自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

公爵府

2021勳章 好媽媽勳章

日日激到爆血管,軟硬都唔受,叫溫書就喊,唔係普通喊,係尖叫大吵大鬧,道理講到口臭,打又打過,同佢講完道理下次又發作,激到我心口痛,放假都唔想對著佢

翠絲媽    發表於 21-9-24 12:35
funfun759    發表於 21-9-20 13:53
la_source    發表於 21-9-20 11:15

伯爵府

2021勳章

男爵府

寵壞了 發表於 21-9-18 12:46
日日激到爆血管,軟硬都唔受,叫溫書就喊,唔係普通喊,係尖叫大吵大鬧,道理講到口臭,打又打過,同佢講完 ...

請私補外判

珊瑚宮

2021勳章 2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

公爵府

本來今日有興趣班,激到我眼淚都出埋,忍唔著出左門口接大女,佢冇食野,只有姐姐和佢在家,叫工人連野食都唔好煮比佢

公爵府

daijuju 發表於 21-9-18 12:48
請私補外判

請過,唔肯去又喊,去到老師教佢又唔聽超級hea,補習老師都比佢激到彈起

大宅

日日激到爆血管,軟硬都唔受,叫溫書就喊,唔係普通喊,係尖叫大吵大鬧,道理講到口臭,打又打過,同佢講完 ...

我以前讀書都係咁的,主要覺得老師講書好悶。

珍珠宮

2021勳章

寵壞了 發表於 21-9-18 12:51
請過,唔肯去又喊,去到老師教佢又唔聽超級hea,補習老師都比佢激到彈起
...

佢認認字能力係咪好弱?

伯爵府

2021勳章

睇標題以為你有小三添

大宅

我明,我個嗰,一路做一路喊,作文我幫佢作,淨係抄返落功課本到,都抄錯,大大滴眼淚,我已經無鬧佢,佢都要發脾氣,跟住賴間學校衰

wcpcelia    發表於 21-9-20 10:31

伯爵府

牛年勳章 2021勳章

唉,現在做家長,真係超級難。我家都有一個,叫佢做功課,仲慘過我出去乞食,鬧又唔聽,打又唔得,真係好煩。由佢自已跟,乜都話唔知,做哂卦....睇少一眼就記手冊了。又要返工,又要跟功課,俾哂錢出去補習班,一樣甩漏回來。 真係覺得身心好疲累.....
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

公爵府

spikenard 發表於 21-9-18 12:57
佢認認字能力係咪好弱?

佢有心去學佢讀書ok的,有時同佢溫默書,半個鐘內記晒三個生字,但三分鐘熱度坐唔耐,學多d都唔肯學校有社工跟過佢,佢自己都承認是懶唔想學

水晶宮

牛年勳章 2021勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

放左太長假,好多都未適應,尤其係低年級
今年我開返工,高小完全掌握唔到初小既野,英文生字/乘除 最慘係要呈分,學校教科書改晒版,課程深左,功課多左,放得太耐假…學生心散左
數返2,3年前 佢地只係2,3年級 返左幾個月就停課,停到5年級就返黎準備呈分
跟本唔係好事

伯爵府

牛年勳章 2021勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 BK Milk勳章

whyyou 發表於 21-9-18 12:57
睇標題以為你有小三添
X 2

公爵府

Siwah 發表於 21-9-18 12:55
我以前讀書都係咁的,主要覺得老師講書好悶。

老師話佢上堂ok,但多野講成日同同學仔傾偈,都有湧約舉手答問題,但唔知點解叫溫書默書做功課就發癲

水晶宮

2021勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

小六一樣係咁,激到有輕生諗法

男爵府

2021勳章

寵壞了 發表於 21-9-18 12:51
...

試吓再搵另一個,可能會搵到一個夾佢的

大宅

你有冇了解清楚小朋友嘅問題根源是什麼呢?例如:有冇讀寫困難?專注力ok嗎?學校生活如何?學校嘅程度和教學模式適唔適合小朋友呢?等等

珍珠宮

2021勳章

寵壞了 發表於 21-9-18 13:08
佢有心去學佢讀書ok的,有時同佢溫默書,半個鐘內記晒三個生字,但三分鐘熱度坐唔耐,學多d都唔肯學校有社 ...

資優?

珊瑚宮

2021勳章

其實有d人真係唔適合填鴨式體制下讀書,如果宏觀咁睇,你可以帶佢去圖書館睇書當學習及吸收知識,學校嘅野就真係算數,咁佢一樣學到野

首頁
12345...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊