1-3歲

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

兩歲半,淨係對自己d淡某某飯餸有興趣,比薯條都吸引唔到 ,平時會問佢要唔要試?佢百分百話no,請問可以點令佢行第一步呢?

大宅

mimi987 發表於 21-10-10 19:49
兩歲半,淨係對自己d淡某某飯餸有興趣,比薯條都吸引唔到 ,平時會問佢要唔要試?佢百分百話no,請問可以點 ...

我地都係咁
佢獨沽一味但只要有食嘢我已經收貨

大宅

兩歲半,淨係對自己d淡某某飯餸有興趣,比薯條都吸引唔到 ,平時會問佢要唔要試?佢百分百話no,請問可以點 ...

你地有無試過同臺食飯? 食飯時是否專心(有無出動電子奶嘴)?

侯爵府

anjaco 發表於 21-10-18 09:36
你地有無試過同臺食飯? 食飯時是否專心(有無出動電子奶嘴)?

有同枱但無一齊食飯,都係先餵左佢,我先食,開頭食都可以,但食食下就扭計,唔出動電子奶嘴佢就唔肯食下半場

大宅

mimi987 發表於 21-10-18 10:01
有同枱但無一齊食飯,都係先餵左佢,我先食,開頭食都可以,但食食下就扭計,唔出動電子奶嘴佢就唔肯食下 ...

同臺食飯會好好多。雖然喂果個係好辛苦,但係真係會食得好好多。佢見到你食佢都會想試下。佢融入你地食飯的culture有傾有講會開心好多。但當然,大前提是你地大人食飯唔好玩手機開電視。

複式洋房

回覆樓主:

試下keep住同枱食飯
一齊食 傾下計 大人扮食到好好味咁
又比佢自己夾下碟嘅野食落自己碗度
比佢有多啲參與感 有機會肯試下
或者將啲野食整成動物公仔咁 又可以用模cup佢出嚟 佢地會覺得好有趣
我成日將紅蘿蔔cup成兔兔 扮係度跳下跳下跳落我囡口度 佢好鐘意 (emoji)(emoji)

信彩虹    發表於 21-10-20 13:20

侯爵府

Winnie_win 發表於 21-10-18 15:53
試下keep住同枱食飯

等我都試下先

水晶宮

回覆樓主:

我囡係咁,肯食嘅嘢有限,唔肯試新嘢.

大大下下好咗D 嘅,有時見到朋友仔食佢又肯試一兩啖,有時我話just try 唔鍾意唔緊要佢又會試一兩啖(試完唔鍾意我都會話thank you for trying), 佢肯試的我乜都比 (eg 辣嘢,公仔麵)。 間中會有驚喜,會搵到一兩樣新的肯繼續食的東西。(今個中秋我哋就發現佢肯食蓮蓉月餅)

侯爵府

Nbs 發表於 21-10-18 20:49
我囡係咁,肯食嘅嘢有限,唔肯試新嘢.

大大下下好咗D 嘅,有時見到朋友仔食佢又肯試一兩啖,有時我話just ...

我都係乜都肯比,連薯條薯片都唔介意,只要佢肯試,不過全部都no我都諗住佢大大下就會好

水晶宮

mimi987 發表於 21-10-18 21:04
我都係乜都肯比,連薯條薯片都唔介意,只要佢肯試,不過全部都no我都諗住佢大大下就會好
...

薯片薯條我都有比
唔使灰心嘅,keep trying

大宅

其實食淡D好健康

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

同枱食飯同埋一齊食,佢會更有動力食,當然大家要食差唔多嘅嘢啦,同埋大人可以讚下啲食物好味,小朋友肯自己主動食又讚下佢,就算食到半路就想走都係個好開始。

兩歲半都識性,又有一定能力,可以試下同佢一齊整啲簡單小食,例如放塊芝士去麵包度夾做三文治,一齊洗藍莓、提子呢啲,一完成就一齊食,通常都應該肯食。

複式洋房

Winnie_win 發表於 21-10-18 15:53
試下keep住同枱食飯

好多謝你既分享 等我都試下用你呢D方法先

首頁

尾頁

跳至