自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

因為我地想女打科興,但遲遲未等到,而家學校大部份嘅活動都要打齊兩針先有得玩,我女而家唔知要等到幾時先有得打科興,請問OLE嘅分對升大學重要嗎?求救!

珍珠宮

減齡達人勳章

missshasha 發表於 21-9-8 03:22
因為我地想女打科興,但遲遲未等到,而家學校大部份嘅活動都要打齊兩針先有得玩,我女而家唔知要等到幾時先 ...

我記得申請juspus時,要upload埋學校的OLE證明交嘅。

大學咁多間又咁多department,實有d會睇、有d唔會睇OLE.

我諗無人肯定答你,究竟負責決定收生嗰位, 有幾重視OLE.

總之, 有就一定比無好。

水晶宮

回覆樓主:

下星期商討降低年齡打科興。

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

OLE可以報校外的活動, 完成後交證明比學校就可以計落OLE, 當然要先問問自己學校,該活動學校承唔承認計入OLE

子爵府

MariaTsui 發表於 21-9-8 06:53
下星期商討降低年齡打科興。

剛剛才知道,我梗係想快啲,但學校又摧,我現在15 ,16,好迷惘

水晶宮

missshasha 發表於 21-9-8 07:10
剛剛才知道,我梗係想快啲,但學校又摧,我現在15 ,16,好迷惘

昨天早上已有專家放風,晚上新聞就說開會商討,應該很快成事,我囡囡都是等打科興。

子爵府

野原美冴 發表於 21-9-8 07:06
OLE可以報校外的活動, 完成後交證明比學校就可以計落OLE, 當然要先問問自己學校,該活動學校承唔承認計入OLE ...

如果係咁都好D,但係女只係想同同學仔玩校內的活動,我rejected 佢,佢好失望

wcpcelia    發表於 21-9-8 09:16

子爵府

MariaTsui 發表於 21-9-8 07:12
昨天早上已有專家放風,晚上新聞就說開會商討,應該很快成事,我囡囡都是等打科興。
...

係囉,我地堅持左咁耐,真係唔想最後失守

水晶宮

missshasha 發表於 21-9-8 07:14
係囉,我地堅持左咁耐,真係唔想最後失守

囡囡同學打左Biotech ,很多都發燒,返唔到學,囡囡見這情況,只想打科興。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

MariaTsui 發表於 21-9-8 07:12
...

係真唔係啊!啱啱book咗復必泰,如果有科興我即刻轉

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

missshasha 發表於 21-9-8 03:22
因為我地想女打科興,但遲遲未等到,而家學校大部份嘅活動都要打齊兩針先有得玩,我女而家唔知要等到幾時先 ...

我可以講,影響minimal
大學面試,除非醫科,基本上正正常常唔亂噏都會pass (聽過不少加半分加一分,亦聽更多話表現良好記得擺a1,so far只聽過幾次醫科面試唔好)
到Jupas派位,咩都係假最緊要睇dse分 (話就話Dse 分數不是唯一考慮,講啦!)

如果係行non Jupas,收翻彈性就會大d,多元發展有幫助,義工/工作經驗更重要

侯爵府

missshasha 發表於 21-9-8 07:10

我都係,我女F4, 選修果科要成日出outing, 老師第一堂已經問d學生打哂針未,我女話計埋佢只有4個未打,老師就話,叫返去同屋企人商量最好去打,因為未打針,好多outing都會去唔到,但係我真係好唔想個女打復必泰,諗住拖到年尾先,希望快d有得打科興,如果到年尾都無聲氣,就真係迫於無奈要打復

子爵府

Charlotte_mom 發表於 21-9-8 07:54
大學面試,除非醫科,基本上正正常常唔亂噏都會pass (聽過不少加半分加一分,亦聽 ...

多謝你詳細解釋,咁樣我又冇咁擔心了

子爵府

esther_fong 發表於 21-9-8 08:00
我都係,我女F4, 選修果科要成日出outing, 老師第一堂已經問d學生打哂針未,我女話計埋佢只有4個未打,老 ...

我地學校要今個星期覆,如果未打哂兩針,冇得玩,我驚我哋等唔到

侯爵府

missshasha 發表於 21-9-8 08:04
我地學校要今個星期覆,如果未打哂兩針,冇得玩,我驚我哋等唔到

咁我地又未咁急,我諗岩岩開學,應該未有咁快安排到outing(不過阿女話老師講安排緊), 諗住拖得一時得一時咋 等真係出左schedule先。

王國長老

Charlotte_mom 發表於 21-9-8 07:54
大學面試,除非醫科,基本上正正常常唔亂噏都會pass (聽過不少加半分加一分,亦聽 ...

補充一句,除非學生OLE勁到有校長推薦/運動員推薦,就另一回事了。呢類推薦係有「有條件取錄」,門檻會比一般學生低

珍珠宮

OLE如果不是學生自己的興趣, 只是 嘥時間

珍珠宮

分夠,唔係諗住 in 你,根本其他嘢係無人會開來睇

子爵府

多謝各位回覆,我依家先知道OLE又唔係想像咁重要,希望政府快啲比我地呢班等科興的家長快啲有好消息

男爵府

關鬼事,夠分就入到;唔夠分識飛都冇用。

首頁

尾頁

跳至