單親天地

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我仔小一,學校有份通告要填,要申報自己係咪綜援戶,其實我諗緊申吾申報好。今日其實都唔係好想俾學校知。所以仲猶豫緊☹️

侯爵府

cathycatleong 發表於 21-8-29 17:55
我仔小一,學校有份通告要填,要申報自己係咪綜援戶,其實我諗緊申吾申報好。今日其實都唔係好想俾學校知。 ...

吾得架wor,因為如果吾報全方資助課外活動吾知評你系全津,半津,定綜援
學校甘多年都知我单親

複式洋房

babytszkin 發表於 21-8-29 20:16
吾得架wor,因為如果吾報全方資助課外活動吾知評你系全津,半津,定綜援
學校甘多年都知我单親
...

其實我係想直接報自己無接受任何津貼。
第一唔想學校知,可能係我自己都接受唔到。

好想到去返番全日之後,就重投社會。

但係我唔如實申報,唔知學校check唔check到。

侯爵府

cathycatleong 發表於 21-8-29 20:37

其實你怕咩呢 私隱條例如果學校公開你你可以告佢哋架
令外如果學校知你拎綜援仲會関顧你多D有咩問題呢??
你當然可以吾報啦,學校五會查你你放心

男爵府

cathycatleong 發表於 21-8-29 20:37
沒甚麼啦,自己也不學會接受,小朋友將來如何接受自己,勇敢一點,現代社會,單親也不只你一人。

侯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

綜援戶應該學校會有多點的資源給小朋友,如免費的功課補導班等,或有些活動也是優先~

珍珠宮

甘你填學生資助點填呢?其實學校知道係好事,最少你同學校傾子女問題時,佢地會關照多啲...其實攞咩都唔重要.唔影響你對小朋友的愛咪得囉...

單親唔可怕,唔覺得有咩問題...我媽都話而家咩年代,離婚做單親大把,同埋有咩羞家?
我大大聲同所有人講...又唔係我錯....

複式洋房

babytszkin 發表於 21-8-29 20:41
其實你怕咩呢 私隱條例如果學校公開你你可以告佢哋架
令外如果學校知你拎綜援仲會関顧你多D有 ...

其實就係介意人哋見到我咁,對我特別照顧。朋友有時又係會咁,見我一個人帶住小朋友,有時食嘢買嘢幾十蚊都唔會同我計,但我堅持一定要俾返佢。

就係因為咁,我好驚人哋因為咁而特別關顧我。

複式洋房

kenfung71 發表於 21-8-29 21:14
沒甚麼啦,自己也不學會接受,小朋友將來如何接受自己,勇敢一點,現代社會,單親也不只你一人。

我努力緊去接受,但係側邊嘅人嘅目光有時都真係令我好難受(emoji)。

複式洋房

Macusmama 發表於 21-8-31 17:36
甘你填學生資助點填呢?其實學校知道係好事,最少你同學校傾子女問題時,佢地會關照多啲...其實攞咩都唔重要. ...

我本身我諗住填表格嘅時候,請自己唔接受任何學生資助個欄。

之前睇到啲歧視拎綜援小朋友嘅新聞,嚇到我真係想隱瞞。

唔想個仔喺學校俾人睇唔起。

侯爵府

cathycatleong 發表於 21-8-31 18:30
其實就係介意人哋見到我咁,對我特別照顧。朋友有時又係會咁,見我一個人帶住小朋友,有時食嘢買嘢幾十蚊 ...

有句說話叫性格影響命運
做人最緊要自己開心,如果你覺得吾報系你既心意,咁你自己决定啦

大宅

2023年兔年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

cathycatleong 發表於 21-8-29 17:55
我仔小一,學校有份通告要填,要申報自己係咪綜援戶,其實我諗緊申吾申報好。今日其實都唔係好想俾學校知。 ...

我會通知學校

大宅

Macusmama 發表於 21-8-31 17:36
甘你填學生資助點填呢?其實學校知道係好事,最少你同學校傾子女問題時,佢地會關照多啲...其實攞咩都唔重要. ...

認同

大宅

cathycatleong 發表於 21-8-31 18:33
我本身我諗住填表格嘅時候,請自己唔接受任何學生資助個欄。

之前睇到啲歧視拎綜援小朋友嘅新聞,嚇到我 ...

…… 你搵社工傾下吧,無謂想太多。 別人的歧視, 並不可怕。 做人要有自信。 加油。

大宅

cathycatleong 發表於 21-8-31 18:30
其實就係介意人哋見到我咁,對我特別照顧。朋友有時又係會咁,見我一個人帶住小朋友,有時食嘢買嘢幾十蚊 ...

數目分明, 是正確的。 別人未必是特別照顧,可能只是社交表現。(emoji)

複式洋房

DDMMYY2015 發表於 21-9-1 18:46
數目分明, 是正確的。 別人未必是特別照顧,可能只是社交表現。(emoji)

有時我真係自己諗多咗☹️

翡翠宮

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我果陣第一時間就報單親,因為小朋友有d情緒你未必留意到。我大女就係咪,初初響學校收埋自己,對著我就唔會。比學校社工發現去傾,而家先叫做好左。

而果陣我因為2個小朋友,雖然有工作但可以全津。你報左綜援,之後有得響學校食飯會免費,其他活動都免費,呢度慳好多架! 唔好理人地點諗,最緊要你同小朋友要夠生活。上左小學好多錢要洗架
任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
只有在懂價值的人面前才有價值!
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

禁止訪問

大宅

我單親都有報比學校,現在返學返半日,都需要時間照顧小朋友的,有需要取綜援沒有問題的,單親的路不易行,不要理人咁多,學校會保守私隱,加油!

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至