懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

我第一次懷孕,本身超級怕痛,糾纏緊全身定半身麻醉,之前睇過jm分享,想問下半身麻醉支針打在背部痛唔痛㗎?我見有d jm分享話會先打麻醉針在表皮,之後先到背脊嗰支?係唔係㗎?我真係好擔心,想了解多d, 同埋想問下入到手術室,total要打幾多支針?十分感謝

大宅

winniebear301 發表於 21-10-23 20:24
我第一次懷孕,本身超級怕痛,糾纏緊全身定半身麻醉,之前睇過jm分享,想問下半身麻醉支針打在背部痛唔痛㗎 ...

我記得好似背脊只打一針,同埋對我嚟講嗰針唔痛
另外手要種豆

總括而言,成個開刀過程都幾舒服

男爵府

winniebear301 發表於 21-10-23 20:24
我第一次懷孕,本身超級怕痛,糾纏緊全身定半身麻醉,之前睇過jm分享,想問下半身麻醉支針打在背部痛唔痛㗎 ...

唔痛,根本就唔記得打背脊隻針有咩感覺

手背種嗰粒豆可能痛啲
打幾多針都唔記得了,但有咩應該都會喺粒豆度打咗入去

我之前已經做過啲婦科手術,所以生仔嗰次唔係我第1次入手術室,成個過程我係好興奮同enjoy嘅,無咩驚嘅感覺

複式洋房

我半身麻醉時只在尾龍骨打一支,都feel到痛,另外手背種豆

大宅

回覆樓主:

多謝大家的回覆呀

大宅

其實,種豆仲通過麻醉...不過好消息係兩者都係可以接受的痛。表皮果個我估佢指種豆,用來輸液/抗生素。正常如手術室打兩支,除非妳有B鍊會早一日種豆。我血管幼種左4次先種到我都崖過去 不過緊張就一定架啦

大宅

順產同剖腹產都要種豆嗎?

大宅

首先會打少少止痛然後先至落麻醉,同埋好睇個麻醉師搵個位好唔好,如果個位唔好佢會重新搵過個位再入針,感覺係一下吉入去咁樣,入手術室前會種豆

大宅

Forverhappy 發表於 21-10-24 18:54
順產同剖腹產都要種豆嗎?

應該就係啦

大宅

我完全無痛既感覺,打左我都唔知,仲問麻醉師,我ready啦,你隨時打啦。跟住佢話我已經打咗 XD

一定要半身麻醉,
如果唔係,你生BB嗰刻你自己完全唔知道,你會感到好迷

別墅

手種豆痛過背脊果針,同埋唔知係咪因為個手術枱係斜斜地,搞到我一路開刀個頭一路痛到開完

首頁

尾頁

跳至