懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

我對上一次M係7月22日, 用紅D排卵係8月11日
咁依家係由8月11日計起當已經懷孕2 WEEKS 定係由7月22日計起的5 WEEKS?

如果計5WEEKS 咪已經可以去醫生度照下? 但事實又只係2 WEEKS , 所以好CONFUSE

男爵府

2021勳章

loki0530 發表於 21-8-25 17:12
咁依家係由8月11日計起當已經懷孕2 WEEKS 定係由7月22日計起的5 ...

7月22日計,5週左右。但5週基本上除左照到係宮內孕外冇乜其他資料。你又會想心郁郁8週去照心跳,所以通常慳一次錢就8週一次過照。5週都幾肯定係照陰超。

男爵府

我同你差唔多情況,我m cycle不是28day. 我而家14週,政府醫院就用對上一次m start day計,私家醫生就用超聲波度出嚟的第一次ETD計,如之後再照超聲波,度的ETD都差唔多的話,就跟第一次度的算。

別墅

honeybid2 發表於 21-8-25 17:29
7月22日計,5週左右。但5週基本上除左照到係宮內孕外冇乜其他資料。你又會想心郁郁8週去照心跳,所以通常 ...

嗯嗯,多謝你,即係等多3個星期8週去照先最化算

別墅

[email protected]@ 發表於 21-8-25 21:04
我同你差唔多情況,我m cycle不是28day. 我而家14週,政府醫院就用對上一次m start day計,私家醫生就用超 ...

請問私家照出來size 同你本身weeks 接近嗎?

男爵府

我同你都是around day 21排卵。相比正常day 14排卵遲7日。咁超聲波計出來的etd 遲5日,不是7日。

大宅

loki0530 發表於 21-8-25 17:12
咁依家係由8月11日計起當已經懷孕2 WEEKS 定係由7月22日計起的5 ...

一般醫生都係計last m第一日
除非佢好肯定信你排卵日子,不過咩紅d排卵棒通常都唔會信,所以就會計last m
直到後期照到週數穩定就修改預產期
我問過醫生,lastm計6wk,自己肯定遲排,所以4w
但醫生死都要用m期計,我問醫生係咪期望個b之後會追番2w
佢答唔會,之後先修改日子
所以一般黎講,當last m第一日起計
如果你自己有信心肯定邊日排卵,就當排卵日係2w
***單單紅d哈哈笑並不可靠,如果加上身體反應,分泌物,基礎體溫,咁樣就會可信多啲
所以目前你情況醫生會當你5wk
但你實際應該4wk
呢1,2個星期去照都無用,求安心叫醫生抽血追蹤指數

別墅

Goku1986 發表於 21-8-25 22:31
一般醫生都係計last m第一日
除非佢好肯定信你排卵日子,不過咩紅d排卵棒通常都唔會信,所以就會計last m
...

我今日抽左血,好快有結果 316 hcg
雖然同佢個指數表既範圍內,但好似好低咁

7月22日M
8月11日 排卵
如果4-5週 依個指數係咪偏低

大宅

loki0530 發表於 21-8-28 19:12
我今日抽左血,好快有結果 316 hcg
雖然同佢個指數表既範圍內,但好似好低咁

應該正常啊!
呢個指數應該會對照成4w2d or 4w3d
雖然你話紅d係11/8排卵,話唔定比預期遲多1,2日排都唔定
我個人見解係通常DD 4w 嘅hcg會80~120,平均當100
所以hcg 316應該係4w頭或中期,都好符合你11/8排卵嘅其實
如果無乜特別唔舒服,就放鬆d,唔好操勞

別墅

Goku1986 發表於 21-8-28 20:10
應該正常啊!
呢個指數應該會對照成4w2d or 4w3d
雖然你話紅d係11/8排卵,話唔定比預期遲多1,2日排都唔定

好多謝你呀,睇到你留言就好似打左支強心針咁

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊