少年成長

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

大仔快十七歲了,去年Covid 19 lockdown嗰陣,佢用discord開網上補習班,為本地NCEA學生準備考試,佢有創業頭腦,我支持佢,但當我問佢賺返黎啲錢駛哂去邊,佢支吾以對,直至尋日佢話佢宜家有2.5 bitcoins ,大概等於60萬港元,我以為佢講笑,佢俾佢嘅投資戶口我睇,又俾佢做嘅financial analysis我睇,我嚇咗一跳,佢話錢要等到明年先攞,因為Bitcoin 價錢可能再升,但明年佢祇有十八歲,我怕佢玩大咗,又驚佢大花筒(佢話要買一部Audi 跑車,但屋企已經有車俾佢用)。你地會點做?

珍珠宮

goodsnooky 發表於 21-7-16 18:26
大仔快十七歲了,去年Covid 19 lockdown嗰陣,佢用discord開網上補習班,為本地NCEA學生準備考試,佢有創業 ...

唔偷唔借唔搶,後生輸得起怕什麼

男爵府

大仔快十七歲了,去年Covid 19 lockdown嗰陣,佢用discord開網上補習班,為本地NCEA學生準備考試,佢有創業 ...

你大仔好有腦,真係好聰明!
我會問佢買入bitcoin 前,係咪睇過好多資料同分析?

珍珠宮

回覆 loveyou3000 的帖子

佢細過小學試過用Pokémon 咭建立一個新嘅交易制度,但被老師發現佢借此欺詐同學,想趕佢出校,當時我覺得好震驚。之後慢慢教佢business ethics,我又問過佢係唔係睇好多分析,佢話冇朋友同佢網上打機佢就呢啲財經新聞同大學學者分析。

男爵府

點解你吾問距點解買btc同點知明年會升?

男爵府

你未同距分析儸。其實你仔投資天分吾似好高,因爲真係曉投資吾會將錢用來買的無回報asset例如車,如果距係好彩贏著一大筆錢你要小心。

大宅

WA,好叻仔

珍珠宮

回覆 licpd 的帖子

我祇知道佢洗錢能力好高,鐘意買名牌真皮袋同靴返學,食要食最好嘅野,我話佢大洗,佢話佢自己搵錢自己洗,又唔係要問人借,又話自己有儲錢,冇修!

禁止訪問

男爵府

回覆樓主:

其實你應該慶倖個仔咁叻,只要求唔好違法唔好做孖展投資已經足夠,年輕人應該放手讓他去嘗試,跌倒了當作磨煉還有時間從新再來,若果太容易成功反而更需要擔心!

goodsnooky    發表於 21-8-12 22:34

大宅

回覆樓主:

年青人果然好嘢……
嗱,就噤,投資只要晤係借返來又無違法,係可以嘅,点睇?

珍珠宮

回覆 fitfit貓 的帖子

我無管佢點投資,但我有啲擔心,因為投資始終有一定風險,前日同佢嫲嫲爺爺食飯,言談之間原來佢早喺十四歲嗰年,已經學點樣做一個balanced portfolio,用PayPal 買Apple 同Amazon 股票,明年佢滿十八歲就可以賣出。

大宅

goodsnooky 發表於 21-8-19 17:52
回覆 fitfit貓 的帖子

我無管佢點投資,但我有啲擔心,因為投資始終有一定風險,前日同佢嫲嫲爺爺食飯,言 ...

你個仔真係叻喎!比我係你都會擔心佢玩大咗,不過如果佢蝕過,就應該會識諗嘅。同埋如果d錢佢自己搵返嚟,唔係違法,咪從旁觀察佢囉!

goodsnooky    發表於 21-8-29 14:44

複式洋房

咁細個有錢玩bitcoin?
我個人唔buy bitcoin 個concept, 炒作野

珍珠宮

樓主不妨問下佢喺今年五月,幣災果時佢有咩心情同應對
就可以知道下佢逆境處理成點

不過如果hold得BTC一兩年,的確賺唔少,唔係投機,而係投資。

珍珠宮

回覆 終極熊貓 的帖子

我有問過佢,佢話可以守住乜都唔做,因為要睇長線,結果宜家升返。佢仲話如果要玩短線投資,可以玩contract for differences ,不過始終都會有大啲風險,所以喺Bitcoin短期價格不明朗時,乜都唔做係最好的。

珍珠宮

goodsnooky 發表於 21-9-5 15:27
回覆 終極熊貓 的帖子

我有問過佢,佢話可以守住乜都唔做,因為要睇長線,結果宜家升返。佢仲話如果要玩短 ...

well said

珍珠宮

goodsnooky 發表於 21-9-5 15:27
回覆 終極熊貓 的帖子

我有問過佢,佢話可以守住乜都唔做,因為要睇長線,結果宜家升返。佢仲話如果要玩短 ...

咁啦,如果佢有分散投資嘅,無all in一隻,又有設定止賺止蝕,咁就let it go la~

珍珠宮

回覆 終極熊貓 的帖子

佢有買其他股票,所以我決定放手,俾佢用自己能力去思考如何應變。

大宅

好叻仔呀!簡直是投資天才!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊