想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

其實做IVF真係冇想像中咁可怕,用麻醉訓覺訓醒就抽左17粒卵。打排卵針10日+1晚2次破卵針,基本上都係叫老公同我打,成個過程10分唔舒服,都係1-2分唔舒服。
黎緊醫生話會比子宮抖1個月先放胚胎,咁我會多啲去做針灸希望之後會成功著床

複式洋房

annetsangtsang 發表於 21-8-28 18:34
其實做IVF真係冇想像中咁可怕,用麻醉訓覺訓醒就抽左17粒卵。打排卵針10日+1晚2次破卵針,基本上都係叫老公 ...

你係邊間做同價錢大約幾多錢? thanks

別墅

annetsangtsang 發表於 21-8-28 18:34
其實做IVF真係冇想像中咁可怕,用麻醉訓覺訓醒就抽左17粒卵。打排卵針10日+1晚2次破卵針,基本上都係叫老公 ...

我都都知用左大概幾多錢?同邊度做

別墅

回覆 Mc! 的帖子

寶德

別墅

回覆 babyjr 的帖子

暫時只係計用藥及抽卵, 應該用左8-10萬, 放入去另計

複式洋房

回覆 annetsangtsang 的帖子

新手一問,請問一般做IVF前要做什麼檢查?由開針到抽卵需要幾耐?謝謝

大宅

annetsangtsang 發表於 21-8-29 14:39
回覆 Mc! 的帖子

寶德

請問搵邊位醫生?

大宅

Jesswong1231 發表於 21-8-30 23:25
回覆 annetsangtsang 的帖子

新手一問,請問一般做IVF前要做什麼檢查?由開針到抽卵需要幾耐?謝謝 ...

打錯 想問搵邊個醫生?

別墅

更新:今日係抽卵後Day 3, 抽卵有17粒,最後有12粒受精- A+ A- A- B*5 D*4,診所話算中上成績,不過都要捱多兩日睇下去唔去到囊胚,本身醫生話留返1粒day 3雪起佢in case乜都冇,不過今日實驗室話根據大數據,我目前可以將所有培植到day 5,咁最後我都根據意見,全部12粒養到day 5, 等多2日有結果

別墅

回覆 敏珠BB 的帖子

藍醫生

大宅

annetsangtsang 發表於 21-8-31 22:21
更新:今日係抽卵後Day 3, 抽卵有17粒,最後有12粒受精- A+ A- A- B*5 D*4,診所話算中上成績,不過都要捱 ...

好叻

別墅

更新2/9: 今日去到day 5 我12粒卵仲好頑強,本身諗住嗰4粒D會陣亡。但實驗室話全部都好穩定成長緊,要等到day 6明天先會真係有grading,真係好感恩

大宅

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

annetsangtsang 發表於 21-9-2 12:02
更新2/9: 今日去到day 5 我12粒卵仲好頑強,本身諗住嗰4粒D會陣亡。但實驗室話全部都好穩定成長緊,要等到 ...

你好!
見你有12粒受精,係咪有做ICSI先可以有咁高成績?
另外會唔會做ptga?提升成功率?

別墅

回覆 nette_ng 的帖子

有JM私訊我,問我類似問題,其實喺我決定做IVF既過程用左好短時間,本身我係諗住去台灣,但開關無期,教友介紹下試下寶德,而我就黎36,所以一定要把握卵子質數,好快就決定開始治療,我估卵子質素係天生,因為我係成日飲凍野,又夜訓、食辣既人,當然喺開針前後開始改善飲食了及早訓。仲有抽之前去左做一次針灸(可能有幫助)。進入治療醫生都會有比Q10嗰啲supplement 比你食用黎養卵。
至於你講既野醫生冇建議做。今日Day 5下午update我一次話已雪左4粒- B+,B*2及B- , 仲有8粒聽日會知仲有幾多可以雪。

其實如果真係想做要趁後生快啲去,唔好拖

大宅

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

annetsangtsang 發表於 21-9-2 21:44

有JM私訊我,問我類似問題,其實喺我決定做IVF既過程用左好短時間,本身我係諗住去 ...

明白,
我都係唔等台灣開,打算係香港做返,考慮緊搵近間做,因為都比台灣貴好多,所以考慮更審慎。

你呢間雪藏收費係點計架?逐粒計?定一次性按年收費?

別墅

如果雪5年係40000, 1年好似6000,佢哋未收我雪卵費

複式洋房

期待你既分享

別墅

今日實驗室打左黎滙報最後既結果,雪起左5個- B+ B B B B-, 佢根據全球數據,結果算好好,本身有7個,不過佢話另外嗰2個係假象。一開頭話12粒受精,真係好驚要生12個寶寶 呢5粒真係得來不易

大宅

可唔可以pm 針灸

別墅

更新:
請問有冇人放胎前先做宮腔鏡+刮宮檢查?醫生話如果想更穩陣可以選擇做,不過嗰陣我停左避孕藥後,月經就完全唔準,都有成2年時間,咁醫生就我荷爾蒙水平有啲高,抽卵有17粒,話我有機會係多囊😵‍💫,完全冇諗過同多囊扯上任何關係!(因我有定期做婦科檢查,睇開個醫生冇話過我有),而醫生建議我做係因為我頭先所講既野,佢話如果我係完美主義者可以做左先放,睇睇內膜有冇息肉等既野。其實做IVF 啲野決定得好急,完全真係信醫生既専業,希望下星期手術順利🙆🏻‍♀️

首頁

尾頁

跳至