自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

朋友女剛收到 SFA offer, 簡直是又驚又喜,因為當初申請也只是打算攞下面試經驗, 完全冇諗過會成功。
小朋友性格文靜,乖同守規,現讀地區私幼,讀書能力暫時感覺ok。如果讀一般津校, 朋友都幾有信心小朋友能應付得好好。
但現在有 SFA offer, 入讀的話,小朋友或者能企高一線,但又擔心小朋友應付不來,因為坊間也說是非常谷 (朋友也非常擔心自己應付不來), 加上對學校認識不是太多, 現在很混亂。所以想請對 SFA 了解 / 現在 / 以前讀 SFA 的媽媽分享一下學校的情況?

翡翠宮

牛年勳章

早幾日有個post談及SFA,可參考

仁立,SFA,民生點揀好?
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=23477024

大宅

回覆樓主:

thanks

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

恭喜

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

give_thanks 發表於 21-7-3 00:02
朋友女剛收到 SFA offer, 簡直是又驚又喜,因為當初申請也只是打算攞下面試經驗, 完全冇諗過會成功。
小朋 ...
Pm你

子爵府

回覆樓主:

恭喜
一般來說,學校揀你就代表佢地相信你小朋友有能力
sfa(無讀過),坊間傳聞係一間重學術和谷的小學
另外我通常會看小學升中結果作為衡量小學的其中一個角度

但總括來說,是否適合小朋友就要家長或入讀之後才知道了

plan B.可以是,若試了,覺得不適合,到時也可以嘗試轉校插班,sfa轉校應該較為容易

複式洋房

小朋 ...

當年我都抱住同你一樣既考慮,懷疑自己小朋友合適與否,但唔入讀過你真係唔係一手感受,聽啲冇讀過既人道聽途說真係嚇餐飽又未必真實。。。當年我都係靠膽粗粗博一舖,當然博之前要盡量了解自己同小朋友特點同學校多啲先。

3測3考同3考我都經歷過,3測3考年代肯定係時刻作戰mode冇停手咁,因為默測考輪住黎。不過雖然冇乜喘息空間,但當初話轉時反而恐懼冇左呢種作戰mode個人會放鬆晒變hea, 更加冇左多幾次拉分機會。不過時至今日改左3考,其實都真係舒服晒,疫情下咁樣既學習模式都令人hea左。所以而家都幾enjoy 3考,範圍keep住不多,冇因為改左3考而增加範圍。

複式洋房

回覆樓主:

需唔需要作戰mode好視乎家長對小朋友有幾多要求,家長心態對分數名次看得有幾開?如果想較易success, 小朋友本身最好要學習能力較快,夠專注,再加埋對自己有啲要求,而父或母是但一方可以準時收工跟功課,如果小朋友有咁既條件,咁初小學生應唔難pick up。

男爵府

回覆樓主:

我仔畢業2年了!我係全職媽媽可以親自跟功課。6年小學生活無去補習,晚上9點半前上床。學習唔叫得係輕鬆,但又唔係辛苦。最後考入b1a中學。

大宅

早兒媽媽 發表於 21-7-3 14:37
我仔畢業2年了!我係全職媽媽可以親自跟功課。6年小學生活無去補習,晚上9點半前上床。學習唔叫得係輕鬆,但 ...

請問課程教深多少?
功課量如何?
會否教淺考深?
學校鼓勵閱讀嗎?

如果小朋友考試名次偏後,學校會否俾壓力?

男爵府

give_thanks 發表於 21-7-3 15:13
請問課程教深多少?
功課量如何?
會否教淺考深?

首先你的孩子能成功考入代表sfa認為小孩能力能應付課程。
我無留意教深幾多,我的角度教深咗還是淺咗是對比那間小學(二線小學相對淺)甚至國家(中國數學/新加坡英文普遍較香港程度深)。跟得到sfa的課程,升任何一間中學也能跟上它的課程。
功課量我仔一般1-2小時內完成。
我唔覺學校教淺考深。
間間學校都鼓勵閱讀(我仔最討厭做閲讀報告)
學校會否俾壓力給名次偏後的學生我無經驗,不敢亂說。我仔二、三年級時都有同學跟唔上而轉校(相反排名好前的都會轉去不用學費又有聯系中學的名小學)
我個人建議是學費不是問題的話就入學。不幸跟不上課程要轉去一般小學唔困難的。

大宅

早兒媽媽 發表於 21-7-3 15:36
首先你的孩子能成功考入代表sfa認為小孩能力能應付課程。
我無留意教深幾多,我的角度教深咗還是淺咗是對比 ...

謝謝你的回覆!
其實我都明白學校揀得你,即是覺得你可以, 可能是因為今年疫情,面試方法有點不同, 加上小朋友係waiting後補選入, 所以朋友有點擔心能力的問題。

跟不上是指考試直情不合格?

侯爵府

回覆樓主:

其實都未入讀又點知跟唔上呢?
既然有間咁好既學校收,無理由為左怕跟唔上就放棄呱。
如果真係跟唔上,就算再考慮轉校,相信都唔會轉得太差。

別墅

請問有p1 offer whatapp 谷嗎?

男爵府

小朋 ...

恭喜!易入難讀嘅一間學校,加油

子爵府

恭喜,學費不用考慮就讀,少林寺打好根基,没聽到考得差,學校俾壓力。我仔讀得開心,已畢業了。

大宅

2024年龍年勳章

回覆樓主:

想問下呢間小學而家仲有冇資優班?

首頁

尾頁

跳至