心聲留言

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

1-5每日接完細又去接大,曬到成隻狗咁,其實我忍得到,但日日咁曬住騰來騰去接放學個人已經好滾,每日放學問大囡返學情況點,想了解下,但佢次次都有野令我唔開心,例如尋日佢自己都好開心咁講聽日有體育堂,但第二日又著錯左校服返學,我自己又冇為意。有時候明明為左功課既野好勞嘈,應該印像好深刻先係,但執書包時又可以成個功課袋唔記得帶,問佢有冇對老師講聲對唔住,唔記得帶功課,佢唔出聲,都估到冇,佢話只同科長講左,咁我問佢最後科長有冇同到老師講,佢又話冇,件事就咁不了了之。聽完真係好嬲,小一時我幫佢睇緊啲,但小二想俾佢自己學識自理,但情況好堪憂。

伯爵府

lovemisha 發表於 21-9-13 14:37
1-5每日接完細又去接大,曬到成隻狗咁,其實我忍得到,但日日咁曬住騰來騰去接放學個人已經好滾,每日放學 ...

有時係學校英文堂聽唔明白老師家課要做咩,佢又唔識落堂去問,唔明就算,問佢功課做哂未,佢答:未,英文唔知要做咩。我諗佢會拖到最後甚至唔出聲欠交就算。亦唔會主動黎問我,解決返件事。

伯爵府

lovemisha 發表於 21-9-13 14:45
有時係學校英文堂聽唔明白老師家課要做咩,佢又唔識落堂去問,唔明就算,問佢功課做哂未,佢答:未,英文 ...

再黎有日放學突然同我講聽日要英文默書,我心諗死啦,咁多生字點一晚識哂,因為咁,臨急臨忙同佢溫,當然溫唔哂啦。c6就話邊有可能今日講聽日默呀,加上又冇寫係手冊到。到左第二日佢放學話冇默,我都鬆一口氣,睇返手冊,終於寫左默書日期,我大概估到老師當時應該係話聽日會公佈默書日期而唔係聽日要默書,我唔知佢聽錯定聽唔明啦,但突然知道要默書,當日同佢溫已經好唔開心,因為好多小一默過既,佢都唔記得哂,只記得三個英文字母既詞。

伯爵府

回覆樓主:

大囡唔鍾意食飯,咬野又好似唔識咬咁,成日食野食得好慢,變相自然食少少就飽。已經冇開電視,要佢專心食,但都係好慢,無論係佢鍾意定唔鍾意都食得好慢好慢,好勞氣。覺得佢只有食零食時先會快... 激死。所以好多時候佢食少少話飽隔沒幾耐又話有少少肚餓。

伯爵府

回覆樓主:

我成日都撫心自問有冇偏心,我覺得冇,但其他人見我成日話個大囡就覺得我偏心,但佢真係好多野講完唔記得,教完又唔記得,小一啲加減數,可以小二就忘記,要重新pick up返先繼續做到小二既數。教到個人好炆....
鐘又唔識睇,教幾次都唔識,英文出去讀過phonics, 個底都係差 都唔係唔俾錢人教,廢事傷感情,但佢出去俾人教,返黎都係一舊云,咁落去好浪費錢。我唔想日日放學返黎講講下就火滾然後又鬧佢呀 我真係好唔想鬧佢呀。

伯爵府

回覆樓主:

本來都唔想打係bk, 但身邊冇人可以聽我呻,c6成日話ok, 佢會幫手跟下,但佢最多講完一兩日幫下手,過幾日又冇件事,故態復萌。自己屋企人又傾唔到計,因為千錯萬錯都係我錯,佢地個孫係冇問題的,仲叫我唔好俾咁大壓力佢。我真係覺得佢已經比起其他小朋友叫做冇乜壓力,佢有佢鍾意既運動,我都會俾佢一星期幾日咁帶佢出去做。補習功輔哩啲佢既生活係零架,所以根本冇乜壓力 唔知係佢過得太開心寫意所以乜都大安指意定係佢有潛在壓力我唔知,同佢好老友乜都傾既c6都冇從佢到問出有冇乜野壓力。我覺得佢除左學業問題俾我鬧,佢既生活係開心的。

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

回覆樓主:

完全明白嗰種拉牛上樹、
皇帝唔急太監急嘅心情
身邊冇人會明白
唯有做媽媽嘅跟緊啲,
小二應該有得上網睇功課表?
否則不厭其煩問下同學有咩默測,
早啲幫呀女安排好溫習時間,
佢地自己真係唔上心的,
媽媽勤力啲督促住佢
我女小時候都多甩漏,
到四年級就成熟啲,
慢慢同佢一齊行吧,
加油

伯爵府

babyhoi 發表於 21-9-13 15:58
完全明白嗰種拉牛上樹、
皇帝唔急太監急嘅心情
身邊冇人會明白

多謝你 你講既野令我知道我不是孤單

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

其實我自己都有兩個小朋友,如果初小階段,唔建議太早放手。首先從小學開始,要安排好小朋友嘅時間流程,當佢地習慣左個模式運作,大個左,自然有個方向,會知道做完一樣,緊接要做邊樣...否則佢地好易亂,同甩甩漏漏。小學頭幾年,跟得好,上到高小就會好好多。

伯爵府

Angelice-BeBe 發表於 21-9-13 18:12
其實我自己都有兩個小朋友,如果初小階段,唔建議太早放手。首先從小學開始,要安排好小朋友嘅時間流程,當 ...

知道了,咁我繼續跟多兩年,可能真係我太早放手 搞到自己期望越大落差越大。多謝你

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

lovemisha 發表於 21-9-13 18:24
知道了,咁我繼續跟多兩年,可能真係我太早放手 搞到自己期望越大落差越大。多謝你
...

始終因為疫情,小朋友上學年都未太真正番學同熟習學校模式,所以明白係辛苦,但初小打好根基係好重要,因為會好影響日後。

加油

水晶宮

lovemisha 發表於 21-9-13 18:12
多謝你 你講既野令我知道我不是孤單

我大仔細個返學勁甩漏,當時我都激心,但回想又好小事,他現在出來工作了,工作態度不錯的!
自由太多會令世人失去平衡

伯爵府

mickeywinnie3 發表於 21-9-16 00:28
我大仔細個返學勁甩漏,當時我都激心,但回想又好小事,他現在出來工作了,工作態度不錯的!
...

望佢第日都可以咁

水晶宮

lovemisha 發表於 21-9-16 09:12
望佢第日都可以咁

我們責任已經話咗比佢知,將來大咗佢會call 返我們教導的説話出來用!佢大個衰咗要自負!
自由太多會令世人失去平衡

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 開心吸收勳章

回覆 lovemisha 的帖子

你唔會孤單,有我。我大o個個三年班,都仲係甩甩漏漏咁,功課做得慢,又做到錯晒,我放工返去差唔多要同佢再做過,功課搞得耐,變左冇時間溫書。數學唔洗講都知係點,英文拼音學了n 年,又單對單,同冇學過o既一樣。學樂器我想佢停,因為根本就是浪費金錢時間,但佢話好想學,我怕停左佢會更冇自信。老實講,我知佢應該冇咩讀書緣,學習能力亦唔高,希望佢第日能照顧自己已好好。
身邊屋企人朋友d 仔女學野快,反應快。我都唔想同佢地呻咁多。

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 開心吸收勳章

雖然小朋友學野慢,唔係叻,但佢地好需要父母的愛。我成日都同自己講,如果連父母都嫌棄自己的小朋友,佢地點能生存?!所以我們要更愛他們,他們是會成長的。

複式洋房

加油呀,天氣咁熱人都癲

伯爵府

Liuvyn 發表於 21-9-16 13:41

雖然小朋友學野慢,唔係叻,但佢地好需要父母的愛。我成日都同自己講,如果連父母 ...

所以我盡量都唔想用鬧,耐何有時控制唔到情緒,我唔想鬧到佢覺得我唔愛佢,我以前仲會打,不過已經冇打好耐,想再改埋鬧佢習慣,而家唔想勞氣同鬧唯有跟緊啲就冇錯漏,有漏就係我問題冇得鬧了

伯爵府

eond2016 發表於 21-9-17 11:26
加油呀,天氣咁熱人都癲

真係 我仲要個細囡陪我一齊熱,有時都好心痛

首頁

尾頁

跳至