懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

民房

母嬰健康院姑娘話bb偏細,叫我去睇私家最準確咁我29週就去左平時去開既私家,但醫生話我已經重左11kg,bb都係得3磅,叫我唔洗擔心
size係屬於M size
如是者再去母嬰健康院,姑娘都話係細
咁我就同咗佢講私家話係M size
姑娘就話穩陣啲提早叫我去瑪嘉烈醫院做產檢
去到醫院再照超聲波,36週,bb得2kg
再去見醫生,醫生就話偏細,驚BB繼續係個肚度吸收唔到營養,37週時再睇多次BB,38週就安排入院催生
有冇同相關意見可以俾到我,感謝
係咪一定要催生?我仲可以做啲咩令bb大隻啲

大宅

回覆樓主:

呢段時間食多啲蛋白質食品,盡量令BB重磅啲。38週催生都安全既,好多開刀既38週已經開。如果E生都認為早啲生對BB好,我會接受E生意見。

男爵府

大肥嘟嘟 發表於 21-7-8 20:56
母嬰健康院姑娘話bb偏細,叫我去睇私家最準確咁我29週就去左平時去開既私家,但醫生話我已經重左11kg,bb都 ...

我個陣係,醫生驚佢過大,所以38週催生

男爵府

回覆樓主:

瘋狂食牛肉,瞓多啲
有用咪好囉,蛋白質食多咗都係結實啲,唔會話擔心超磅超標
如果無用,咁即係再留耐啲都無乜用
早啲出咗嚟飲奶大得好快,真係會好過夾硬留係個肚又吸收得唔好

水晶宮

都37,8周, 催生無問題,
BB 唔吸收代表胎盤老化.所以一定要拎出黎.
37,8周已足月, 放心啦

大宅

母嬰健康院姑娘話bb偏細,叫我去睇私家最準確咁我29週就去左平時去開既私家,但醫生話我已經重左11kg,bb都 ...
母嬰健康院姑娘咁勁嘅?佢點知道bb 細?

民房

回覆 alannmama 的帖子

佢摸肚,話bb長度細過我既週數

民房

回覆 李露眉 的帖子

依加日日食3隻蛋,又飲雞湯,但求追得幾多得幾多

民房

回覆 cpycpyhelen 的帖子

催生順產到嗎?我好怕對bb唔好

水晶宮

大肥嘟嘟 發表於 21-7-9 17:35

我都係催生,對bb無影响,不過催生唔到要開刀

男爵府

大肥嘟嘟 發表於 21-7-9 17:35

其實冇關係,個陣我係醫生佢地幫我人手穿水,我都係選擇順產,只係我bb自己臍帶出黎先開刀,其實醫生建議催生都係穩陣起見,況且38已經足月,就唔洗怕,予其係入面吸收唔到,咁不如出黎仲好啲

大宅

大肥嘟嘟 發表於 21-7-9 17:33
回覆 李露眉 的帖子

依加日日食3隻蛋,又飲雞湯,但求追得幾多得幾多

如果本身胎盤功能差,點食作用都唔大,最後肥媽唔肥B,其實最怕都係BB喺子宮入面養入唔夠會有咩事,兩害取其輕,BB早D出世都未嘗唔係好事,飲奶追得仲快,相信醫生既決定啦!

複式洋房

飲滴雞精,我個時37週都因為偏細要我38週催生,但飲左7-10日滴雞精,又突然好左,最後推到39週先催生

男爵府

38週乜都成熟,真係唔使擔心。出黎飲幾枝奶就追得到

男爵府

唔使驚,我前幾星期36週幾都被私家話我胎水少寫信轉介我入返威記檢查,留左院二日已經話要催生,因為我話有時bb郁少左,同埋佢地話好似少左血供俾呀b,所以俾佢早點出來安心d,起碼出左來可以監察住佢,不過佢地都話最好等到我37週先生佢,因為37都足月,不過佢會塞隻手入去人工穿羊水,同埋成日塞隻手入去檢查子宮,其實真係幾痛,仲有會整個波波入我下面好似係塞藥,又落鴨咀夾,仲要吊住二條喉管係下面既出面,12個鐘左右拎返出來,不過我隻b生左出來都係偏細,你趁未生食多d蛋,等等,谷肥佢,因細碼b可能出世後會有黃疸問題,可能生完後呀b要照燈,你要自己出院先,之後要keep住返醫院check指數,生完已經夠累未休息夠仲要日日返醫院,所以你好趁未生盡量食長胎野同訓多d,因為黃好難退

首頁

尾頁

跳至