自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

事緣我做左師奶,生左三件后,肥左好多,雖然一直都有自己摸索,節食健康,自己做運動,但是效果真是麻麻地,一直都好想有所改善。又因經常帶小朋友去石門上班,見到石門三樓的健康房ENERGY FITNESS一*薈派街招,講6幾蚊可以試一堂,試完滿意才買課,我心想,又不貴,都可以去玩下的,當是做下運動,事實上證明,千萬不好貪圖便宜。我當時是照街招上去的電話去登記的,是一個經理Ga**聯系,因為放暑假,一直沒安排到,他都一直好好態度甘找我,話可以幫我先約,我話要就埋朋友一齊去,佢就話自己去比較好,不好讓朋友影響自己的想法。
到8月尾,我終于找到時間去,但是臨出門比小朋友阻一阻,又揹埋個大提琴,我去左已經遲左10分鐘左右,個經理Ga**就話,遲到10分鐘左右,是不可以入去了,以免打擾到學員上課,但是點解在我入門前,我給埋錢,你才講我不可以入去上課呢,你應該在我遲左幾分鐘時,就話我不可以入去了,不好收我試堂費啦,我咪可以轉身就走,就不會發生后面甘多事,搞到我心理受傷,一直后悔難受啦。

講返我不可以入去,我就打算揹埋個大提琴走人啦,個Ga**就話,不如坐低,休息下,傾下計,佢當時的態度真的好好,語氣又好,好似朋友甘,好friend,先是同我做問卷甘,問我幾歲,有幾個小朋友,又話見我揹個大提琴,問我邊個學,可以介紹個好好的大提琴老師給我個仔,又話問我基本情況是想給最好的keep fit建議我,佢話我自己練,行外人,沒計劃不夠專業,所以效果不明顯,真是講中我心事,所以我就放下防備,同佢講得越來講多,佢就開始講,呢度可以幫我計劃最對我的健身,最好的課程,是小班教學,6-8人,只要你給左時間在呢度,就一定有效果,但是當然要堅持哆,所以最好報一年的package,$10788,健身房器材免費用,一個月8堂,最實惠,又可以迫住自己堅持來做gym,又可以達到自己想到的身材,一舉多得,佢描繪的未來真的好好,口才又好,講得我真的好心郁,但是我當時并沒有試堂,根本不知道課堂的情況是如何的,但是我當時又真是想改變,又甘對佢講中的心中所想,我就心郁了。

佢就給個計劃書給我講解,一年幾錢,幾個月,幾堂,我當時真是覺得做得過,所以不佢話你明不明吖?明就在度簽個名,我當時個的不知道,這個名有法律效應,我只是一個頭發長,見識短的師奶,人生沒幾次簽名,也是因為我蠢,被人牽住去,叫你簽名就簽名,佢一路講一路簽,其實我都仲霥霥地,但是都照簽,最后佢問我,給現金還是碌卡,我呢個師奶,身度邊有甘多錢,我又好out,沒卡的,身邊只有買 菜錢,我話我沒錢咖,個經理Ga**就話,給個訂金都得,這個package好優惠,不知幾時會沒,下左訂,就不會影響到,我又傻傻地的下左1000訂金,期間,佢一滴都沒講過,這個是有法律效力的,你想清楚未,簽左沒得改,亦都沒提我只有72小時的冷靜期,過左冷靜期,合約就不可以改,呢滴客戶該知的,呢個經理Ga**一滴都沒同我講。交完訂,簽完霥霥名之后,佢就話試堂再約啦,其實我一滴都不知道,這是惡夢的開始。

其实我的要求不高,只要幸福一辈子就够了~~~

大宅

千萬要找到合適自己的健身房做gym(二)記石門ENERGY一*薈

之后我來M,腰痛沒精神,個經理Ga**就一直發信息來,話我好去交錢了,我話等我試埋堂決定交不交尾款,佢就沒接我的話,只是叫我盡快,當我好滴去試堂,因為佢一直發信息來催,我未來完M就去上堂了,佢都好好招呼,笑咪咪帶我去課室,同個老師交待,呢個是新人。

但是當我上完課,我發現,一個課室至少有10個人,我當時試的是瑜珈,因為我是新手,好多野不識,但是個老師根本沒可能每個學員去看佢地的動作對不對,只可以大致甘看下,根本看不過來,我試堂後,發覺甘的教學,效果應該不會太理想,所以我就同個經理Ga**講,我覺得不合適我,我不想繼續join個package了,我覺得同我想要不有差距,但是個經理Ga**即刻變臉,講我已經簽左合約了,不可以再反悔了,我話我沒簽,但是佢就將個我明白了就簽字的果張紙拿出來,話呢個就是合約,死火,原來這個就是合約,我以為呢個就是講解個package的姐,點解佢解已經生效了,已經我交左$1000訂了,沒得作廢,我心里,大不了我不要果$1000,但是佢講不可以,因為合約講明,要付埋余下的余額,沒得當沒簽過,死了,又話如果我不付埋個尾款,佢地公司可以告上法庭向我追數,到時律師費其他費,都要我負,因為佢地公司一定贏,佢講到好強硬,咄咄逼人,又話我只是不想給錢,想白玩,但是我根本沒甘想,我只是單純的覺得,甘多學生,個老師根本教不來,教得不細,跟不到每個學生姐,而我當時只是一個人,比佢甘逼法,而我又在急住去接個兒,但是佢又不放我走,要我再簽多個字承諾在幾號前將尾款付清,才可以放我走,果時我真的好驚,因為我不想違背自己的感受,不想join佢地甘樣形式的課,覺得沒什么意見,但是如果比佢告上法庭,我又怕我先生知道會罵我蠢,甘都比人騙,我很左右為難,當時真的好煎熬,又沒有可以給意見,個經理Ga**就話,你已經浪費我幾個鐘了,不好再浪費我時間了,我仲有好多野要做,一直在逼我。

我當時接到我仔囡的電話,話興趣班放學了你為什么還未來接我,我話媽咪一陣就去,多方面都在逼我,我當時想起,可以打電話去消費者協會問下,我打去問,對方講已經過左冷靜期,但講72小時的冷靜期,真是短,而且當時沒告知我這些條款的嚴重性,沒有盡到健身房的義務,但是我簽左名也是真的,就嚴重就是我已經簽左名了,在法律上就要接受條款了,消費者協會講,可以同健身房協議下,各人退一步,看下可不可以處理到。我同經理Ga**講返,經理Ga**就講,消費者協議不是大曬的,你已經簽左名,就是同意協議,有甘多CCTV攝影到,你抵賴不到,我講我不是想抵賴,我只是覺得個課程不合適我,我不想再參加,個訂金就給你地,但是經理Ga**仍然講我要屢行合約,但是佢講可以問問公司,可以有些什么優惠給我,后來經理Ga**講,公司講可以優惠給你,堂數一個月6堂,一年package$9588,話已經很優惠給我了,但是要我一次性給曬,不可以分期,其實這個時間,我已經很疲憊,孩子又等跟我接,又想跟消費者協會講因為我簽名了,沒有回旋了,算了,我就當是認了當,當倒霉,花錢買教訓,經理Ga**改左個協議書后,又叫我簽名,佢講,現在再簽的名,是以之前第一次簽的名的時期計冷靜期,所以我的冷靜期已經過左了,唉,我還可以講什麼,欲哭無淚,所以當你地去健身房簽合約,真是要想清想楚先好簽,如果不是,被人騙左都吾知。

珍珠宮

想問下你簽名果張紙冇寫尾數
咁都係一張正常合約?
咁尾數咪由得佢地寫?
同埋如果真係一份正式合約,點解冇俾副本你?
係咪只係一份試堂協議書乍?
你當時有冇報警?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

selenalim 發表於 21-9-9 14:27
事緣我做左師奶,生左三件后,肥左好多,雖然一直都有自己摸索,節食健康,自己做運動,但是效果真是麻麻地 ...

lm

不要從別人的嘴裡去認識我

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

睇咗一半…..簽名點會無法律效力啊…
題外話,我女而家做gym room part time ,無份sell無佣金,但佢嘅職責之一就係當有sales sell完,個客想簽,佢需要做第三者向客人重複一次合約內容,大家明白了解至簽名

大宅

千萬要找到合適自己的健身房做gym(三)之石門ENERGY

到衣家,我已經接受左呢個package,唯有找多滴時間去上堂,但是我發覺,作為媽媽,孩子們上半上堂,只有孩子們上課的時間我才有空,即是12點半前的課才合適我,但是12點半前的課,只有2個課,多數都是瑜伽,下午的才是壺鈴,懸掛吖,拳擊什么的,所以來來去去,我只可以選擇上午的瑜伽,局限性很強吖,我更加后悔了。
今天我去上堂,是空中瑜伽,我講講我的感覺與實際情況,小班教學6-8人,但是一個教室里,足足有11個人,3個是新手,包括我呢個蠢才在內,其他的都只是上了2堂甘巴閉的舊人,但是個個連基本動作都不識,個老師好忙,忙住將學員托上去,一個一個托,但是托完后,好多學員又不識得下來,連個老師都講,點解今天甘多人,特野料?個個都不識的,看得出個老師都好努力,但是難在實在人太多了,佢根本做不來,甘樣點保證質量???後尾只是教左幾個動作,一個鐘已經無幾長時間了,唯有快快脆教大家放松,如果不是手指會更痛,所以你話學到幾多,質量有幾好?大家心知,個公司將自己的利益放在最高,擴到最大,不會顧及人數與學員是否學到野。

講埋個售后,根本沒有售后,個G**y經理,在我join package前,話會按我的時間,幫我安排課程,將課程按我實際情況來安排,實現最大效率,但是我同你地講,佢根本沒理過我,我有一次不知道問左佢個物野問題,我都不知道了,我嬲得勁得滯刪左,早知不刪,給你地看下佢的真面孔。佢語氣很不好的回答我,我講,我已經是你地的顧客,我沒得罪你吧,點解你要甘對我,甘罵甘回我,你是不是需要檢討下,而且我是根本不知道你地有呢個規矩,我第一次問姐,你使不使甘吖,佢話佢不會再甘對我,但是我真的很受傷,就因為我之前有意見,佢就甘對我?

之後,佢沒再對我講對一句話,沒回過我一個信息,沒安排過我的課程,看到我當看不到,我不明時問人,佢會安排其他人答我,當我隱形甘,甘就是佢地的售后,但是我同你地講,我已經付埋全款了,我不欠任何人任何款,佢地甘的售后,實在是太太太好好好了,值得宣揚吖。

所以各位JM們,以後簽任何名都要擦亮眼睛,做任何決定都要想清楚,后悔莫及吖。

子爵府

selenalim 發表於 21-9-9 14:27
事緣我做左師奶,生左三件后,肥左好多,雖然一直都有自己摸索,節食健康,自己做運動,但是效果真是麻麻地 ...

咁你昨日pm 我問教練係咩事?

大宅

selenalim 發表於 21-9-9 14:29
之后我來M,腰痛沒精神,個經理Ga**就一直發信息來,話我好去交錢了,我話等我試埋堂決定交不交尾款,佢就 ...

我只是想告訴大家要謹慎,吸取我的教訓,我現在也不想再追究啊,我錢都給晒了,還可以怎麼做?

大宅

selenalim 發表於 21-9-9 14:57
到衣家,我已經接受左呢個package,唯有找多滴時間去上堂,但是我發覺,作為媽媽,孩子們上半上堂,只有孩子 ...

課程表

子爵府

2023年兔年勳章

故事應未完?留名等下文

Sell 緊野嘅已唔會當你係朋友,都係手法之一,經驗話俾我知,唔少都會主動sell d無咁多人買嘅產品或佣高、只諗有利佢自己嘅野,當然有遇過比較好人win win嘅sales

男爵府

回覆 selenalim 的帖子

可以照去消委會投訴

la_source    發表於 21-9-9 15:46

大宅

minimirror 發表於 21-9-9 15:07

可以照去消委會投訴

可以的咪?

男爵府

睇唔到grm room有什麼問題

男爵府

當然可以啦! 用啲威迫嘅手法去叫你簽名!

你當時應該報警,話佢哋唔放你走! 可能你怕,呢啲人就係知你怕!

伯爵府

2011精緻種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

留毛

大宅

靜初 發表於 21-9-9 14:57
咁你昨日pm 我問教練係咩事?

因為呢個健身房真的不得,所以我想找私教。但是又無經驗,又驚比人騙,所以問一下大家意見。
如果呢個健身房得,我就不會再晒錢找私教了。

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

手法係有 d 惡劣,但我18 歲 前後,爸爸多番 提醒簽名要小心有法律後果,不能 隨便就簽落去

仲有人都係有脆弱嘅時候, 有咩事返屋企諗完先, 寧願買貴唔好買錯, 最緊要諗清楚之後發覺件嘢係有用有需要
總有離別的時候

男爵府

你一係日日去,用完為止,然後唔好再renew ! 一係就去消委會投訴! 所為嘅冷靜期同埋銷售手法!
可能就來執笠⋯⋯想啲人俾多啲錢

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

selenalim 發表於 21-9-9 14:29
之后我來M,腰痛沒精神,個經理Ga**就一直發信息來,話我好去交錢了,我話等我試埋堂決定交不交尾款,佢就 ...

當時你無睇清楚份合約寫嘅資料嗎?,

健身中心出問題已經唔係呢一、兩年間嘅事

子爵府

selenalim 發表於 21-9-9 15:13

因為呢個健身房真的不得,所以我想找私教。但是又無經驗, ...

我試下搵d 小組但人數少d 嘅, 最好係有固定費用嘅先去, 問多啲人, fb/ig 都好多, 要簽約基本上都唔好諗喇

首頁

尾頁

跳至