自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

減齡達人勳章

我最近發現有d樹會被麻布或草蓆包住樹身,跟住好似隔1段時間就會有人擺d神像神主牌。

究竟係漁護署官方包嘅麻布,定係市民包? 最主要係好憎人掉晒d神主牌喺樹底,又恐怖又污糟

大宅

牛年勳章

野原美冴 發表於 21-8-24 11:59
我最近發現有d樹會被麻布或草蓆包住樹身,跟住好似隔1段時間就會有人擺d神像神主牌。

究竟係漁護署官方包 ...

因為呢個蛾災
https://skypost.ulifestyle.com.hk/article/3024114/防蟲貼士|朱紅毛斑蛾蟲攻陷新界榕樹禿頭%20%20%20樹木專家教簡單6招防蛾災

wcpcelia    發表於 21-8-24 14:29

水晶宮

畀面勳章

麻布包樹身係防止蛾向幼兒的幼蟲爬上樹食曬d葉,而家香港榕樹被呢啲蛾入侵

你講的神主牌同件事無關係,不過我都唔明點解d人放神主牌在樹下

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

係防止朱紅毛斑蛾禍害榕樹

唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

首頁

尾頁

跳至