懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

本身今日11wk 去做唐氏,原來9wk 已經胎停左,本身無肚痛無流啡無嘔,只係初期有d 反胃,去到11wk 而為穩定左,點知無左果下一片空白

傷心完,想問下有無中醫推介? 坐小月月子餐 or 有咩要注意,thanks

大宅

cha8076 發表於 21-6-28 18:18
本身今日11wk 去做唐氏,原來9wk 已經胎停左,本身無肚痛無流啡無嘔,只係初期有d 反胃,去到11wk 而為穩定 ...

抱抱你排哂惡露先好食補嘢呀,我果陣好虛,行路都見暈。所以我有睇中醫,等身體好啲有努力做運動,成個人就回復返好多。

子爵府

我都剛坐完小月,一開始時食野清淡,唔好食補品住,要排晒所有組織,無晒血無流啡,3日後再補

坐小月時我係藥材鋪買薑皮煲薑水淋身,平時飲炒米茶,唔好飲水,唔好飲凍野,唔可以掂生水,要用熟水洗手,小心凍親。

努力keep好自己身體呀!

複式洋房

pky726 發表於 21-7-1 05:32
我都剛坐完小月,一開始時食野清淡,唔好食補品住,要排晒所有組織,無晒血無流啡,3日後再補

坐小月時我 ...

想問你地揀塞藥定食藥排?

其實我想等佢自然排,到下星期一覆診都成三星期了,而家好似一d 動靜都無

子爵府

cha8076 發表於 21-7-1 08:26

其實我想等佢自然排,到下星期一覆診都成三星期了,而家好似一d 動靜都無
我嗰時由私家診所轉介左去廣華睇,佢幫我照完都係無心跳,佢叫我2星期再覆診嘗試等佢自然排出,結果等左個幾星期真係有反應,到覆診嗰日佢話我清得乾淨,所以我無再塞藥/食藥

我之前上網睇塞同食都係反應差唔多,咁我寧願食喇

大宅

cha8076 發表於 21-7-1 08:26

我係食藥排㗎。果陣我個胎囊仲生長緊,醫生話等多陣睇下會唔會自然流產或者等個胎囊唔再生長先,因為要身體排出一啲生長緊嘅嘢係比較難,大啲機會排唔清。我都等咗3個星期冇動靜,返去覆診見到胎囊冇再生長就開始食藥啦。

複式洋房

pky726 發表於 21-7-1 09:38
我嗰時由私家診所轉介左去廣華睇,佢幫我照完都係無心跳,佢叫我2星期再覆診嘗試等佢自然排出,結果等左個 ...

排左幾多日先清ga?

複式洋房

candyfafaa 發表於 21-7-1 12:59
我係食藥排㗎。果陣我個胎囊仲生長緊,醫生話等多陣睇下會唔會自然流產或者等個胎囊唔再生長先,因為要身 ...

上次佢話食藥如果排出,要放雪櫃到下次覆診拎番去,呢下有d 難接受(emoji)

男爵府

cha8076 發表於 21-7-1 13:25
排左幾多日先清ga?

我係停咗好耐先至塞藥,基本上排咗成舊嘢出嚟,醫生即刻用鴨嘴鉗「裝」下入面已經話應該清哂
不過照超聲波就隔咗一排,惡露流完哂,無哂啲瘀血阻住先睇得清楚

子爵府

uckukuku 發表於 21-7-1 14:58
我係停咗好耐先至塞藥,基本上排咗成舊嘢出嚟,醫生即刻用鴨嘴鉗「裝」下入面已經話應該清哂
不過照超聲波 ...
我想問呢,我7號開始流啡,到13號開始排出組織,到17號去醫院覆診時照陰超,佢話我排得幾乾淨,我俾左d組織佢,佢話如果驗完無事唔會搵我,而我都唔駛再覆診,但我係到左27號先完全無流啡無血

你覺得我駛唔駛自己去照多次超聲波睇下係咪完全排清?

男爵府

pky726 發表於 21-7-1 21:21
我想問呢,我7號開始流啡,到13號開始排出組織,到17號去醫院覆診時照陰超,佢話我排得幾乾淨,我俾左d組織 ...

照陰超話排得幾乾淨應該可以安心掛

子爵府

uckukuku 發表於 21-7-1 21:55
照陰超話排得幾乾淨應該可以安心掛
我又衰在無再3問醫生係咪肯定唔駛吸宮同埋係咪100%排清。。。
因嗰時未完全清晒d血,但嗰時已經無血塊,只係好似嚟m咁

如果再照多次超聲波都係肚皮照,但又唔想駛多700蚊

複式洋房

回覆 cha8076 的帖子

我都喺剛剛塞完藥坐咗小月2星期。你邊區啊?我睇嗰中醫九龍/港島都會去,ok ge pm你睇下啱唔啱。
小月我買咗薑包洗頭沖涼,平日食得清淡啲,唔食涼嘢,湯水都係瘦肉嗰啲,如果無得閒整可以訂小月餐。而中醫話惡露清哂先進補啊。

同埋我入咗私院私家醫生做藥流,咁全程都用個盆去洗手間,護士幫手留返小天使。

複式洋房

macaronnn 發表於 21-7-1 22:24

我都喺剛剛塞完藥坐咗小月2星期。你邊區啊?我睇嗰中醫九龍/港島都會去,ok ge pm你 ...

我九龍區啊,想要中醫推介ar, thx

複式洋房

pm你了,希望幫到你

大宅

cha8076 發表於 21-7-1 13:27
上次佢話食藥如果排出,要放雪櫃到下次覆診拎番去,呢下有d 難接受(emoji)
...

我睇私家冇叫我咁做呀,醫生話影張相就ok。

大宅

坐小月都要坐足三個月啊, 可以去照下超下睇下惡露排清未, 排曬就可以開始補喇, 坐小月都一樣要慢慢循序漸進咁食, 一開始唔好飲太補嘅湯水, 可以試下滴雞精啊, 我當時有飲田原香嘅坐月組, 上次經過佢地門市見到有出坐小月組

首頁

尾頁

跳至