懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

我個case好複雜,每次見到個血壓計就會好緊張,今胎又係咁,想問下大家有冇經驗介紹個醫生給我跟到生?我睇開的那位已經不接生了…

大宅

WW_WW 發表於 21-9-23 16:11
我個case好複雜,每次見到個血壓計就會好緊張,今胎又係咁,想問下大家有冇經驗介紹個醫生給我跟到生?我睇 ...

你係咪係診所或醫院就好緊張,所以血壓咁高?
我就係咁,所以醫生叫我自己屋企早晚量,冇咁緊張血壓會低返

男爵府

畀面勳章

nikestrong 發表於 21-9-23 18:00
你係咪係診所或醫院就好緊張,所以血壓咁高?
我就係咁,所以醫生叫我自己屋企早晚量,冇咁緊張血壓會低返 ...

係,同埋因為上胎的影響,基乎見到個機已經心跳(好誇張)上胎我就係自己每日量比醫生睇,所以嗰陣勁驚

大宅

WW_WW 發表於 21-9-23 18:05
係,同埋因為上胎的影響,基乎見到個機已經心跳(好誇張)上胎我就係自己每日量比醫生睇,所以嗰陣勁驚
...

唔洗咁驚呀
愈驚愈高架

我上胎都係去親醫院都高,試過16x添
醫生叫我早晚量
又真係唔高但都12x
我仲記得臨生因為好鬼緊張血壓又高返
今胎以為自己冇咁緊張
點知今日去醫院又150
抖左陣就低返

男爵府

畀面勳章

nikestrong 發表於 21-9-23 18:11
唔洗咁驚呀
愈驚愈高架

上胎我向私家度量緊張到17x ,私家即刻寫紙我入院,好記得當時係年廿九,我去到屯院,個姑娘比咗二個1公升既樽我要求我留小便,對話同表情永遠都記得,佢話如果留吾足就吾可以出院,個樣非常的藐視(是一位年輕的姑娘)因為咁,我不停迫自己飲水留尿,所以當時向醫院好頻密咁量都係14x … 到第二朝,醫生巡房,佢話可以home sick出院,因為年三十,我千恩萬謝,當時個姑娘都向度,再用非常藐視的眼神望住我,我當時真係咩都吾識只識驚,覺得自己好低微。

男爵府

畀面勳章

nikestrong 發表於 21-9-23 18:11
唔洗咁驚呀
愈驚愈高架

打完先發覺文字太長,剪圖了

大宅

WW_WW 發表於 21-9-23 18:34
打完先發覺文字太長,剪圖了

咁既經歷確實令人有陰影
不過都要提自己放鬆
你睇開男醫生定女醫生呀?

男爵府

畀面勳章

nikestrong 發表於 21-9-23 18:53
咁既經歷確實令人有陰影
不過都要提自己放鬆
你睇開男醫生定女醫生呀?

男醫生

水晶宮

首先,你必需去健康院產險, 健康院對血壓高好重視,
一高既話, 需要你入院觀察, 睇你有無伴隨蛋白尿(驗尿)
頭個次產檢, 會決定你洗唔洗食阿士匹靈, 因為係防早產,
高血壓好易有妊娠毒血, 你係高危, 應該要你食.
唔食既話, 好易早產!!

高血壓,無論係妊娠引起還是本身高血壓,
大機會37周就要催生.

我同你一樣, 每次去醫院度都會高,
所以醫生叫我日日係屋K 度, 以屋K 為准.
去到34周, 係屋K 度都高, 直接入產房,
俾紙我37周催生.

男爵府

畀面勳章

李露眉 發表於 21-9-24 09:13
首先,你必需去健康院產險, 健康院對血壓高好重視,
一高既話, 需要你入院觀察, 睇你有無伴隨蛋白尿(驗尿)
頭 ...

在家量正常,咁醫生有冇開阿士匹靈,你食?

因為我係堅容易緊張既人,見到要量已經驚定,我知有咗咁様好難攪,而且上胎的經歷,我真係好怕入院,我住大西北,冇得揀一定係屯院。所以我先想搵私家做評估,真要食藥我吾介意,而且,依家我已經非常注重飲食。

可能你覺得我高危就要住院架啦,冇得揀!呢點我明,如果私家睇咗我,食埋藥都係高危,我一定會入院,但現在我吾想一去到健康院就被捉入院,然後又案件重演。

又或者會問,咁驚仲懷二胎?今胎真係向有安全措施下都有咗…咁可以點!_!

水晶宮

WW_WW 發表於 21-9-24 10:43
在家量正常,咁醫生有冇開阿士匹靈,你食?

因為我係堅容易緊張既人,見到要量已經驚定,我知有咗咁様好 ...

我第一胎懷孕時高血壓,26周就發現, 伴隨蛋白尿, 係妊娠毒血,
最終31周早產,
第2胎,第12周,政府開阿士匹靈我食, 食到34周停, 37周催生,
呢胎無毒血,

我想講, 我第一胎都有去私家,
但私家對血壓同蛋白尿標準好低.
前一日去私家檢,佢話我血壓高左d, 蛋白一個+
但都無叫我入院
第2日去健康院產險,血壓扎界,
即時要我入院.

所以你必需去健康院產院,
屋k 用紙mark 低血壓,

大宅

我個case好複雜,每次見到個血壓計就會好緊張,今胎又係咁,想問下大家有冇經驗介紹個醫生給我跟到生?我睇 ...

我同你一樣喺醫院都會好緊張,因為我上一胎都有毒血症,不過我每日喺屋企同私家量都好正常

水晶宮

WW_WW 發表於 21-9-23 18:32

上胎我向私家度量緊張到17x ,私家即刻寫紙我入院,好記得當 ...

政府醫院D姑娘態度真係一言難盡⋯

水晶宮

我都係⋯屋企量又冇事喎

男爵府

畀面勳章

eggcarol 發表於 21-9-26 20:13
政府醫院D姑娘態度真係一言難盡⋯

係呀,真係一言難盡~ 真係睇好彩吾彩

男爵府

畀面勳章

eggcarol 發表於 21-9-26 20:15
我都係⋯屋企量又冇事喎

我上胎就係咁,最終係冇任何症狀,不過因為從有咗開始就被嚇(可能我個人又敏感D啦)成日孕期都好大壓力,好驚….

別墅

我上胎都係咁,一去到醫院就高,我岩岩發現有左,即刻量一量血壓,又發現自己好緊張啦(emoji) 點樣先可以令自己放鬆心情呢

男爵府

畀面勳章

kingjoanna 發表於 21-9-30 07:32
我上胎都係咁,一去到醫院就高,我岩岩發現有左,即刻量一量血壓,又發現自己好緊張啦(emoji) 點樣先可以令 ...

Ha..呢個真係好深的學問,我自己都唔知可以點放鬆,我今次仲嚴重啲,見到個血壓計已經緊張,也多謝你留言,有同路人,大家一齊加油啦~

別墅

WW_WW 發表於 21-9-30 07:36
Ha..呢個真係好深的學問,我自己都唔知可以點放鬆,我今次仲嚴重啲,見到個血壓計已經緊張,也多謝你留言 ...

係呀!你依家幾多週呀?開始食asprin未呀

別墅

WW_WW 發表於 21-9-30 07:36
Ha..呢個真係好深的學問,我自己都唔知可以點放鬆,我今次仲嚴重啲,見到個血壓計已經緊張,也多謝你留言 ...

一齊加油(emoji)(emoji) 一齊唔再驚個血壓機(emoji)

首頁

尾頁

跳至