫北者聯絡過料,北韓政府又點會查唔到?呢d「新聞」,睇下就算。
日日是好日

伯爵府

話判入勞改營1年至兩年, 我可能還會信, 但長達10至12年, 就偏向唔信.

水晶宮

咪同係美國嗰個新疆女人一樣,講到中國要新疆女人絕育,但事實呢

tammy_my    發表於 21-6-17 16:24

水晶宮

mother904 發表於 21-6-17 12:54
如果北韓真係一個封閉的體系,脫北者從何知道這些「新聞」?連偷睇電視劇都知,長期與脫北者聯絡過料,北韓 ...

可能脫北者睇毒果,有咩封鎖消息毒果一定知得一清二楚

tammy_my    發表於 21-6-17 16:24

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

黑口

珍珠宮

所謂的脫北者,佢地生存價值只剩下炒作北韓「新聞」。就如臺灣綠營的存在價值就系炒作大陸「新聞」,例如連茶葉蛋都食唔起之類。

南韓與臺灣的政治生態環境相近,政商勾結,狼狽為奸,成日借住炒作抹黑對岸轉移焦點,掩護自己惡行。南韓總統落台後個個都比無好下場,灣綠營出身的總統陳水扁落得貪污罪名。(奇就奇在,蔡英文在野時成日要求馬英九總統特赦陳水扁,到佢自己上任做左總統就無件事,怕多隻香爐多隻鬼。)

侯爵府

回覆樓主:

如果屬實、呢啲先叫冇民主自由囉

水晶宮

2024勳章

上年金仔消失一段時間,又係傳佢瓜左
而家咪活生生
所以唔係好信關於北韓D傳言

首頁

尾頁

跳至