心聲留言

跳至

首頁

尾頁

大宅

以前細個好痴呀媽,冇左佢唔得..但大大下同佢既感情就麻麻地..以前一齊住時成日都鬧交,成日冷戰..但其實我內心好錫佢,佢身體有d咩唔舒服我就會好緊張..如果佢唔睇醫生我會鬧佢,但其實我係驚佢有咩大病

到大個拍拖..即宜家既老公,佢唔中意,因為佢住公屋..唔靚仔,大家又嘈過無數次..難聽d講佢嫌人窮..狗眼看人低!我同佢既價值觀好唔同!佢對眼永遠淨係見到錢!我老公大時大節都會上黎食飯..會買野俾佢..佢表面上冇野,但我知佢內心依然係唔中意佢,拍左7..8年拖左右,我同佢講我地想結婚..佢第一句d(語氣好難聽)就話你諗清楚先啦!之後又嘈交又冷戰.. 咁多年黎我喊過無數次,每次唔開心都係因為佢!

大宅

試問做仔女既有邊個既婚姻唔想得到父母嘅祝福!?拍左咁多年拖以為終於守得雲開,但原來唔係既!我揀得佢..可以拍左咁多年拖..係因為佢對我好..大家價值觀一致同好了解我

結左婚就催我生,我就hea應佢..佢間唔中又係度講笑咁威脅我話如果我唔生,大陸既樓我就冇得分,我話你都痴線既!你中意啦!過左幾年,我老實同佢講我唔想生,因為我唔係咁中意小朋友,宜家佢地讀書壓力好大,又要不停上興趣班,佢話唔明我諗咁多做乜,天生天養..個個都係咁,我知佢擔心我老咗之後冇人照顧,但我真係唔想,之後又嘈左場勁既..話我如果唔生就搬!佢趕我走(因為我住緊果度係屋企人買既)我喊左好耐..我同老公講不如搬

大宅

佢話如果搬左會冇左個呀媽,之後妥協

上年7月佢發現末期cancer,我傷心到癲左..我辭左職冇做,日日買餸煮飯陪覆診..本身應承左佢生bb,佢又成日催我..但諗諗下我又真係唔想..生定唔生既問題糾纏左幾年!我同佢話我真係唔想生..佢又發癲又叫我搬!叫我搵野做唔洗俾家用佢..我本身住緊果度佢租出去,佢講d說話好難聽!佢份人永遠都係佢岩晒,有佢講冇人講!生唔生點解唔係由做父母既決定?點解我既人生唔係我去決定?點解要威脅我? 咁好啦我又心軟決定左做人,試左半年都唔中..我之前去睇婦科佢話我有朱古力瘤會比較難懷孕,我同呀媽講,佢第一句就問會唔會影響到個bb..

大宅

但我老公第一句就問對我個健康會唔會有影響..我地唔生都得既..我個感覺有d難受!點解我呀媽唔係關心我先?我冇出聲..之後幾日又催一次..我每次聽到佢問我點解仲未有bb我都會跳制!本身我都唔想生..成日問我真係好反感!我都已經行出左第一步仲想點?催就會快d有架咩?有一次又催..我話唔係話有就有,好多野都整定架啦!佢話你咁講即係唔生啦,我話我冇咁講過!醫生都話我有朱古力瘤比較難懷孕,係你自己唔肯去接受!你一句關心都冇!佢話覺得我呃佢!我即刻癲左..又嘈交..冷戰左2個星期.. 係生仔尼件事上,我同細佬whatsapp講佢又唔應我,我同我老豆講,佢就話呀媽有病情緒唔好,唔好同佢計較..

大宅

中秋果日我老豆鬧我,話我點解唔彩佢,佢係病人,佢仲有幾耐命?佢對你唔好咩?你係咪唔知足?俾層樓你住又俾錢你,唔生咪唔生囉!我話你知唔知個問題係邊?你搞掂佢先啦!點解生唔生唔係我去決左?係佢去決定?永遠都係我錯!我俾佢搞到就黎癲!尼件事嘈左幾多年?我地永遠都唔會有共識!好呀!我可以唔生呀嘛!咁以後唔準再講!唔準再提!我話佢病我即刻辭職去照顧佢,我得到咩結果?佢話你要咩結果?你要求回報呀?我話我講結局既意思係想珍惜大家相處既時間,唔係既!成日搞到唔開心都唔知為乜?我係貪你地既錢我就唔會新年後搬俾返層樓你,之後佢話係佢唔岩,佢火遮眼
每一次都趕我走有冇諗過我既感受?

大宅

回覆樓主:

有冇當過我係佢個女?

宜家唔再迫我生我真心鬆左一口氣,但我感覺到我同呀媽既關係變左,好似好生疏..可能佢仲嬲我唔生..但唔係佢唔開心就係我唔開心..玻璃打爛左就算痴返到會有裂痕,以前幾咁意,幾咁冇左佢唔得,但經過左咁多事發生慢慢變得對佢有偏見,心底裏真係有點討厭佢!我都唔想!我同佢好似d情侶咁,好愛大家但又唔可以一齊相處..可能母女緣薄..可能對佢既所有野唔好太上心個人會開心好多..我想要既唔係幾有錢既父母,而係唔會迫我做d我唔鍾意既野,尊重我既決定..可以同我傾到計既父母

男爵府

waiwaichau000 發表於 21-9-28 20:30
試問做仔女既有邊個既婚姻唔想得到父母嘅祝福!?拍左咁多年拖以為終於守得雲開,但原來唔係既!我揀得佢..可以 ...
結左婚仲同阿媽住咁又唔得,仲要係女家....真係幾有問題的

大宅

kenfung71 發表於 21-9-28 20:35
結左婚仲同阿媽住咁又唔得,仲要係女家....真係幾有問題的

我哋唔係一齊住,我同老公住緊果度係佢買既,因為想我住近啲佢

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

waiwaichau000 發表於 21-9-28 20:43

開頭睇,覺得你媽媽係太愛錫你,希望你幸福嫁得好啲,我諗好多父母都係咁諗

但係迫你生細路仔就有少少奇怪,你細佬都可以生,點解佢係都要你生?
我覺得你唔需要為咗佢而生仔,生唔生應該係兩公婆決定

男爵府

waiwaichau000 發表於 21-9-28 20:43
這個世界只有一個戰爭你會輸不了,就是跟父母戰爭,也許父母親給你很多意見,但沒有一個父母不希望兒女往後能夠幸福,母親一直反對,相信一直在考驗你的男人對妳是否真愛,你們結婚以後,為你們提供住的地方,只因為不想從此失去了女子,再怎麼說,妳的媽媽一定比你們先走,往後她也只能依靠妳所選擇的男人守護妳,所以媽媽一定要在有生之年考驗他。

無論怎樣,父母人生經歷多,想的東西一定比妳想得周全,在父母心中,無論你們說善意謊言也好,真實謊言也好,畢竟她也是妳的媽媽,養大一個女兒不容易,她只能把妳的的下半生 託付給他,妳知道嗎?

至於生小孩的事,不論無後為大,或是考驗你們的責任心也好,失去了媽媽以後....妳再無來處,只剩歸途了。

即使媽媽走後,也相信妳的爸爸也痛心女兒還未能長大。

珍惜吧

大宅

mariefish 發表於 21-9-28 21:37
開頭睇,覺得你媽媽係太愛錫你,希望你幸福嫁得好啲,我諗好多父母都係咁諗

但係迫你生細路仔就有少少奇 ...

我細佬未拍拖,佢都有催佢拍拖,成日做媒人,但迫我細佬冇迫我迫得咁緊

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

waiwaichau000 發表於 21-9-29 02:18
我細佬未拍拖,佢都有催佢拍拖,成日做媒人,但迫我細佬冇迫我迫得咁緊
...

咁你而家已經搬離家人提供嘅住所?
媽媽有重病
可以嘅話咪假裝妥協,咩都應承佢,否則激親佢,你爸爸同細佬又會埋怨你,咁咪仲慘
佢叫你生,你咪次次都話好呀努力中,佢重複時你又重複答案,佢發皮氣你都笑笑口唔動氣,咁佢唔會有機會嘈落去,習慣咗就唔會嘈交,雙贏㗎試吓

公爵府

牛年勳章

kenfung71 發表於 21-9-28 22:05
這個世界只有一個戰爭你會輸不了,就是跟父母戰爭,也許父母親給你很多意見,但沒有一個父母不希望兒女往後 ...

認同, 父母愛仔女的心, 真是像曾經一個廣告說, 比海更深, 比天空更遠

但由於知識有限, 她們的好, 只是從自己的經歷和見到的世界之間, 她們認為, 現實重要, 但無想過, 意願的重要, 幸福對她們而言, 嫁一個專一, 老實, 有能力, 有責任心, 錫妳的老公, 最好掌控家中經濟權, 生最少一個男孩, 才叫一個家, 我相信她們的出發點,係無錯的, 但啱唔啱, 就見仁見智, 我個人的意見, 父母安排什麼說什麼, 應對方法係用自信中帶溫和的口吻告訴她, 媽, 妳放心吧! 我們有哂打算, 唔洗妳操心了, 我會幸福的

大宅

mariefish 發表於 21-9-29 07:18
咁你而家已經搬離家人提供嘅住所?
媽媽有重病
可以嘅話咪假裝妥協,咩都應承佢,否則激親佢,你爸爸同細 ...

未呀,過多一排先問佢係咪真係想我搬
我之前就係假裝妥協,但每個星期都問一次我聽到覺得好煩..我都唔想,我知佢好恨抱孫,驚自己見唔到,唉!

大宅

CMMANDY 發表於 21-9-29 08:22
認同, 父母愛仔女的心, 真是像曾經一個廣告說, 比海更深, 比天空更遠

好認同!

翡翠宮

waiwaichau000 發表於 21-9-29 10:35
未呀,過多一排先問佢係咪真係想我搬
我之前就係假裝妥協,但每個星期都問一次我聽到覺得好煩..我都唔想, ...

唔好問啦,一問又好易嘈交
媽媽病唔舒服,情緒都會困擾
始終有屋住輕鬆好多,大家忍讓吓,唔嘈交就唔會傷感情,忍一時海闊天空,覺得煩嗰時咪諗第啲嘢,魂遊太空 呢個方法好得㗎

首頁

尾頁

跳至