自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

今早去快餐店自助售票機買早餐,排我前面有一對男女,佢地應該買了兩份早餐,我我買票時才發現佢地其中一張飛仍在售賣機出口處,未取飛,我咪順便攞埋佢張飛,打算發還給他們,但因為戴左口罩,唔認得個男仔,相反,因為個女仔穿裙,我認得佢的服裝。

大宅

回覆樓主:

續上文

我見到個女仔已坐下,等男仔排隊取食物,我就攞住張飛同個女仔講,你地係唔係頭先買飛忘記攞其中一張飛,女仔睇完張飛,自言自語話“係“呀!然後佢攞張飛出去比個男仔,我睇晒整個過程,女仔一路都冇話“唔該“,我心諗,唔通攞完張飛比個男仔之後,會同我示意一聲“唔該“,原來係冇,個女仔坐下後繼續玩手機。

咁簡單的禮貌都冇

子爵府

大把呢啲人

wcpcelia    發表於 21-9-14 12:21
MeiCheLin    發表於 21-9-10 10:59
la_source    發表於 21-9-10 10:55

大宅

2024年龍年勳章

回覆樓主:

依家D人係咁上下,唔使咁嬲嘅

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

好多都係咁 , 後生/老年都一樣 , 有次仲比亞婆推開我 , 而家儘量唔做厚多士 , 自己玻璃心無計

大宅

2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

佢屋企無教,簡稱"無家教"

子爵府

回覆樓主:

佢地無禮貌,你專登去搵佢地,又要認人,又驚認錯,連基本多謝都無句,真係無家教

公爵府

回覆樓主:

眼開D啦,而家D人係咁上下質素㗎嗱。上次我陪我老公企响街等佢食煙,有條女行埋黎:有冇煙呀?我老公俾咗支佢,佢唔該多謝都冇一聲,拎咗支煙就行咗去。心諗衰過乞兒,食支煙都要R,又冇禮貌。

伯爵府

無家教的結果 !

伯爵府

kck123 發表於 21-9-10 09:49
續上文

我見到個女仔已坐下,等男仔排隊取食物,我就攞住張飛同個女仔講,你地係唔係頭先買飛忘記攞其中一 ...

呢樣野一早睇化,要抱住唔好期待人嘅心態,咁你會開心好多

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章

好無禮貌!!!

子爵府

宜家d人係咁架..
上星期去商場搭lift , 架lift 都多人, 到我出lift 時有個阿媽帶住個仔企係門口位點都唔企埋少少俾人出lift, 咁我同佢講聲, 唔該讓一讓, 佢冇理, 我再講多次, 佢好灰氣咁同個仔講, 出去先..咁我都有講, 唔該... 佢跟住係到大大聲講, 企係到講唔該, 又要我行出去, 真麻煩... 我忍唔住駁返佢, 唔係企到講唔該讓一讓, 係唔係要人推開你呀....

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

好多呢D人。。。
我試過幾次D了人問路,就咁問邊條街係邊。。。到我答完佢直接走,連基本請問。。。唔該都冇

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

唉!講句唔該晒,其實係本能反應,點解會無左?

琥珀宮

回覆樓主:

唔好對依家d人期望太高

伯爵府

牛年勳章

回覆樓主:

正因為而家好多人冇禮貌,造成好多原本好熱心嘅人都變得冷漠,唔想再多管閑事,包括我

子爵府

回覆樓主:

而家好多好多人都懶有性格,覺得講多半句都多餘,扮cool咩場都唔肯開金口,除了嘈交和鬥人就大大聲,禮唔禮貌已經唔重要

子爵府

~香奈兒~ 發表於 21-9-10 10:35
正因為而家好多人冇禮貌,造成好多原本好熱心嘅人都變得冷漠,唔想再多管閑事,包括我
...

同意,係冷漠

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

有人大大聲話要尋找人情味, 其實一直都在, 只係被人糟塌, 糟塌得多, 人情味少了, 就話冷漠,只take, 唔give的新世代。。。。。。

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 畀面勳章 叻叻勳章 睛靈勳章 陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 KMALL特別版勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章

希望佢哋將來唔好生細路,咁簡單嘅做人基本禮貌都唔識,當前個刻呆咗唔識俾反應,回過神都識講句唔該卦

首頁
12345...8

尾頁

跳至