論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

琴日請咗一個姐姐 現在好似都幾積極去照顧我個小朋友 但係我就唔知佢係咪扮出嚟 博請 我都好希望佢日後都係好似尋日咁咁鍾意小朋友
另外想問下如果佢 四至六個星期嚟到之後我應該點樣set時間表畀佢做嘢, 同埋其實 我屋企兩老 唔識英文可以點同佢溝通 姐姐又唔識中文唔識聽 但係喺香港做咗五年 都唔識聽唔識講
同埋我平時應該要注意啲乜嘢

伯爵府

HochunSwim 發表於 21-6-29 08:13
琴日請咗一個姐姐 現在好似都幾積極去照顧我個小朋友 但係我就唔知佢係咪扮出嚟 博請 我都好希望佢日後都係 ...

在香港做咗五年, 一句中文都唔識講, 唔識聽, 我唔信囉!似扮嘢多d.

la_source    發表於 21-6-29 12:01

水晶宮

琴日請咗一個姐姐 現在好似都幾積極去照顧我個小朋友 但係我就唔知佢係咪扮出嚟 博請 我都好希望佢日後都係 ...

你自己湊仔做家務有冇時間表?冇的話就自己 set 一個俾自己跟, 調較下再俾工人。

其實set 時間表唔難。

男爵府

其實所有野都係常識... 如果冇姐姐你當你係FTM 你會一日點做就係點set 俾姐姐,再預佢打個7折交貨。
菲定印?菲可能唔識聽,印冇可能。老人家同姐姐係好嘔血既組合,你要兩邊管。
管工人其實就好似你返工咁,你又唔想你老細管你太多,但唔管又好自然會偷懶。做到野咪俾啲甜頭,做錯就要即刻出聲,如果唔係佢當自己過左關。

首頁

尾頁

跳至