懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

想請問藥流後想坐14日小月,應該幾時開始沖姜水同飲炒米茶,應該幾時開始?需唔需要等醫生話已經「排清」先,但好似要成1-2星期先覆診

我想訂一間月子餐問佢,佢話總之番到屋企就得,就算藥流喺屋企排緊組織已經可以開始?

月子餐湯大概有

1)靈芝猴頭菇姫松茸鮑片螺頭豬展煲雞
2)沙參玉竹百合麥冬雪梨蘋果豬展鮑片煲烏雞
3)淮山蓮子瓷實象拔蚌螺頭瑤柱杞子圓肉紅棗煲雞
4)燉蟲草花排骨湯
5)燉椰子烏雞湯
6)蟲草花淮山杞子栗子紅腰豆蜜棗陳皮煲豬骨鷓鴣

話開始流血就可飲?
同埋沖薑水同炒米茶應該幾時開始?

感激各位

複式洋房

Aile_lam 發表於 21-8-21 20:08
想請問藥流後想坐14日小月,應該幾時開始沖姜水同飲炒米茶,應該幾時開始?需唔需要等醫生話已經「排清」先 ...

炒米茶可以開始飲啦,當水飲,普通水中醫話涼
姜水係飲定沖涼,如果係沖涼洗頭個d,都可以開始啦;飲姜水我就排清先
除此之外我果陣重有飲木耳水同食木耳,前前後後都排左十幾日,覆診就話排清

子爵府

炒米茶就算未清晒都可以開始飲,唔好掂生水,我洗手都盡量係屋企用薑水洗,沖涼用熱水沖,最尾用薑水淋身淋頭,要即刻吹乾d頭髮,吹冷氣時小心吹親,坐月要小心護理身體!

同時間可以用瘦肉煮黑木耳湯,飲湯連渣食,可以幫助快d清晒d組織出嚟架

複式洋房

tiff1228 發表於 21-8-21 21:19
炒米茶可以開始飲啦,當水飲,普通水中醫話涼
姜水係飲定沖涼,如果係沖涼洗頭個d,都可以開始啦;飲姜水 ...

唔該晒你,咁我想問如果小月餐果d湯,係咪未排清都可以飲?果間舖話開始排已經可以開始訂餐,飯餸都有木耳,湯就大概上面果d,因為我住得遠唔可以每日買餸,同d人話唔好掂生水,自己煮都唔方面

因為我咩都唔識唔該晒你

複式洋房

pky726 發表於 21-8-21 22:37
炒米茶就算未清晒都可以開始飲,唔好掂生水,我洗手都盡量係屋企用薑水洗,沖涼用熱水沖,最尾用薑水淋身淋 ...

唔該晒你,咁我想問如果小月餐果d湯,係咪未排清都可以飲?果間舖話開始排已經可以開始訂餐,飯餸都有木耳,湯就大概上面果d,因為我住得遠唔可以每日買餸,同d人話唔好掂生水,自己煮都唔方面

另外你洗手用薑水,煲完灘凍左的薑水得唔得架?

即係煲定全日洗手用

因為我咩都唔識唔該晒你

複式洋房

Aile_lam 發表於 21-8-22 09:20
唔該晒你,咁我想問如果小月餐果d湯,係咪未排清都可以飲?果間舖話開始排已經可以開始訂餐,飯餸都有木 ...

就咁睇d湯應該無咩問題
如果煮飯真係好唔方便,訂餐都好呀
可以專心休息
宜家雖然重係夏天好熱,不過都唔好直接吹冷氣
洗完頭一定要吹乾

子爵府

唔該晒你,咁我想問如果小月餐果d湯,係咪未排清都可以飲?果間舖話開始排已經可以開始訂餐,飯餸都有木 ...
我諗間鋪話排梗都可以飲我估都ok, 不過太補嗰d就要排晒先得,燉雞呀,滴雞精,薑醋都係排晒先食

薑水我自己煲一大煲之後焗佢,拎部份出嚟攤凍用嚟洗手,不過因為疫情關係多左用皂液洗手,唔方便嘅情況下用普通熱水洗都好過用水喉水洗

坐月要盡量食清淡,黑木耳蒸雞,蒸肉餅,煮菜落dd薑唔駛太寒,唔好吹親個頭同身,人地話坐月坐得好,之後個身體可以好過之前

大宅

Aile_lam 發表於 21-8-21 20:08
想請問藥流後想坐14日小月,應該幾時開始沖姜水同飲炒米茶,應該幾時開始?需唔需要等醫生話已經「排清」先 ...

我果時訂左一間炒米茶,㨂最basic 果款,係得紅米,白米,黑米同陳皮,呢款佢話first day 都啱飲,因為比較平和,我唔敢飲有紅棗果d 太補既住。 因為我藥流完第二日已經開始睇中醫,補嗰啲就留返等醫生開藥。

政府複診要等兩個星期後。

我訂嗰間月子餐,就建議排出左大組織先開始食,我嗰時就一星期後先食,我見佢啲湯每日都有好多紅棗龍眼,我諗大出血完都唔好飲住。

薑水番屋企排左就開始用lu, 用足三星期。

你可以睇番我之前ge post 有分享過之前排胎ge 經驗,希望幫到你

大宅

其實你可以之後睇中醫,俾啲餐單佢參考吓再比建議你,因為每個人身體都唔同。等於炒米茶 中醫都叫我溝稀佢黎飲,因為我個人偏熱,炒米茶本身其實都係燥, 而水其實中醫話都可以飲,不過我自己就兩樣卡啦卡啦飲下balance 番

複式洋房

回覆 pky726 的帖子

你係咪都有濕水自己煮丫

子爵府

Aile_lam 發表於 21-8-23 20:43

你係咪都有濕水自己煮丫

其實帶手套咪掂唔到生水囉,唔明咁多人問呢個問題,唔係個個人咁幸福坐月有成村人幫手,我兩次坐月加一次小月都係自己做無人幫

子爵府

Aile_lam 發表於 21-8-23 20:43

你係咪都有濕水自己煮丫
有時自己會唔記得開左水喉洗手,所以老公幫我貼左個memo紙係水喉嚟提自己

煮飯洗菜嘅時候,有時阿媽會嚟我屋企幫我手,得自己嘅時候,唯有戴手套咋

出到街嘅時候就好難避免了

複式洋房

Yin807 發表於 21-8-22 17:17
我果時訂左一間炒米茶,㨂最basic 果款,係得紅米,白米,黑米同陳皮,呢款佢話first day 都啱飲,因為比 ...

唔該晒你丫,咁請問你訂月子餐前1星期有無飲d咩同食d咩?定係淨飲中藥?另外介唔介意問你係訂邊間月子餐?

我睇左你之前分享,辛苦你

大宅

Aile_lam 發表於 21-8-30 10:32
唔該晒你丫,咁請問你訂月子餐前1星期有無飲d咩同食d咩?定係淨飲中藥?另外介唔介意問你係訂邊間月子餐? ...

都係食中藥,飲水同炒米茶隔住飲下,我訂丸丸茶作朂basic 果款。清淡菜式都係雲耳蒸雞,烚菜芯,蒸排骨豆卜,又有食外賣。

小月餐我訂懷月有營,佢d 飯量同湯餸夜晚夠我同老公一齊食, 佢d 湯同代茶好飲,價錢對比左幾間算抵,不過餸就係簡單野,主要真係懶同埋飲佢d 湯水。

一齊加油調理身子再黎過

洋房

我自己訂左一間月子餐,佢都係話出院後就可以開始只要啲材料唔係行氣活血,唔太補既就可以

炒米茶我都係上網訂,佢分四星期
到第四星期先有黨蔘依類藥材所以都照飲

複式洋房

Yin807 發表於 21-8-30 21:18
都係食中藥,飲水同炒米茶隔住飲下,我訂丸丸茶作朂basic 果款。清淡菜式都係雲耳蒸雞,烚菜芯,蒸排骨豆 ...

多謝你一齊加油

複式洋房

豆豆123 發表於 21-8-31 07:58
我自己訂左一間月子餐,佢都係話出院後就可以開始只要啲材料唔係行氣活血,唔太補既就可以

炒米茶我都係上 ...

請問你訂邊間月子餐?你係做藥流嗎?出院後番屋企自己排嗎?

洋房

回覆 Aile_lam 的帖子

我訂左滿月軒我都冇諗太多價錢上既嘢,但依間估唔到份量幾足,午餐晚餐兩個大人都夠食

因為突然被告知bb冇心跳,本來未有準備要搵坐月既嘢
好急忙咁樣上網搵小月餐同坐小月要注意既嘢(因為屋企唔係同媽媽&99同住)

我係做藥流,知道小產後醫院已經安排日子入院
入院當日食完藥留院觀察左幾個鐘就出院返屋企
醫院俾左一星期假,我諗緊睇西醫診所會否有多一星期病假

你而家係邊個階段?

複式洋房

豆豆123 發表於 21-8-31 15:31

我訂左滿月軒我都冇諗太多價錢上既嘢,但依間估唔到份量幾足,午餐晚餐兩個 ...

我一直都發展得慢,到尋日確定停左,應該8號入院,我都訂左餐10號開始食

複式洋房

豆豆123 發表於 21-8-31 15:31

我訂左滿月軒我都冇諗太多價錢上既嘢,但依間估唔到份量幾足,午餐晚餐兩個 ...

出左院番屋企排,會唔會好辛苦丫?

首頁

尾頁

跳至