網購天地

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有無人試過?

水晶宮

牛年勳章 2021勳章

回覆樓主:

都試過

複式洋房

oceandeepsea 發表於 21-10-12 10:44
都試過

喺咩貨, 同埋你點知佢喺假貨呢? 喺淘寶買野, 真喺唔知幾時買到假野, 所以要小心。

水晶宮

2021勳章

Zahn 發表於 21-10-12 10:56
喺咩貨, 同埋你點知佢喺假貨呢? 喺淘寶買野, 真喺唔知幾時買到假野, 所以要小心。
...

要真貨我去京東、唯品會、蘇寧買自營商品。
如果無就揀旗艦店,有時喺幾個網站都有旗艦店,就一定要格下價,經常係不同網站不同價錢。

複式洋房

lyh80115 發表於 21-10-12 12:51
要真貨我去京東、唯品會、蘇寧買自營商品。
如果無就揀旗艦店,有時喺幾個網站都有旗艦店,就一定要格下價 ...

京東要搶優惠券先平, 我無本事搶, 請問唯品會同蘇寧喺米都喺咁玩法?

水晶宮

2021勳章

Zahn 發表於 21-10-12 15:20
京東要搶優惠券先平, 我無本事搶, 請問唯品會同蘇寧喺米都喺咁玩法?

京東最近無乜大額優惠券好搶,得299減20券,無吸引力。只買少少貪佢香港包郵+7日保。如果買三幾千以上貴嘢就有9折券。

如懶得用券計折扣,唯品會最簡單,得好少券攞,但往往標價已經差不多係最低價,唔似京東咁要計折扣+各種手段減幾成以上先抵。

以最近幫同事買裙為例,標價147,優惠券只減得¥3,淘寶買¥100唯品卡約10%折扣,雲閃付再減¥5,實際支出¥129。天貓、京東店標高價折後好似仲貴啲。

複式洋房

lyh80115 發表於 21-10-12 17:03
京東最近無乜大額優惠券好搶,得299減20券,無吸引力。只買少少貪佢香港包郵+7日保。如果買三幾千以上貴嘢 ...

你話京東包郵+7日保, 7日保是甚麼? 京東喺米要喺同一間舖買滿幾多先包郵定喺幾間店舖加埋夠數就包嗰種?

水晶宮

2021勳章

Zahn 發表於 21-10-12 21:29
你話京東包郵+7日保, 7日保是甚麼? 京東喺米要喺同一間舖買滿幾多先包郵定喺幾間店舖加埋夠數就包嗰種?

...

7日内有質量問題,提供證據申請退貨,例如拍片,免費退回内地。

只要係可以送香港嘅自營商品就有包郵+7日保,唔須要同店。

例如圖中買條ram,搭包4kg米,因自取滿99包郵5kg,所以完全唔洗畀運費。另外有運費券,更可以包多啲重量,我618用埋運費券買單車100%香港包郵

複式洋房

回覆 lyh80115 的帖子

自取點喺米官方嗰間集運公司? 包郵喺指集運, 唔喺指快遞?
你所謂自營店滿99包郵, 喺米要攞運費券先有得包? 我試將2間自營舖啲貨放落購物車,總數3XX,去埋單, 仍然要收運費喎。

複式洋房

講問7日保, 喺米淘寶有7日保果啲都包退換? 我指喺自己唔洗比郵費。
仲有, 京東果啲乜券物券, 喺米於指定時間發放架? 我襟親入去都話無。

水晶宮

2021勳章

Zahn 發表於 21-10-12 22:01

自取點喺米官方嗰間集運公司? 包郵喺指集運, 唔喺指快遞?

有分官方直運同集運,先唔講官集,官方直運佢用神州,所以自取點同神州一樣。

滿99揀自取點就有最多¥38運費減免,呢¥38想等於5kg運費。有時見唔過5kg,但運費多過¥38,係因為計咗體積,呢個時候唯有用運費券。

例如圖中買個蒸焗爐,有¥38運費優惠,就代表包咗5kg運費啦,其餘盡能力用運費券,你見我手上有¥74運費券。

水晶宮

2021勳章

Zahn 發表於 21-10-12 22:03

講問7日保, 喺米淘寶有7日保果啲都包退換? 我指喺自己唔洗比郵費。

天貓超市、天貓香港就有得保;其餘經私集、官集都唔係保7日,最多官集有唔見貨或因運送損壞有賠償。

如果京東攞券經常顯示「搶不到」,咁係因為賬户級數太低!

水晶宮

2021勳章

Zahn 發表於 21-10-12 22:03

京東賬號多購物、多評價、參與問答、玩遊戲、實名……等等,都可以提升等級,領券都易啲!

水晶宮

牛年勳章 2021勳章

回覆樓主:

某牌子戶外涼鞋,著著下甩底,但個樣好似

官方旗艦多數貴,有時貪心,想買有牌子,但又想平,買所謂既外貿貨

水晶宮

牛年勳章 2021勳章

回覆樓主:

淘寶要有冒險精神,可以試下自己膽量同眼光,京東就單一,睇餸食飯,佢有你又岩就買,隨緣

333s    發表於 21-10-13 15:00

複式洋房

oceandeepsea 發表於 21-10-13 10:43
某牌子戶外涼鞋,著著下甩底,但個樣好似

官方旗艦多數貴,有時貪心,想買有牌子,但又想平,買所謂既外貿 ...

學懂了, 所謂外貿貨, 其實可能喺次貨, 出唔到口?

琥珀宮

2021勳章

Zahn 發表於 21-10-13 14:07
學懂了, 所謂外貿貨, 其實可能喺次貨, 出唔到口?

外貿貨, 可能喺次貨, 清仓捡漏, 外贸断码, 工厂剪标 外贸尾单捡漏.....
同樣, 同色, 同呎寸, 有時相差 5元。有時还不發。
有價無貨。

假貨? 你指是名牌, 仿名牌? A牌。故意買假最多人搜A貨品牌是...
名牌, 未必是自己喜歡款式。 有人愛無印風, 我是選款式, 买自己喜歡, 想要的呎寸。
牌子 who care? 品牌 除會有3-4个 choice

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

討厭衣来伸手 ,  饭来张口者 , 伸手党者。及想攻擊性就別討論交流吧。

水晶宮

2021勳章

回覆樓主:

幫親戚買咗2件電器,包郵太和自取,有7日保,唔洗煩。
嚟緊30日再有減價可以退差價,剛好食到雙11減價期

大宅

2021勳章

我買過名牌 PLANTRONICS 藍牙單耳耳機,香港買要五百或以上,淘寶買平一兩舊,但話明唔係係新,但自願貪平情況下買咗,最初用冇問題。之後人多密集大風地方傾電話,發覺降噪唔到好流就知係假 ! 好快個零月電量續航力遞減、之後 MICRO USB 好快鬆充唔到,兩三個月貨仔比買港行真貨仲貴 !

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊