自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

sunday我老公車完我去油麻地睇完e生, 揸車途經廟街時, 突然間就見我老公即時剎車, 兼見到位阿伯隨之倒地同聽到好似車到野既聲...當時我同我老公講, wa~ 車到人la...咁我老公就落車睇阿伯, 跟住我都唯有落埋車睇下有冇野可以做la...
我老公就問阿伯有冇邊到唔妥, 咁位阿伯就話好痛, 咁我問佢邊到痛, 佢就指住自己既手腕(但佢手腕個傷係結左"蕉"), 跟住我再望下佢有冇邊到流血, 因眼睇唔到佢有流血, 所以叫埋佢拉高條褲腳睇下有冇搽傷, 但係都係乜都冇...咁其實我當時都擔心佢有冇骨折既, 所以我同我老公講, 冇法la, 撞到人la, 點都要報警送佢去e院check下既, 咁我老公當時都cc地點頭,同想扶阿伯佢去行人路到坐低時, 啱啱有對中年男女行過, 佢問我地係唔係撞到佢, 係既話千萬唔好郁佢, 咁當然我即時叫我老公唔好郁佢,放返佢落條車路, 然之後佢又問我地有冇報警,我話而家打ga la, 咁打左999之後, 我同個報案中心位小姐講我地ga車車到人時, 位阿伯就走過黎話唔駛咁麻煩, 唔駛報警, 都唔係有乜大事, 又話佢趕時間唔得閒用幾個鐘上差館, 咁我聽到咁樣當時都好亂, 究竟繼唔繼續報落去...跟住我同個報案中心位小姐講,話被我地撞到既人而家話唔駛報警,咁當然係冇乜可能佢地唔做野既, 話晒我打上去係話撞到人麻...之後佢就叫我地比個位置同留低D資料後,等救護車同交通警黎,當我打完電話後, 見位阿伯就向住廟街榕樹頭方向行左去 ,我當時都唔知係乜事, 之後就見有D圍觀者話佢黎呃$ga, 佢呢d係道友黎ga, 跟住我老公同我講, 原來我打梗電話時, 位阿伯話正係比返d$佢就冇事咁話...咁之後我地等到救護車同交通警黎到, 同佢地講返呢件事, 佢地聽完後一致都覺得係呃$case, 同埋見佢地d反應係, 好似發生既次數唔止一次
今次諗返都算好彩,好彩無被呃$,好彩係我報警, 如果唔係我老公話會比$解決, 而唔係報警.(但hk法例撞到人就一定要報警, 唔理對方有冇事, 不能私下解決),同埋有d圍觀者其實係同黨, 因為我老公話有個圍觀者話條友呃$時, 另外有位圍觀者話唔會既, 所以如果唔好彩冇人出聲既話, 嗰位圍觀者一定會在場加油加醋...
所以都希望有揸車既人仕經過廟街附近, 一定要打足12分精神, 以防有人突然間走出黎咋c, 收得切油冇撞到人, 自己都嚇餐c, 收唔切油就真係多得條友唔少...就算識揸車既人都轉告埋比佢地, 以免做左羊鼓...
[img align=left]http://i30.photobucket.com/albums/c347/yokochiang/DSC00397r.jpg[/img]

大宅

睇戲就睇得多,原來真係有人咁做

男爵府

呢個情形知道咗好耐,唔係剩係呢區,不過連警方都無辦法解決,我哋可以做到 d 乜?真係唯有自求多福咋﹗ 但都好多謝你再提醒大家小心

禁止訪問

最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

大宅

乜原來其他區都有, 睇黎我真係好out下
我都知警方都無辦法, 因為我都同佢地講駛唔駛去榕樹頭嗰邊睇下見唔見得返位阿伯, 但個警察都話比你搵得到先奇

原帖由 Leomummy 於 09-6-8 02:16 發表
呢個情形知道咗好耐,唔係剩係呢區,不過連警方都無辦法解決,我哋可以做到 d 乜?真係唯有自求多福咋﹗ 但都好多謝你再提醒大家小心 ...
[img align=left]http://i30.photobucket.com/albums/c347/yokochiang/DSC00397r.jpg[/img]

男爵府

原帖由 mako 於 09-6-8 03:06 發表
乜原來其他區都有, 睇黎我真係好out下
我都知警方都無辦法, 因為我都同佢地講駛唔駛去榕樹頭嗰邊睇下見唔見得返位阿伯, 但個警察都話比你搵得到先奇

...

你唔好咁講啦,只係你哋未遇過啫
係路面駕駛除咗小心呢 d 假意外真呃錢既神棍之外,仲要小心果 d 盲毛,椿瘟雞及大支野~~~總之就係小心‥小心﹗

男爵府

香港大陸化

洋房

呢D通常大陸就好多..又其是係高速公路.
因為附近無人幫到你..正所謂拳頭在前,好易俾屈

公爵府

好媽媽勳章

真係要小心d先得啦

男爵府

唔理三七廿一..撞到人都係call police好...

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 cathycheng131 於 09-6-8 02:54 發表
唔理三七廿一..撞到人都係call police好...

一家人,最緊要開心,快樂~~~老公,收入大增~~~

翡翠宮

噢!以為大陸先有呢d野。。
香港淪陷~

首頁

尾頁

跳至