醫護健康

跳至

首頁

尾頁

大宅

家人排了幾年,剛入住某政府老人院十多日,已向我們投訴院舍嘅不是。佢話「有人說」可以三個月內退出,排另一間政府院(不是從頭排果種)。請問大家有冇呢方面資料?

侯爵府

2024年龍年勳章

Etcetc 發表於 21-10-9 17:39
家人排了幾年,剛入住某政府老人院十多日,已向我們投訴院舍嘅不是。佢話「有人說」可以三個月內可退出,排 ...

問返跟進開的社署職員啦

伯爵府

Etcetc 發表於 21-10-9 15:39
家人排了幾年,剛入住某政府老人院十多日,已向我們投訴院舍嘅不是。佢話「有人說」可以三個月內退出,排另 ...

可否講下如何服務差?

大宅

我家人身體殘缺, 但腦筋清晰, 佢話自己poo poo 完請職員換片, 職員只會按章工作, 話未輪到佢換片時間。家人要坐住D poo poo 一段時間, 佢好怕變尿道炎。而且職員態度愛理不理

伯爵府

Etcetc 發表於 21-10-11 13:58
我家人身體殘缺, 但腦筋清晰, 佢話自己poo poo 完請職員換片, 職員只會按章工作, 話未輪到佢換片時間。家人 ...

大宅

恐怕間間都係咁....

侯爵府

我家人身體殘缺, 但腦筋清晰, 佢話自己poo poo 完請職員換片, 職員只會按章工作, 話未輪到佢換片時間。家人 ...

好多間都是這樣,因為人手不足

象牙宮

Etcetc 發表於 21-10-9 17:39
家人排了幾年,剛入住某政府老人院十多日,已向我們投訴院舍嘅不是。佢話「有人說」可以三個月內退出,排另 ...

政府老人院比私家埋位好。

老人家要真正舒服, 雇外傭在家安老。

成本高,自由度高。不過还要 子女麻煩。
外傭好多都不懂。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

好多間都係咁
我家人之前住私院,隔鄰房的婆盲的,佢大便後叫職員換片,職員冇回應佢
我同家人在現場,阿婆話試過換片後搣佢大腿

院在西環,已遷拆了
不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

如何服務差?

伯爵府

水草 發表於 21-10-13 11:25
好多間都是這樣,因為人手不足
同意!政府一定會人手夠。
私家老人院不但人手根本不夠。沒有人巡查。
如果可以請個工人照顧好過入老人院。
老人院以為可以有人照顧,其實真的不是自己想象這樣。

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

crystal媽咪 發表於 21-10-14 15:58
好多間都係咁
我家人之前住私院,隔鄰房的婆盲的,佢大便後叫職員換片,職員冇回應佢
我同家人在現場,阿 ...

搣大肶
沒愛心就唔好做,呢的人一定有報應

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

MM2005 發表於 21-10-17 16:46
搣大肶

但後來都同家人轉左院
那時我地成日去探,家人自理ok,唔需要著片,好少麻煩到d職員
轉係因雖然有職員,但係都會成日偷懶。家人輕微中風,無人發現。探訪時我地發現有唔妥,跟住自己提出要送院

伯爵府

MM2005 發表於 21-10-17 16:46
搣大肶

Agreed

伯爵府

crystal媽咪 發表於 21-10-17 16:50

但後來都同家人轉左院
那時我地成日去探,家人自理ok,唔需要著片,好少麻煩到d職員
住老人院時輕微中風 ??

寶石宮

叮噹2000 發表於 21-10-18 21:34
住老人院時輕微中風 ??

在住老人院時家人探,見長者流口水,反應慢
即call車
冇職員發現

大宅

回覆 Etcetc 的帖子

親戚排左幾年政府老人院,派位時,發現老人院口啤不好,取消該次申請.社署職員話,要重新申請.
無奈,親戚都跟足程序,重新申請.

男爵府

政府老人都唔係咁好,雖然有政府支助運作,又係話人手不足,相對來講,老人家人較安全,因為老人家稍為行動不太好,佢哋就不比老人家自己行動,所有活動都要靠佢哋

男爵府

老人家現住緊東華三院老人院,政府津貼的。真係唔見好。老人家在家可以用步行架行走,到了老人院話不可以,家人同老人家當然不滿,點可以話老人家力不夠,收了佢的助行架。投訴了,安排見了物理治療師,每星可進行步行練習3次,但要由2位護理人員協助步行15分鍾。2個月了,經常做不到一星期3次步行練習,成日要同佢哋爭取。
老人家終日穿尿片,當然要求改去厠所,咁社工又話每日有2次如厠訓練,問了老人家,原來所謂的如厠訓練係要老人家要求的。護理人員帶了老人家去厠所,經常成半小時都唔理老人家,要老人按鍾才入厠所格。到老人家回去自己床時,送來的早餐或晩餐又凍了,因為送餐的人不會理老人家是否去幾耐厠所,送老人家去如厠的又不知老人家食飯的時間到,所以一去如厠訓練,D餸就凍。熱天還好,冬天真係不太好,老人家也因此而不想吃飯,所以老人家不喜歡如厠訓練的

yeung_ma    發表於 21-11-3 22:58

大宅

分別問左兩三個社工,都話一離開現在政府院舍就要從頭再排,唔會有第二間立即俾你轉。 社工仲話稍後政府會再收緊評估,行得走得嘅都唔會再合資格入住。

首頁

尾頁

跳至