夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

唉,純呻post…

一齊左十幾年,兩個小朋友,由以前日日飲酒到依家星期六日假期先飲,但係我心目中好似精神折磨咁,因為成日飲完酒又要話出街,然後我又要同佢一齊去,搞到我好似無左自己咁。

半年前,因為呢啲問題爆左佢一獲,然後趕左佢走,奶奶就淨係叫我唔好成日鬧佢,仲係我仔女面前講到爸爸好慘,啲仔女又嬲我趕佢爸爸走,事出有因唔係因為佢飲完酒亂黎我都唔會咁抗拒飲酒,話會改變,唔會亂咁黎,俾左佢返黎之後隔左半年又係咁,

大宅

之前趕左佢走期間因佢工作關係佢識左啲9588既人俾左毒品佢食,自此之後一飲酒就話想食,為左阻止佢只要佢一飲酒我就要等到佢瞓著我先可以去訓教,到佢瞓醒既時候,就會話好在你阻止我,唉⋯

跟住成日飲完酒又亂講野,我自己覺得佢係一個好自卑既人,成日要比較怕人睇唔起佢,到飲完瞓醒第二日又話好攰,然後全日就黑口黑面唔出聲,其實我都唔想鬧佢不過我都控制唔到自己

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

LLM411 發表於 21-10-15 21:40
之前趕左佢走期間因佢工作關係佢識左啲9588既人俾左毒品佢食,自此之後一飲酒就話想食,為左阻止佢只要佢一 ...

又酒又毒品
係咪決定左分開?
不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

crystal媽咪 發表於 21-10-15 21:55
又酒又毒品
係咪決定左分開?

我好迷惘,其實佢係飲酒累事,但都試過趕佢走,但都冇用,依家變左精神折磨自己

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

LLM411 發表於 21-10-15 21:56
我好迷惘,其實佢係飲酒累事,但都試過趕佢走,但都冇用,依家變左精神折磨自己
...

佢自己想戒嗎
不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

最重要係佢有冇心戒?

酗酒的人可能underlying 有情緒問題,借酒消愁。樓主試過用硬手段唔得,可能要搵個機會心平氣和咁同佢詳談一次,了解下佢飲酒的原因,如果佢願意戒,可以考慮搵專業人士幫手。

大宅

crystal媽咪 發表於 21-10-15 22:00
佢自己想戒嗎

唔想,但自稱話會飲小啲,但一飲就會追

大宅

鼠女神 發表於 21-10-15 22:43
最重要係佢有冇心戒?

酗酒的人可能underlying 有情緒問題,借酒消愁。樓主試過用硬手段唔得,可能要搵個 ...

佢話好細個時已經同啲朋友習慣左咁飲,佢都知飲完有問題,但又冇諗過戒

侯爵府

LLM411 發表於 21-10-15 23:36
佢話好細個時已經同啲朋友習慣左咁飲,佢都知飲完有問題,但又冇諗過戒
...

我細佬一悶一煩就會亂來,後來識左佢前妻,真係一物冶一物,好怕佢前妻,但一樣亂來左,搞到家嘈屋閉,最後都係離。宜家老啦,無家可歸啦,就知死一d。所以性格好難改,正如你所講,佢自卑,但又唔識,唔想或者無法上進,就借酒消愁。佢心態晤改,旁人好難幫。

大宅

掂毒品成世無運行,煙酒毒品,無人幫到,係睇自己,提下佢當想掂依d野既時候,諗下屋企人重要,定毒品重要

大宅

yantung2010 發表於 21-10-15 23:53
我細佬一悶一煩就會亂來,後來識左佢前妻,真係一物冶一物,好怕佢前妻,但一樣亂來左,搞到家嘈屋閉,最 ...

我都覺已經無力幫佢(emoji)

大宅

wph256380 發表於 21-10-16 00:03
掂毒品成世無運行,煙酒毒品,無人幫到,係睇自己,提下佢當想掂依d野既時候,諗下屋企人重要,定毒品重要 ...

我有提,但我總不能無時無刻提到佢,而且咁既生活都好累

男爵府

回覆樓主:

最大問題係詎根本唔想戒。。
又酒又毒品,仲冇心戒,叫佢走啦

侯爵府

我細佬話飲到咁上下,已經無哂味覺,d酒就好似滾水一樣,其實已經醉緊,好high,就一路飲落去。

男爵府

LLM411 發表於 21-10-18 22:50
我都覺已經無力幫佢(emoji)

樓上話齋,煙酒毒品係要靠自己去戒,佢做唔到就一定要搵專業幫手,講真,妳老公飲到失控仲識埋壞人掂毒,唔理只會越踩越深,繼續落去佢自己嘅將來就一定衰硬,問題係妳都唔想陪一個咁唔自愛既人衰,妳都要諗吓自己同小朋友⋯⋯如果你仲想佢好,就一齊行一齊去睇輔導,否則就用離婚去逼佢面對,無辦法,只能咁

cathngai    發表於 21-10-19 22:29

民房

回覆樓主:

嘉士伯有隻無酒精啤酒,睇佢啱啱啱口味

洋房

有無帶佢去戒酒或者戒毒呀?

男爵府

有朋友個老公又係酒不離手,影響工作表現搞到長期炒散,朋友為支持個家幾乎將積蓄花光但老公仍然唔肯面對,晚晚飲到企都企唔穩,完全唔會幫較家務,無工返就灘晌屋企飲酒,最後離婚收場

洋房

回覆 Heman2001 的帖子

沉溺任何一樣野都係煩...

大宅

酗酒既人係唔會識得飲少D,佢根本無自制能力

你帶佢去戒酒啦,一定要靠睇醫生食藥戒!

千其唔可唔信呢類人有自制能力!

首頁

尾頁

跳至