夫婦情感

跳至

首頁
12345...8

尾頁

別墅

我和老公分房訓超過六年,女由小學一年級和我睡覺,直至現在升中二。昨晚,我拍門問大家協議申請「分房證明書」。他說要離始就你自己去搆,唔好搆咁多野。他黑面給我三分鍾說話。

男爵府

carryoncarry 發表於 21-7-23 17:12
我和老公分房訓超過六年,女由小學一年級和我睡覺,直至現在升中二。昨晚,我拍門問大家協議申請「分房證明 ...

點解會拖六年咁耐?六年都無夫妻生活?

別墅

馬霸 發表於 21-7-23 17:48
點解會拖六年咁耐?六年都無夫妻生活?

我無親人幫忙,想問大家有何意見!性生活對他來說,無興趣。

別墅

carryoncarry 發表於 21-7-23 17:53

請問有沒有機構,讓我找到方向,行我自己的路呢?謝謝

男爵府

carryoncarry 發表於 21-7-23 17:53

男人好少無性趣?你六年都唔同個女申請公屋?有無做野?

別墅

馬霸 發表於 21-7-23 18:01
男人好少無性趣?你六年都唔同個女申請公屋?有無做野?

有上班啊!因為囡囡有特殊需要,工人姐姐照顧她。現在女升中,我老公仍然保持現狀。我是否為個女,買張子母床分開睡。我無資格申請公屋,因為間私人樓是老公的。(emoji)

男爵府

carryoncarry 發表於 21-7-23 18:05
有上班啊!因為囡囡有特殊需要,工人姐姐照顧她。現在女升中,我老公仍然保持現狀。我是否為個女,買張子 ...

能夠唔離就唔好離,同你c6同屋主啦

別墅

馬霸 發表於 21-7-23 18:53
能夠唔離就唔好離,同你c6同屋主啦

他說我申請離婚自己去搆,無問題。他媽患癌也不告訴我知道,發訊息告訴我葬禮的日子,到那天視我陌路人,畫清界線。

我這人生就是這樣過。請問我怎樣做好?我已經54崴,好快要退休了。

大宅

carryoncarry 發表於 21-7-23 18:59
他說我申請離婚自己去搆,無問題。他媽患癌也不告訴我知道,發訊息告訴我葬禮的日子,到那天視我陌路人, ...

保持現狀吧,當佢同屋主,如果冇收家用,咩都冇理佢。

別墅

Yang81 發表於 21-7-23 21:43
保持現狀吧,當佢同屋主,如果冇收家用,咩都冇理佢。

之前他不给家用,原因他說我有工作有收入,男女平等。後來,朋友提醒我要說要給養女費用,因為我要幫女做訓練。

我決定買上下格牀,分開和女睡覺。

多謝姊妹支持!

男爵府

2021勳章

你可以一直當冇事嗎?朝見晚見沒影響情緒嗎?

別墅

wingyaumama 發表於 21-7-23 22:36
你可以一直當冇事嗎?朝見晚見沒影響情緒嗎?

當然有影響情緒。我個女本身有特殊需要,擔心對女改變環境太多。情緒會太大影響。

我剛剛拍門同老公講要買上下格床,他說要考慮。我真的不明白他想甚麼。

現在我和個女睡雙人床,他竟然問我訓雙眼人床和上下格床有何分別。

我告訴他是你不願意給回女一間房睡,才出此下策。

男爵府

2021勳章

如果對方影響你心情,而自已經濟又許可嘅,我就會自行申請,然後分佢錢同層樓!

大宅

2021勳章

wingyaumama 發表於 21-7-23 23:29
如果對方影響你心情,而自已經濟又許可嘅,我就會自行申請,然後分佢錢同層樓! ...

我都會咁做…

但做之前,都要考慮阿女既日常照顧如何妥善安排… 另外,亦都會顧及阿女既心理影響…

大宅

2021勳章

carryoncarry 發表於 21-7-23 23:10
當然有影響情緒。我個女本身有特殊需要,擔心對女改變環境太多。情緒會太大影響。

我剛剛拍門同老公講要 ...

其實唔使同佢講,直接安排上下格床… 反正間房係你同阿女瞓既,根本唔使問佢意見

姊妹,加油! 我明白你的感受… 阿女仲細… 如果可以頂住就頂住先,再搵時間問下一些情緒輔導既機構,睇下可否有出路?

別墅

CPlovebb 發表於 21-7-23 23:43
我都會咁做…

但做之前,都要考慮阿女既日常照顧如何妥善安排… 另外,亦都會顧及阿女既心理影響…

其實我正在做前人的事一樣,等女長大後我和老公名自生活。

幸好自己有一份工作,經濟獨立。

禁止訪問

別墅

ttccby 發表於 21-7-24 00:17
我冇資格比意見,不過日子咁過真係好辛苦,關係吾上吾落,拖拖拉拉咁,有時我覺得啲男人都幾絶,就算關係吾 ...

結婚前,男人非常關心妳。結婚後,男人漠不關心。視妳一隻要聽話的狗。

翡翠宮

牛年勳章 2021勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

carryoncarry 發表於 21-7-23 17:12
我和老公分房訓超過六年,女由小學一年級和我睡覺,直至現在升中二。昨晚,我拍門問大家協議申請「分房證明 ...
死結

侯爵府

2021勳章

回覆 ttccby 的帖子

有D男人無情無義, 唔係同你關係唔好, 係同你無關係, 連一個電話, 一句問候都慳番.
追你時你係寶, 得手後你係草.

就請他瞓梳化, 讓番間房出來比個女, 她漸大個, 需要私人空間讀書, 娛樂, 休息.

首頁
12345...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊