想生BB

跳至

首頁

尾頁

民房

大家好

我太太係上個月做左流產手術(刮宮)。因為bb去到7-8 weeks 無左心跳,佢係我地的第一胎,完全無心理準備,打擊好大。

之後我哋決定咗做手術清,都唔想太太身體再受痛苦多次。

手術一切正常,無點痛,而到大約一星期到已經無血。

不過,過左23日HCG 係 800 ,跟住果個星期 HCG係650。上網睇正常HCG下降速度應該冇咁耐。

醫生話吾知會唔會係葡萄胎,又話絨毛膜癌 比佢嚇死,不過佢刮宮冇驗組織,所以confirm 吾到,叫我太太繼續驗血。

想請問下大家HCG 咁情況嘅意見?謝謝!

la_source    發表於 21-9-1 10:39

複式洋房

Yuba3 發表於 21-9-1 01:32
大家好

我太太係上個月做左流產手術(刮宮)。因為bb去到7-8 weeks 無左心跳,佢係我地的第一胎,完全無心 ...

照下睇下清唔清得哂

大宅

Yuba3 發表於 21-9-1 01:32
大家好

我太太係上個月做左流產手術(刮宮)。因為bb去到7-8 weeks 無左心跳,佢係我地的第一胎,完全無心 ...

唔駛擔心住, 我都係試過hcg跌得好慢, 足足拖左成個月 , 最後要靠打mtx針 清曬d hcg .

Mtx 針係低劑量化療藥, 打完最好3-6 個月後先再有bb .

我問過一d 婦科醫生 , 其實如果唔打 , 其實自己身體最終都會吸收hcg 組織。 只係你 / 醫院 想用邊隻治療方法 , 積極d 定 被動d ....

當時QE 無俾我揀 就幫我打mtx , 但呢個方法亦係最快處理好 。

幾百的hcg 未必照到胎 / 刮都未必刮到組織 , 因為真係好細好細的細胞

民房

回覆 allv1111 的帖子

明白,多謝你嘅意見咁我想問下打針會唔有咩後遺症?係吾可以有BB 定不能夠有BB?佢都有考慮打針後的身體回復,會影響日後生育能力,謝謝

男爵府

畀面勳章

Yuba3 發表於 21-9-2 08:41

明白,多謝你嘅意見咁我想問下打針會唔有咩後遺症?係吾可以有BB 定不能夠有BB?佢 ...

.

大宅

Yuba3 發表於 21-9-2 08:41

明白,多謝你嘅意見咁我想問下打針會唔有咩後遺症?係吾可以有BB 定不能夠有BB?佢 ...

唔會有咩後遺症 , 因為我打了1 枝 mtx 就hcg 去返0 , 我打hcg 前 都係幾百 hcg , 係好低既數字 。
醫院會一定mon 住你太太 直至 hcg=0 , 當天開始 計算 , 3-6 個月後 , 再嘗試懷孕。 我會建議 hcg =0 後 , 做一次詳細婦科檢查 , check 下 令自己安心 。呢3-6 個月 當俾身體休息下 , 睇下中醫都無妨 。 我mtx hcg 清0 後, 3 個月, 一擊即中。 現在bb 好健康 ,1歲多了

民房

謝謝,今日抽完血,HCG 維持6百幾,聽日再見醫生睇下下一步點做

大宅

Yuba3 發表於 21-9-3 18:56

謝謝,今日抽完血,HCG 維持6百幾,聽日再見醫生睇下下一步點做 ...

加油! 支持住太太! 一直陪伴,撐過去就更強大

首頁

尾頁

跳至