自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

有冇過來人可分享下form 3就俾小朋友自己去外國留學,小朋友同家人嘅感情會否因此變淡?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

其實而家基本上一年返黎三次,視像電話又甘方便,我覺得關係好左添,不過重點系個細路想唔想去,佢想去既大家關係唔會變得梳離,如果佢唔想去甘關係一定差。

珍珠宮

其實好睇小朋友性格,如果本身內向或好倚賴父母的,貿貿然叫佢去到一個人生路不熟的地方生活和讀書,真人真事,見過俾鬼仔蝦又有,群埋亞洲學生吸毒學壞又有,精神抑鬱想自殺都有,所以決定前真係要同小朋友好好商量,看看佢嘅意見,如果外國有朋友親戚幫忙睇下就可能會好好多。
當然好的例子亦有好多,再這不分享了。

大宅

2兄弟,一個去左外國讀書,一個留返本地讀,大個左關係好疏離…… 真係小時兄弟,大時2房人

大宅

回覆樓主:

睇個小朋友本身同屋企關係點,有人中一出國留學,成家之後同外家都好多嘢傾,有人大學先去住宿舍,畢業後同屋企都無兩句。同埋而家咁通訊方便,距離其實唔係大問題。

翡翠宮

牛年勳章

青春期父母至少一個喺身邊好啲,如果我仔女中一去外國讀,我會去陪讀

珍珠宮

最好再大啲先走,13歲剛剛開始反叛期,其實最需要陪伴。有愛有關懷嘅環境下長大,點都冇可能變壞!

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

中一太細,中三好d

男爵府

2024年龍年勳章

我認為一定會,所以我唔會比小朋友一個人去

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

中三先去好d

瑪瑙宮

好媽媽勳章

C.Humphrey 發表於 21-7-12 19:17
青春期父母至少一個喺身邊好啲,如果我仔女中一去外國讀,我會去陪讀

男爵府

回覆樓主:

好朋友小六後過左英國讀書,同阿媽關係麻麻,佢話當年覺得媽媽緊張學業多於自己,大個左當然識諗,但係同父母唔識相處,話有隔膜,英國返嚟都係一個人住,唔想同父母住。不過佢真係一個獨立嘅人,可能從小訓練

水晶宮

我當年係form 1 後去的
當年無whatsapp 無facetime, 要打$10+ 一分鐘 IDD, 一年我返hk 3 次,父/母過英國3次
中間青春期確係難過,但成年同工作後關係好返,而家好好喎我地成日見的

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

將心比己, 你自己一個成年人移民去一個完全無親戚朋友的新環境, 你驚唔驚?幻想下遇到任何事都無人在身邊的無助和不安。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

lovegeneration 發表於 21-7-12 15:54
有冇過來人可分享下中一就俾小朋友自己去外國留學,小朋友同家人嘅感情會否因此變淡?
...

中一那麼細就過去、要有充分心理準備、佢畢業後多數不會返香港~

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

我自己諗過度過,中三我都覺得太細,我考慮緊中四/五先去送外國讀書,雖然煩啲,可能要另外考啲試,但太細真係擔心。

珍珠宮

lovegeneration 發表於 21-7-12 15:54
有冇過來人可分享下中一就俾小朋友自己去外國留學,小朋友同家人嘅感情會否因此變淡?
...

自己孩子中一去外國讀書,獨立咗,今次回來話不想在外國生活,大學畢業回港工作,佢話外國醫療比香港差及不想做二等公民,另税重和食物差…

別墅

...

自身分享,唔會因此變淡,反而感情更加好,明白在家千日好了。

公爵府

BK Milk勳章

Forverhappy 發表於 21-7-12 16:58
2兄弟,一個去左外國讀書,一個留返本地讀,大個左關係好疏離…… 真係小時兄弟,大時2房人 ...

呢個case係偏心先搞到咁?冇理由一個可以去一個唔去架。

大宅

auhiyo 發表於 21-7-13 07:59
呢個case係偏心先搞到咁?冇理由一個可以去一個唔去架。
唔係,一個唔願意去外地讀書。都係睇性格,有人真唔鐘意去咁遠讀書。

首頁

尾頁

跳至