跳至

首頁

尾頁

大宅

我找每間的幼稚園的網址都沒有登報佢地的派位情況 , 是否沒有的? 或是有統一的網址呢?
謝謝提供.

男爵府

派位是不關幼稚園...只是幼稚園深or 淺課程

1.地址
2.計分

原帖由 lamfanny 於 09-6-8 03:21 PM 發表
我找每間的幼稚園的網址都沒有登報佢地的派位情況 , 是否沒有的? 或是有統一的網址呢?
謝謝提供.

水晶宮

畀面勳章

原帖由 laiheiyau 於 09-6-29 09:38 發表
派位是不關幼稚園...只是幼稚園深or 淺課程

1.地址
2.計分

算罷啦laiheiyau,仲有好多人迷信某幼兒園容易入某小學ga 近年老牌幼兒園派往村校者衆,大部份原因係以為讀某名幼兒園一定派得好小學law.....

男爵府

原帖由 701003 於 09-6-29 10:44 PM 發表

算罷啦laiheiyau,仲有好多人迷信某幼兒園容易入某小學ga 近年老牌幼兒園派往村校者衆,大部份原因係以為讀某名幼兒園一定派得好小學law..... ...

子爵府

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 701003 於 09-6-29 22:44 發表

算罷啦laiheiyau,仲有好多人迷信某幼兒園容易入某小學ga 近年老牌幼兒園派往村校者衆,大部份原因係以為讀某名幼兒園一定派得好小學law..... ...

同意....
     [em:14: ]

大宅

多謝你們對我的回應.

因為是第一胎, 而且今年也開始要選擇幼稚園了. 我見元朗只有某幾間的幼稚園是特別多人有興趣的. 也很直接就是聯想到它們對升上小學是否很出色了.

始終對以上樓主們的解答不是太了解. 或許, 希望你們能進一步給這裡看到亦想知道的媽咪們多一點資訊.

謝謝.

水晶宮

畀面勳章

原帖由 lamfanny 於 09-6-30 13:30 發表
多謝你們對我的回應.

因為是第一胎, 而且今年也開始要選擇幼稚園了. 我見元朗只有某幾間的幼稚園是特別多人有興趣的. 也很直接就是聯想到它們對升上小學是否很出色了.

始終對以上樓主們的解答不是太了解. 或許, ...

人哋講咩,唔明唔緊要,最緊要係了解自已仔女ge資質性格而選擇幼稚園,唔好以"特別多人有興趣的"呢個因素而選校!!!

男爵府

me 2.......................
原帖由 701003 於 09-6-30 10:56 PM 發表

人哋講咩,唔明唔緊要,最緊要係了解自已仔女ge資質性格而選擇幼稚園,唔好以"特別多人有興趣的"呢個因素而選校!!!

大宅

係我過朋友都係因小朋友好鍾意間幼稚園老師而入咗果間

原帖由 701003 於 09-6-30 22:56 發表

大宅

多謝你的提點.

在我囡囡呢個階段, 我也正摸索她的性格屬於哪種類型. 首先摒開小一的不說, 現在選擇幼稚園也不知道該校是活動教學的還是傳統教學, 在學校網上很難明確地列出它們是何種教學方式. 也只有在這平台上的討論得知. (而且也是比較主觀的)

如果, 現在替她選擇了活動教學, 將來小一的時候可能又回來傳統教學, 我只是怕她會吃力. 而且, 又是一樣不得而知那間小學是活動教學.

原帖由 701003 於 09-6-30 22:56 發表

男爵府

其實小學係跟你既住址派的, 這是正確。

不過, 有一小部份case"我相信"會同幼稚園有關。

1) 如果要去考私校/直資 - 出名既幼稚園"相信"會有幫助
2) 叩門 - 同樣原因

所以樓主想小朋友讀間出名好既幼稚園都可以明白, 不過如果要睇派去政府學校既figure就無乜意思。

上年我去過英藝及萊茵睇過佢地既派位, (係要每間去睇的) 主要睇派左邊間私校/直資, 好似李宗德, 佢地各有大約20個小朋友入左, 希望呢d資料幫到你。
Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life. - Confucius

大宅

yeah! 多謝哂你的意見呀!

我就是上次去過萊茵見到佢地有公佈小一的派位情況, 如你所說比較多學生去了李宗德. 而這所學校也是我心儀的. 但是否只有萊茵和英藝才有這麼多的比例可以入讀此校呢? 其他的例如生命, 真光, 肖珍會否也有同樣比例的就讀機會呢? 真的要每所學校跑去看嗎?

我報了英藝的 nursery, 今年要報k了 , 但我其實覺得學費頗貴的. 所以可能又考慮萊茵 (因為想去李宗德), 然而英藝在設施方面又比較新 & 乾淨 , 而萊茵又比較舊 & 髒 (這是我個人感受). 如果有學卷的幼稚園都有同樣的機會去到李宗德, 我就想節省部分金錢留備日後的學涯.

原帖由 saltato 於 09-7-7 18:53 發表
其實小學係跟你既住址派的, 這是正確。

不過, 有一小部份case"我相信"會同幼稚園有關。

1) 如果要去考私校/直資 - 出名既幼稚園"相信"會有幫助
2) 叩門 - 同樣原因

所以樓主想小朋友讀間出名好既幼稚園都可以明白 ...

別墅

以我個人觀察, 其實沒有分那間幼稚園可以大機會派到或考到那間小學, 因為depend on 家長想幫小朋友報甚麽類型的學校。

好似本人女兒, 是讀"啓思", 出名的"活動教學"(可用學券), 今年佢哋好多人派到"徐澤林小學", 因它都是"活動教學", 約25%, 而我就想讀直資, 因為"兩文三語"而且活動, 所以我揀考"李宗德", 並且收咗小女, 據我所知, 今年"啓思"都收咗5位小朋友, 我哋全級只有38位學生。

而英藝、萊茵D媽咪, 我覺得佢哋比較進取D, 想小朋友英文好D, 程度深D, 到時上小學感覺會輕鬆D, 真是各取所需, 睇吓你家長係想點, 而唔係邊間幼稚園機會大D!

今年"李宗德" 好似唔係收咗好多"英藝", 其實, "李宗德"鍾意收主動, 聽話的學生..., 因為我個女都無考過中、英、數

男爵府

我今日去英藝睇過, 有11個小朋友入左李宗德, 是比上年少了, 不過有6個小朋友入左陳守仁, 這個派位令我好有驚喜。
Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life. - Confucius

大宅

哦? 好似比萊茵少. (我只知道萊茵, 因為上次去攞報名表時看過)

陳守仁是在那裡的? 很好的嗎? 是津貼OR直資OR私立?
謝謝!

原帖由 saltato 於 09-7-18 21:12 發表
我今日去英藝睇過, 有11個小朋友入左李宗德, 是比上年少了, 不過有6個小朋友入左陳守仁, 這個派位令我好有驚喜。

伯爵府

" 而英藝、萊茵D媽咪, 我覺得佢哋比較進取D, 想小朋友英文好D, 程度深D, 到時上小學感覺會輕鬆D, 真是各取所需, 睇吓你家長係想點, 而唔係邊間幼稚園機會大D! "

同意

至於係唔係真係英藝, 萊茵小朋友入"李宗德"或其他私校或直資的機會大D, 咁只不過係因此這些家長都係比較進取, 佢地真係會去申請呢D小一學位, 又唔代表其他幼稚園的小朋友表現無佢地咁好, 好似小兒讀的幼稚園,以我所知真係會報讀直資或私小的同學真係十個只有一個,但係有申請的都好似有直資同私小收了佢地, 但係真係會去讀的就真係未必, 就算有申請都未必會去面試, 小兒都有報陳守仁, 但係小兒都無去面試, 我自己就係一個例子, 直資同私小都收了小兒, 但係小兒都無讀, 選了一間津小

子爵府

好媽媽勳章

我同意LoveChild所講,肯比錢讀英藝、萊茵既家長,的而且確係比較進取D,而大部份人,好似我一樣,只係想入津小,所以,讀邊間幼稚園都係一樣,只要小朋友返學開心就可以了

水晶宮

畀面勳章

原帖由 wendy_ho 於 09-7-20 10:36 發表
我同意LoveChild所講,肯比錢讀英藝、萊茵既家長,的而且確係比較進取D,而大部份人,好似我一樣,只係想入津小,所以,讀邊間幼稚園都係一樣,只要小朋友返學開心就可以了 ...

首頁

尾頁

跳至