自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我想請問:如果第一次呈分試考🉐唔錯,系唔系可以搵學校面試入讀??係點架?我真係唔明,望指點。
系唔系打去問心儀學校報名申請???
謝謝

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

huilai88 發表於 21-6-25 22:24
我想請問:如果第一次呈分試考🉐唔錯,系唔系可以搵學校面試入讀??係點架?我真係唔明,望指點。
...

學校無講嘅咩

隨便上網搵
官津(小6學校會派表)
https://www.schooland.hk/post/sspa00

直資(你跟佢個時間表,唔係你想幾時就幾時)
https://www.schooland.hk/post/ssas2021

大宅

陪月勳章 畀面勳章

回覆樓主:

你要等下學年先會開始報中學
(有啲學校會2021年9月開始招生)

你留意下心儀學校寫幾時收下年度新生先。

如果揀直資中學,通常都係2021年12月前開始左招生

如果諗住揀資助中學,老師會係2022年1月俾份表你,你就可以揀2間 (優先收生)~ 好多學校會係3月面試,睇下收唔收你。

如果冇學校收,2022年4月 老師會俾張大表你,係所屬區域揀30間黎填

再睇7月初放榜就知小朋友讀邊間中學喇

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

回覆樓主:

五年級下學期學校應該有講座啦,
解説下升中流程嗰啲,
再唔係上youtube搵下,
好多補習社都有片講解選校

侯爵府

好媽媽勳章

唔使咁心急,到時會有表格派俾你填,無記錯大約一月,因為你哋十一月要考第二次呈分試,出埋成績,知道自己banding 再填自行張表格,遞交申請同成績表去心儀學校,再等通知面試,大約二,三月,好好考埋第二次呈分試,呢兩次係最重要
開心每一天

珍珠宮

...

搵啱心儀中學,上網下載表格,交,等信約面試

子爵府

好媽媽勳章

...

冇咁快,要考完呈二家長日老師會話比你知小朋友嘅banding,會同你分析有邊啲學校適合小朋友,自行成功率有幾多,但如果你想考直資或者私校,就要留意番嗰間學校嘅入表申請時間

子爵府

回覆 dorayan 的帖子

萬分感謝,很詳細,我也大概明白了。謝謝

子爵府

回覆 雪影 的帖子

好的,謝謝妳。

大宅

首頁

尾頁

跳至