自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章

有冇患 類風濕關節炎 的JM,有試過減藥的經驗?

我2019年年中開始手指有幾個關節痛,一直以為扭傷只係睇跌打。到2019年年尾手指功關節急性發炎,去驗血發覺類風濕性關節炎指數高。

2020年1月時開始了食藥,每日食3粒salazopyrin en 500mg。食了3-4個月後開始冇痛,醫生表示我其實唔算確診,應該係輕症,食一年藥後可以考慮減藥。

珍珠宮

好媽媽勳章

amypekkle 發表於 21-9-2 01:40

我2019年年中開始手指有幾個關節痛,一直以為扭傷只係睇跌 ...

到今年2021年4月覆診時,我提醫生減藥,醫生同意每日由3粒減至2粒。到7月中覆診前2星期,偶然會覺得姆指關節有時有輕微痛。覆診時同醫生講了偶然輕微痛的情況,醫生沒特別建議繼續2粒還是變回3粒。我自己希望身體適應減了的藥份,所以結果繼續2粒。到最近呢個星期痛的時間多了,痛感明顯了一點。

我現在1516,唔知應否變回1日3粒,還是繼續堅持,同時加食魚油丸,希望能壓下關節的痛,慢慢身體適應到藥份。

有JM有類風濕性關節炎減藥的分享嗎?

男爵府

amypekkle 發表於 21-9-2 01:40

我2019年年中開始手指有幾個關節痛,一直以為扭傷只係睇跌 ...
請問驗血驗那款才得知?

珍珠宮

好媽媽勳章

KOKOMAN 發表於 21-9-7 17:58
請問驗血驗那款才得知?

我睇番2019年年尾份驗血報告,寫驗「Rheumatoid Factor Quantitative (By ITA) 類風濕性關節炎因子」,正常應該 細過30 IU/mL. 我那次驗到90。

跟住搵類風濕科的醫生睇,專科醫生就唔再驗上面呢個指數,而係驗「發炎指數」同其他。

複式洋房

amypekkle 發表於 21-9-2 01:42
到今年2021年4月覆診時,我提醫生減藥,醫生同意每日由3粒減至2粒。到7月中覆診前2星期,偶然會覺得姆指關 ...

你好,想問吓你食藥後,有無出現副作用 ?
我最近驗出係類風濕關節炎,但醫生話要驗血,睇吓肝,肺,腎,有無問題先,再比藥我,我好怕食藥後有副作用 !
又想問妳係睇政府醫院,定私家專科醫生 ?
如果係睇政府,去邊間政府醫院 ?
如果你係睇私家專科,可以提供醫生名字嗎?
希望收到你的回覆,謝謝你,感激 !

珍珠宮

好媽媽勳章

Riannne168 發表於 22-4-10 17:15
你好,想問吓你食藥後,有無出現副作用 ?
我最近驗出係類風濕關節炎,但醫生話要驗血,睇吓肝,肺,腎, ...

我食的藥份量好輕,我食咗冇任何副作用。但醫生都會每隔2個月至半年要我檢查肝功能指數,確保冇影響。

你食的那隻藥,要問番醫生有乜副作用。同埋醫生要你先驗肝肺腎功能,相信都係一定要做的預防措施,唔好咁擔心。

我係先睇私家,同步排政府,但政府排咗1年8個月先第一次見醫生。(政府就跟番你居住地址搵醫院,我記得另一post有JM話而家政府專科唔接受私家醫生轉介信。)

私家我就睇法國醫院的陸醫生。我都PM覆咗你。

複式洋房

amypekkle 發表於 22-4-11 10:53
我食的藥份量好輕,我食咗冇任何副作用。但醫生都會每隔2個月至半年要我檢查肝功能指數,確保冇影響。

你 ...

謝謝你呀!
我問咗廣華醫院,可以接受本地私家醫生轉介信,我會盡快去排,另一邊就睇住UMP 網絡專科,但哩個醫生從來都無解釋任何野比我知,睇咗佢兩次,兩次都係我主動問佢嘜,佢答嘜,仲好鬼吋,診症時間又短,星期二早上唔開,星期五下午又唔開,5點就關門,我返緊工,要提早好多離開去睇佢 !Thanks

首頁

尾頁

跳至