自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

其實我個人幾鍾意中國歷史, 亦見到BK中有大量飽讀中國歷史的猛人, 所以希望利用一啲有趣嘅歷史話題, 從而作出交流, 等我呢個只懂皮毛嘅人可以從大家身上學到更多歷史知識.
猶記得中學學中史嘅時候, 老師提到明朝有一個皇帝好鍾意起樓, 經過粗略嘅找尋資料, 終於搵到呢位投胎投錯帝皇之家嘅皇帝.

明熹宗朱由校(1605年12月23日-1627年9月30日), 明朝第15位皇帝(即係明朝尾二嘅皇帝), 16歲即位, 在位7年(1620-1627). 佢係一位歷史上有名嘅木匠皇帝, 點解佢叫"木匠皇帝"? 原來佢好沉迷木工, 好鍾意做唔同嘅木器用具, 連刀鋸斧鑿都可以造出嚟, 連油漆都可以做埋, 據說好多木匠嘅手藝都唔夠佢嚟!

歷史記載木匠同佢造咗張龍床, 極其笨重, 要十個人先可以搬得郁, 而且樣式普通. 熹宗有見及此, 就自己設計, 自己畫圖, 鋸木釘板, 一年多就造咗一張床板可以折疊, 方便移動携帶嘅床, 唔止咁, 床架上仲雕有各種花紋, 真係美觀實用並重

除咗木工之外, 佢仲好醉心建築, 經常房屋建成之後會高興得手舞足蹈, 反覆欣賞, 但高興過後, 就會拆屋, 跟住又再起過, 樂此不疲. 曾有歷史記載, 熹宗喺庭園入面仿照乾清宮起咗一宮小宮殿, 不過三四尺高, 但係卻曲折微妙, 小巧玲瓏. 又試過起假山; 佢鍾意踢波, 嫌宮殿打波唔過癮, 就親手設計, 起咗五座"蹴園堂"

一個咁鍾意木工建築嘅皇帝, 當然算係不務正業啦, 所以佢副心思無放喺治國上面, 致使喺佢在位時有東林黨爭, 仲有"九千歲"宦官魏忠賢弄政, 令原本衰弱嘅明朝雪上加霜. 而且佢係有名嘅"文盲皇帝", 經常搞到詔書文理不通, 令到朝中大臣啼笑皆非.

1627年, 熹宗駕崩, 由明朝最後一位皇帝, 佢細佬, 悲劇人物(我自己覺得)崇禎皇明思宗朱由檢繼位.

如果朱由校唔係生於帝皇之家, 佢嘅成就應該斐然, 至少可能歷史上多咗位有名嘅建築師、木匠. 可惜歷史並無如果, 只能嘆句佢投錯胎了

侯爵府

SU213 發表於 21-6-18 12:45
其實我個人幾鍾意中國歷史, 亦見到BK中有大量飽讀中國歷史的猛人, 所以希望利用一啲有趣嘅歷史話題, 從而作 ...

搜了他的資料, 原來這位木匠皇帝21歲就瓜了

未經本人同意, 任何人士不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

男爵府

回覆樓主:

順治帝都係投錯胎

SU213    發表於 21-6-18 13:06

水晶宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

由校、由檢都是好名字
偏偏姓朱

豬油

SU213    發表於 21-6-19 23:28

男爵府

其實我個人幾鍾意中國歷史, 亦見到BK中有大量飽讀中國歷史的猛人, 所以希望利用一啲有趣嘅歷史話題, 從而作 ...
有趣的分享

男爵府

最強李世民
開局最困難,地獄模式。 開局一個乞丐碗,朱元璋。
影響中華歷史既皇帝或領導人
秦始皇劉邦 朱元璋 毛澤東
國際上出名皇帝 漢武帝 同 李世民
以上全部系勁人。睇完距地d歷史 都不經感嘆。
特別李世民 爽文都唔敢 咁寫

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我老公好喜歡研究萬曆年間的歷史

水晶宮

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

冬天出生的人, 真係很喜歡木

侯爵府

有趣有趣

感謝你的真誠分享

琥珀宮

宋朝都有個文學家皇帝,又係投錯胎咁

琥珀宮

maynjune 發表於 21-6-18 13:04
搜了他的資料, 原來這位木匠皇帝21歲就瓜了

早 d投胎去做木匠

子爵府

mandy952 發表於 21-6-18 14:17
宋朝都有個文學家皇帝,又係投錯胎咁

宋徽宗,我成日學寫佢嘅瘦金體書法。

別墅

回覆樓主:

皇后殿都燒三次的朝代,冇嘢好講。

伯爵府

回覆樓主:

投啱先真,如果唔係邊有咁多人力物力俾佢拆完又起

珍珠宮

回覆樓主:

好可惜,生在帝皇家未必係件好事

水晶宮

2024勳章

曾睇過資料話明朝皇帝個個都係奇葩
有無睇過《明朝那些事兒》?好好睇,但真係太長篇啦,我只睇了2/3咁上下
比較記得嘅係有萬貴妃嗰個皇帝,電影成日有呢個題材
同埋北征土木堡被俘虜皇帝,拜劉詩詩《女醫.明妃傳》所賜

水晶宮

2024勳章

投錯胎嘅皇帝,我認為南唐李後主李煜都算一個
佢文學造詣都幾深,除左《虞美人》「問君能有幾多愁,恰似一江春水向東流」之外,仲有好多佳作,可惜無咩治國之才,做左亡國之君

男爵府

回覆樓主:

唔單止中國皇帝,法國路易16都係

公爵府

親子王國15週年勳章

宋徽宗,李後主也投错胎

珍珠宮

畀面勳章

Anpanmama 發表於 21-6-18 13:57
我老公好喜歡研究萬曆年間的歷史

咁佢一定有睇過 [萬曆十五年 ] 呢本書, 因果種種令明朝由盛轉衰

首頁
12345...6

尾頁

跳至