自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我已經搵過冇食物吽出黎,好似甲蟲咁個殻硬硬地,有d識飛,廚房多d,有時廳都有,點先可以消滅佢地?

大宅

Carmen1603 發表於 21-9-17 00:10
我已經搵過冇食物吽出黎,好似甲蟲咁個殻硬硬地,有d識飛,廚房多d,有時廳都有,點先可以消滅佢地?

...

應該係有d藥材變壞咗吽出嚟

珍珠宮

2024年龍年勳章

...

等知識。

珍珠宮

...

搵佢個窩出黎,再搵,我試過搵左一個月先搵到個窩

伯爵府

回覆樓主:

煙草甲蟲,喺乾貨食材或藥材吽出黎嘅,要揾到個源頭食材先可解決,你google吓就清楚喇

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我試過買左包五花茶返嚟放左係度幾日,跟住想煲,攞嚟睇就見到成個透明膠袋都生晒你圖中的蟲,嚇死我,整到我以後都唔敢係果間藥材舖度買呀!

男爵府

maisy-lee 發表於 21-9-17 00:36
煙草甲蟲,喺乾貨食材或藥材吽出黎嘅,要揾到個源頭食材先可解決,你google吓就清楚喇
...

我d藥材都放雪櫃,搵左好幾次都搵唔到喺邊度吽出黎

男爵府

...

可能係豆,我屋企都試過

大宅

...

我呢排都發現好多,原來起曬d藥材度,仲要成堆黑芝麻甘,林起都打冷震,宜家清左都仲有小小爬出黎,可能其他藥材都要扔埋先得啦。

伯爵府

回覆樓主:

我上次係包菜乾吽出黎,本來無野,但一拎起包菜乾即成千上萬上下蠕動,諗番起都毛管棟

公爵府

貓狗褓姆 BK Milk勳章

...

你啲乾貨,好似鱷魚肉之類睇下有無蟲。
沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

子爵府

絕大部份吽到出嚟嘅多數係乾貨~check 清晒厨柜嘅乾貨先!

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

...

係煙草甲蟲

煙草甲蟲除了會蛀食煙草,還喜歡蛀食豆類,藥材類,乾粉麵類,貓/狗糧.....要檢查家中的乾糧
唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

子爵府

回覆樓主:

我屋企近排都好多呢啲蟲仔。想問除咗乾貨之外 (我屋企無乜乾貨藥材,有都放晒入雪櫃),仲有無其他可能源頭呢?謝謝各位

子爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

例如豆類吽出來

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

bubblegummy 發表於 21-9-17 07:33
我屋企近排都好多呢啲蟲仔。想問除咗乾貨之外 (我屋企無乜乾貨藥材,有都放晒入雪櫃),仲有無其他可能源 ...

貓糧狗糧都會有
唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

子爵府

wong2323 發表於 21-9-17 07:39
貓糧狗糧都會有

屋苑唔准養貓狗,所以無狗糧貓糧

子爵府

回覆樓主:

同你一樣,藥材放雪櫃,唔知邊度走出嚟。見佢喺食物櫃附近牆角,我就定時噴biokill,. 柜內也噴, 現在消失了。

大宅

煙甲蟲
我試過買包乾薰衣草香包掛衣櫃出事,源頭。

wcpcelia    發表於 21-9-17 10:52
時間帶走一切
唯獨不帶走我

首頁

尾頁

跳至