烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

自製手工Pizza同叫外賣真係差好遠,好食好多!切開可以成件pizza直挺挺的攞起,完全唔下垂,只因個餅底夠脆!材料好隨意,冰箱有三文魚粒、章魚粒同迷你蝦仁,隨意放,加埋港式pizza不可缺少的菠蘿,食完返唔到轉頭,唔會再叫外賣

Cheuk2012    發表於 21-8-9 20:55

珍珠宮

我最近都整緊pizza

珍珠宮

Ononluk 發表於 21-8-9 15:29
我最近都整緊pizza

你有咩嘢口味或者心得分享吓呀?

珍珠宮

moniy 發表於 21-8-9 15:39
你有咩嘢口味或者心得分享吓呀?

都係香草意粉醬加大量芝士,有時加煙火腿、雞肉粒、zucchini 。
我個sourdough 麵團係跟呢個recipe ,我覺得幾容易,不過爐温差啲,做唔到拿破里嗰隻。

https://youtu.be/d3qDLrpQh10

珍珠宮

Ononluk 發表於 21-8-9 15:57
都係香草意粉醬加大量芝士,有時加煙火腿、雞肉粒、zucchini 。
我個sourdough 麵團係跟呢個recipe ,我覺 ...

嘩! 用sourdough添, 好好心機呀!
我都鐘意用香草意粉醬, 自己打的, 好正
請教吓, 拿破里有咩特別呀? 爐溫準至做到?

大宅

moniy 發表於 21-8-9 12:14
自製手工Pizza同叫外賣真係差好遠,好食好多!切開可以成件pizza直挺挺的攞起,完全唔下垂,只因個餅底夠脆 ...

禁止訪問

民房

水晶宮

自製手工Pizza同叫外賣真係差好遠,好食好多!切開可以成件pizza直挺挺的攞起,完全唔下垂,只因個餅底夠脆 ...

好叻

珍珠宮

moniy 發表於 21-8-9 16:05
嘩! 用sourdough添, 好好心機呀!
我都鐘意用香草意粉醬, 自己打的, 好正
請教吓, 拿破里有咩特別呀? 爐溫 ...

中間薄,邊邊好多窿窿,最好少少燶燶地。

翡翠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

琥珀宮

回覆 moniy 的帖子

Yummy

複式洋房

禁止發言

大宅

禁止訪問

禁止訪問

複式洋房

想問吓餅底你哋係點整架

珍珠宮

wadashikawaii 發表於 21-8-18 02:41
想問吓餅底你哋係點整架

都係一般做麵包的材料及做法,我個係9吋盤,用150g粉(100中筋50高筋)配100ml水再加鹽、糖、油、酵母等材料用機打,一次發酵之後轆到盡簿舖滿整個pizza盤,記得個餅底要用义插孔令佢焗果時唔會漲太高,之後再塗醬同材料等等。
如果好似我咁無pizza stone,咁有孔的批盤就好重要啦!佢係令個餅底唔會積存過多水分,令佢比較脆口的。
你都試吓啦!正過出街買好多!

首頁

尾頁

跳至