自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

小兒剛轉新校K1,一路都返得好開心,這星期就話唔返學,返到學校重喊,陰公可以前係BB 返N班都未喊過,問佢咩事就話比老師罰企,但,問過班主任,話無,真係鬼異到爆……一個K1剛3歲就識講大話???佢又講得出,邊個老師,又識話自己曳,你地話,唉,應該點做?個仔一瞓醒就話唔學????

子爵府

baribebaby 發表於 21-9-26 01:55
小兒剛轉新校K1,一路都返得好開心,這星期就話唔返學,返到學校重喊,陰公可以前係BB 返N班都未喊過,問佢 ...

有幾出奇,我仔都係喇,佢話學校而家無野食,由朝早到3點放學都無,我問老師話佢餐餐都有食,仲要食兩碗飯,所以我仔係一定有野食,我仔唔只咁,成日話呢個死果個死,又邊個退左學,我完全唔信佢講野,除非其他同學或者家長都咁講

珍珠宮

牛年勳章 畀面勳章

小兒剛轉新校K1,一路都返得好開心,這星期就話唔返學,返到學校重喊,陰公可以前係BB 返N班都未喊過,問佢 ...

會唔會係其他小朋友頑皮比老師罰,你小朋友以為自己都被鬧?見過 a小孩俾老師鬧,阿 b小孩喊埋一份。

goldpiglet    發表於 21-9-26 11:19

大宅

會唔會夜晚訓教發夢以為真

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

我仔幼稚園都試過,又係話老師鬧佢曳,問過老師又話我仔好乖點會鬧佢。之後同其他家長講開原來佢地小朋友都有咁講,其中一個媽媽講番佢個女話班入面有個超曳嘅同學,成日比老師鬧,可能其他小朋友代入左角色當自己比老師鬧,咁我同自己個仔傾番原本真係咁!

男爵府

回覆樓主:

小朋友咁細,好多時分唔清幾時係真幾時係假,佢地唔係有心講大話,只不過係思維mix up咗,我仔細個時成日講埋D唔係真嘅嘢,所以我聽完就算,唔會信曬佢講

伯爵府

回覆樓主:

我個女當年都試過,突然喊住話唔返學,同老師傾,佢問生活有無任何改變,我只諗到呀女第一次去迪迪尼,係漆黑嘅室內遊戲嚇親,係咪呢個原因無人知,重點係捱咗2星期後回復正常。

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

侯爵府

opclk99 發表於 21-9-26 03:50
非常同意....

驚驚

珍珠宮

咪乜都同鬼扯上關係

子爵府

我仔到而家都係咁 佢話學校派報名表比佢地全班參加聲夢

Zong56    發表於 21-9-27 10:24
sukihazuki    發表於 21-9-27 09:35
cathngai    發表於 21-9-26 12:25
goldpiglet    發表於 21-9-26 11:20

水晶宮

回覆樓主:

佢k1乍表達能力你當佢成人咩,呢階段佢地唔太識分,我,你,他,時間,日子的,佢地口中講的事情係曾經發生過,不過時間就冇辦法講得好準確,另外,小朋友唔太分到罰的定義,老師大聲d同其它小朋友講野又會當成罰,其他小朋友瀨尿企係度等姐姐處理佢又會覺得係罰,呢d事發生其他人度但佢覺得老師係話佢

大宅

好正常,講大話黎講,3歲算遲添喇。但媽媽要留意嘅point係佢點解唔想返學,而唔係執著小朋友有冇講大話。

子爵府

唔好成日懒D鬼啦。D鬼真惨成日比人擺上枱。K1講大話一D唔出奇。我到現在還記得自己幼稚園時講過甚麼大話。正如上次有post 話小朋友迪士尼撞鬼。如果妳地唔認真了解事件處理事件,只會另問題不能解決。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

vta137 發表於 21-9-26 07:27
我仔到而家都係咁 佢話學校派報名表比佢地全班參加聲夢

不要從別人的嘴裡去認識我

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

telfast 發表於 21-9-26 08:59
好正常,講大話黎講,3歲算遲添喇。但媽媽要留意嘅point係佢點解唔想返學,而唔係執著小朋友有冇講大話。
...

絕對同意!

樓主唔信小朋友講,但點解一定信哂老師講?唔係話老師講大話,但老師講的未必係事實的全部。

想當年阿仔k1第一個星期冇喊,第二個星期開始就日日喊唔想番學,喊到嘔。

我知道間k1唔適合佢,幫佢轉另一間k1,頭幾日有喊唔想番學,之後就冇喊啦,開心在新k1校過左兩年半生活。

如果你問舊k1和新k1有乜分別,就係老師的分別!

水晶宮

回覆樓主:

以為樓主的小朋友在學校撞

男爵府

牛年勳章

回覆樓主:

阿女幼稚園嘅時候話學校要做測驗卷, 跟住話自己唔識,唔開心, 講到似層層, 我忍唔住問班主任, 根本冇呢件事。 小朋友唔係講大話,佢係搵一啲你會追問嘅話題同你講, 引你注意

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

湘 發表於 21-9-26 09:24
阿女幼稚園嘅時候話學校要做測驗卷, 跟住話自己唔識,唔開心, 講到似層層, 我忍唔住問班主任, 根本冇呢 ...

點解咁細個就識測驗卷?佢有兄姐?

男爵府

牛年勳章

sunnymama2 發表於 21-9-26 09:34
點解咁細個就識測驗卷?佢有兄姐?

唔係k1,已經k3喇, 我有提過去到小學會有測驗

首頁

尾頁

跳至