美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

大宅

各位靚媽媽,我女12 歲,但額頭和鼻開始出暗瘡,應如何處理?可以分享嗎?

禁止訪問

侯爵府

回覆樓主:

我都想知有冇邊隻天然啲、溫和啲但又經濟嘅護膚產品啱青春期用

禁止訪問

大宅

unhappymother 發表於 21-6-27 00:33
各位靚媽媽,我女12 歲,但額頭和鼻開始出暗瘡,應如何處理?可以分享嗎?
...

我仔去年13歲開始就出好多暗瘡,帶佢去睇咗好幾位出名嘅皮膚科醫生,全部都得一招,就係食藥,我俾佢食三個月療程的抗生素,食晒成個療程後,係有4-5個月皮膚好返好多!但係冇幾耐啲暗瘡又出返晒嚟!我唔想俾阿仔再食抗生素或試A酸,於是上網搵資料自救,做左以下幾項,暗瘡終於控制到,仲有生,不過少左好多!

1. 多吃維他命A、B5、鋅食物,來減低雄性荷爾蒙,如果係女仔,就要吃DIM補充劑、十字花科蔬菜和蕁麻根來降低雌性荷爾蒙

2. 隔日飲綠豆薏米水

3. 隔日飲金銀花茶、淡竹葉、魚腥草茶

4. 買了Derma RX 的 anti-blemish mask, blemish formula & comedone formula 搽面

希望給有需要的家長參考

別墅

回覆 gilgilgilgil 的帖子

之前我細妹介紹我隻天然護膚品試過買畀我個仔用 ,效果算幾好。始終都係有機天然嘢,唔會效果快。 但價錢真係幾平。( 我自已都買咗支精華素,$300 左右, 右, 用咗兩個月都未用完)
最重要係個店主都幾細心, 先問咗好多我個仔皮膚嘅細節, 再介紹啲產品畀我。 感覺唔太hard sell

侯爵府

Ibb1121 發表於 21-10-6 08:01
回覆 gilgilgilgil 的帖子

之前我細妹介紹我隻天然護膚品試過買畀我個仔用 ,效果算幾好。始終都係有機天 ...

邊隻牌子?

別墅

gilgilgilgil 發表於 21-10-6 08:04
邊隻牌子?

叫 Organic for thee, 呢間應該係facebook網店。
我自己就用緊佢地叫Vegano系列

大宅

llb 發表於 21-10-5 22:15

我仔去年13歲開始就出好多暗瘡,帶佢去睇咗好幾位出名嘅皮膚科 ...

想問下,你買了這幾支,搽了幾耐會有改善(emoji)

首頁

尾頁

跳至