自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

本身睇緊骨科專科, 做完手術不久, 手術前的麻痺同感覺能力變差都冇乜好轉

骨科轉介我排神經內科做評估 (神經傳導測試)

交完信第二日見ha go有期係1年後, 想問下個期係咪準?

有聽過話醫生睇完轉介有機會提早? 有試過提早的jm會隔幾耐收到通知?

骨科醫生寫信時應該都冇諗要排咁耐, 因佢都想知手術做完有冇變好/變差
係咪要等下次覆診先可以話佢知排1年後再諗下一步?

大宅

回覆樓主:

你可以打俾骨科,同佢講做完手術有什麼唔舒服,同埋神經科排期要1年,問下佢地有無什麼新安排,再打算。

男爵府

littlesheep123 發表於 21-9-30 19:21
本身睇緊骨科專科, 做完手術不久, 手術前的麻痺同感覺能力變差都冇乜好轉

骨科轉介我排神經內科做評估 (神 ...

神經傳導檢查,私家醫院如養和/浸會都有得做。

公立醫院醫生轉介應該有折,樓主可打電話去問問。如果可以負擔得起又唔駛等好耐,可以考慮叫公立做手術位骨科醫生,寫紙轉介私家直接做檢查。

伯爵府

Nevaeh72 發表於 21-9-30 19:29
你可以打俾骨科,同佢講做完手術有什麼唔舒服,同埋神經科排期要1年,問下佢地有無什麼新安排,再打算。
...

原來可以打俾骨科,我試試,謝謝你

伯爵府

Activehealth 發表於 21-9-30 21:10
神經傳導檢查,私家醫院如養和/浸會都有得做。

公立醫院醫生轉介應該有折,樓主可打電話去問問。如果可以 ...

謝謝你
打咗去骨科問,呢幾日假期,要星期一先搵到醫生寫紙去私家
初步問了私家由政府轉介有9折,叫好過冇

複式洋房

我見平時醫生寫有分3個月6個之類
應該係分開排期
但醫生未必知醫院實際排期要排幾耐
打去問下會好D

伯爵府

annie0088 發表於 21-10-4 17:15
我見平時醫生寫有分3個月6個之類
應該係分開排期
但醫生未必知醫院實際排期要排幾耐

骨科醫生都好人,知我排一年,補多封轉介話嚴重要求内科advance,
但內科好唔俾面醫生睇完新轉介信都係維持一年後個期

唯有約返骨科再同佢傾下,係咪要出面睇內科先,再叫佢寫紙睇私家
但要提早覆診骨科又要先搵個GP寫信話病情有變
真係折磨

首頁

尾頁

跳至