自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

上次《法證IV》都好悶, 拍到爛, 無脆魚都好, 卡士麻麻哋!

無綫王牌系列新劇《法證先鋒V》將於下月開拍,原本安排周柏豪及黃翠如做主角,但翠如近日因私事情緒受困,多部擔演劇集及節目宣傳都「冇影」,似乎未能投入工作。至於柏豪方面,由於劇集預計拍至明年農曆新年,而「星夢」稍後會為他舉行演唱會,剛完成劇集《旁觀者》拍攝工作的他需時準備演出,加上想多抽時間陪伴剛出生的囝囝,故檔期未能配合。

與此同時,據知《法證V》會與內地單位合作,無綫考慮到近日內地整頓娛樂圈,列舉多項新政策及限制清單,故萬事小心為上,所以索性換角,現時男、女主角重新洗牌,終鐵定由黃宗澤(Bosco)、蔡潔、袁偉豪、蔡思貝、洪永城(Tony)及王敏奕主演。

洪永城留鬚演流氓醫生

劇集監製方浤酌(前名方俊華)受訪時透露劇中有多個案件單元,Bosco與蔡潔飾演法醫,袁偉豪與王敏奕演警察,洪永城則演醫生,而蔡思貝角色特別,將串連多個角色。

已4年多沒替無綫拍劇的Bosco今次應副總經理曾志偉邀請拍攝,他坦言相當期待:「開心嘅!離開TVB好幾年,對上一套已經係《溏心風暴3》。我睇咗10幾集劇本已經忍唔住追嚟睇,真係覺得喜出望外。」提到劇中有潛水戲,他表示:「我都有潛,不過未考牌啫!應該冇問題嘅!」

而蔡潔與洪永城有感情線,現時忙於為《廉政狙擊》埋尾的她表示會好好準備新劇:「今次嘅人腳之前都合作過,應該幾好玩。(同Tony演一對?)我哋好早已經識,但合作就第一次。佢轉數好快,我覺得佢今次嘅角色同真實嘅佢唔太相似,我都係,所以好期待。」Tony今次角色「破格」,飾演流氓醫生,他說:「呢個我未做過,冇咗個專業框框,發揮會大好多。我同蔡潔係幾啱傾嘅朋友,夾起嚟應該好快會有化學作用。」並表示會留鬚配合角色形象。
本來《法證V》係由周柏豪同黃翠如做主角。

依家由黃宗澤頂上主演。

黃宗澤(左)同蔡潔曾合作拍劇。

蔡潔呢次同洪永城有感情線。

洪永城演流氓醫生,嚟緊仲要留鬚配合角色形象。

蔡思貝袁偉豪兩劇齊開

至於蔡思貝、袁偉豪現時正趕拍《廉政行動2022》,之後兩套劇會同時拍攝達一個月,思貝說:「個角色同之前經常做嘅專業人士唔同,希望有新發揮空間。」提到早前經常生風癩,現時情況是否已有好轉?她說:「一直有食中藥調理,但好多時仲有啲不明嘅皮膚敏感,好無奈,希望病菌快啲遠離我。」

袁偉豪飾演一名「失眠警察」,今次他與思貝最多對手戲,問到拍攝前有何準備?他笑說:「節食囉!食得清啲。(係咪第一次同Bosco合作?)7、8年前同佢拍過《好心作怪》,希望大家有火花。」
蔡思貝同袁偉豪同時趕拍兩劇。

蔡思貝一直有食中藥調理身體。

子爵府

翠如唔出現咁耐,係咪(emoji)️左呀?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

iriswy 發表於 21-9-17 00:54

我都估係有,如係,就恭喜佢啦,

la_source    發表於 21-9-17 10:37

子爵府

回覆樓主:

做法醫要講好多專業對白,前車可鑑,黃翠如唔做對觀眾對佢本人係好事

Mrs.Chan    發表於 21-9-17 09:43

水晶宮

法證仲拍第5輯,真係拍到爛啦

男爵府

又嚟王敏奕呀?

男爵府

2024勳章 虎到金來勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

iriswy 發表於 21-9-17 00:54

如果係都幾好,恭喜佢2公婆

珍珠宮

翠如近日因私事情緒受困

似無左wor

男爵府

回覆 mcs74 的帖子

你咁講又真係似,佢之前出post悼念一個人,如果係至親家人,傳媒一定知。蕭正楠又話佢自己拍緊劇,擔心翠如。如果只是一個親戚或朋友走咗,佢或者蕭正楠都會講出來。而且會唔會影響咁大,情緒影響到接唔到劇?

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

伯爵府

2018復活節勳章

mcs74 發表於 21-9-17 02:41
翠如近日因私事情緒受困

似無左wor

我都覺得佢可能無左,如果係真係好慘

大宅

回覆樓主:

好在冇脆魚,佢做啲輕輕鬆鬆算啦,一陣又用氣聲講野,好煩

翡翠宮

回覆樓主:

黃宗澤都out,無号招力!

男爵府

Jumboli 發表於 21-9-17 01:13
又嚟王敏奕呀?

同又黎袁偉豪

男爵府

虎到金來勳章

Jumboli 發表於 21-9-17 01:13
又嚟王敏奕呀?

我個人覺得佢做戲唔掂,目無表情
心情勁好!

水晶宮

熊之家 發表於 21-9-17 06:51
同又黎袁偉豪
袁 壬 又係把關者們組合

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

honeyfamily@@ 發表於 21-9-17 02:56
回覆 mcs74 的帖子

你咁講又真係似,佢之前出post悼念一個人,如果係至親家人,傳媒一定知。蕭正楠又話佢 ...

講開又似,出哂post講再見跟住潛水,如果係家人朋友走可以照講丫。
不過又咁講,如果蕭擔心佢,唔可以請假咩?

大宅

回覆樓主:

仲拍,已經拍到爛,邊個做都無興趣睇。
其實脆魚真係唔好再拍戲,做番d唔使用腦,輕鬆節目的主持算

珍珠宮

回覆樓主:

法證4有黃浩然、靚湯、陳煒、朱晨麗都ok
結局仲留低伏線,以為有續集
做咩又轉晒全新演員

有洪永城同袁偉豪,即係唔洗睇

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

goo_littlebb 發表於 21-9-17 08:51

講開又似,出哂post講再見跟住潛水,如果係家人朋友走 ...

一日半日就話請啫
如果係拍緊成套劇, 自己又係主要角色
可以請得幾多次...
天朗氣清

首頁

尾頁

跳至